Achtergrond | Bekeravonturen van Roda JC in de afgelopen 10 jaar

Roda JC Kerkrade begint morgen (dinsdag) aan het KNVB Beker-toernooi met een thuisduel tegen Eredivisionist sc Heerenveen. Het team van René Trost zal dus direct alle zeilen moeten bijzetten om een mooie serie in dit toernooi tot stand te brengen. Hoe verging het de geel-zwarten in de afgelopen 10 jaargangen in de KNVB Beker? Een overzicht:

2004-2005: Derde ronde | Uitgeschakeld door Go Ahead Eagles (2-0) | Daarvoor gewonnen van: Excelsior (3-0)
Roda vliegt al veel te vroeg uit het toernooi, doordat het zich in Deventer laat afbluffen door Go Ahead Eagles. De manschappen van Wiljan Vloet wisten in hun eerste duel nog wel te winnen van Excelsior, maar het blijkt een toernooi om snel te vergeten.

2005-2006: Halve finale | Uitgeschakeld door Ajax (4-1 na verlenging) | Daarvoor gewonnen van: SV Triborgh (0-5), Rijnsburgse Boys (4-0), Go Ahead Eagles (0-1), Feyenoord (1-0) en Helmond Sport (0-2)
Roda kent in dit seizoen een uitstekende beker-campagne. Zo verslaat het onder meer Feyenoord in het Parkstad Limburg Stadion (doelpunt Sergio, kent u hem nog?) en nadat het Helmond Sport verslaat in de kwartfinales, is Ajax de opponent in de halve eindstrijd. In de Amsterdam ArenA speelt het team van coach Huub Stevens een fantastische wedstrijd, komt het na een uur spelen op voorsprong door een doelpunt van Andres Oper en lang lijkt het erop dat hij de matchwinner wordt. Het loopt echter anders, doordat Klaas-Jan Huntelaar namens de Amsterdammers in de slotminuut de gelijkmaker laat aantekenen met een omhaal. In de verlenging is Roda’s verzet gebroken.

2006-2007: Kwartfinale | Uitgeschakeld door RKC Waalwijk (1-0) | Daarvoor gewonnen van: sc Heerenveen (0-2), ASWH (5-0) en Jong AZ (2-1)
Wederom weten de Kerkradenaren ver te komen in het bekertoernooi. In hun eerste wedstrijd winnen de geel-zwarten op knappe wijze bij sc Heerenveen, vervolgens worden de amateurs van ASWH aan de zegekar gebonden en ook Jong AZ, dat nog wel op voorsprong kwam in Kerkrade, blijkt een prooi voor de Limburgers. Angstgegner RKC Waalwijk blijkt desondanks de sterkste in de kwartfinale door met het kleinst mogelijke verschil te winnen.

2007-2008: Finale | Verloren van Feyenoord (2-0) | Daarvoor gewonnen van: SV Spakenburg (0-2), De Graafschap (3-2 na verlenging), Excelsior (3-0), FC Dordrecht (1-3) en Heracles Almelo (2-2, winst na strafschoppen)
Het beste bekerseizoen in dit overzicht, want de Rotterdamse Kuip wordt gehaald. Dat ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Zo werd er in de derde ronde (tweede wedstrijd voor Roda dus) ternauwernood gewonnen van De Graafschap; het was nota bene keeper Bram Castro die in blessuretijd de 2-2 tegen de Doetinchemmers liet aantekenen om zo een verlenging te forceren, die gewonnen zou worden door de geel-zwarten. Vervolgens werden Excelsior en FC Dordrecht opzij geschoven en bleek het team van Raymond Atteveld in de halve finale de sterkste in een strafschoppenserie tegen Heracles Almelo; alle 5 de Kerkraadse penalty’s gingen erin, de Almeloërs misten er eentje. In de finale wachtte Feyenoord, dat in de Kuip ondanks de vele meegereisde Limburgse supporters een thuisduel speelde. De rood-witten wonnen het duel met 2-0, hoewel Roda in deze finale sterk speelde en arbiter Van Hulten de Limburgers op z’n minst één penalty onthield.

De eindstand van de bekerfinale in 2008, tussen de gele menigte: Feyenoord 2, Roda JC 0. (Foto: Lunaticnews)
De eindstand van de bekerfinale in 2008, tussen de gele menigte: Feyenoord 2, Roda JC 0. (bron: Lunaticnews)

2008-2009: Kwartfinale | Uitgeschakeld door FC Volendam (2-3 na verlenging) | Daarvoor gewonnen van: vv Capelle (2-4), Willem II (1-0) en FC Lienden (2-0 na verlenging)
Roda kan de uitzonderlijke prestatie van de vorige campagne niet herhalen. Het bereikt de laatste 8 van het toernooi, maar de Volendamse supersub Melvin Platje steekt een stokje voor verder Kerkraads succes door eerst de 2-2 binnen te schieten en vervolgens in de verlenging de 2-3 aan te tekenen. In de ronde hiervoor had het team van Harm van Veldhoven, die de ontslagen Raymond Atteveld was komen aflossen, al de grootst mogelijke moeite met amateurvereniging FC Lienden, destijds getraind door Hans Kraay junior; zij delfden na 90 doelpuntloze minuten pas in de verlenging het onderspit.

2009-2010: Derde ronde | Uitgeschakeld door PSV (0-2) | Daarvoor gewonnen van: vv IJsselmeervogels (1-2)
Een weinig verheffend toernooi voor de selectie van Harm van Veldhoven, aangezien Roda al na 2 wedstrijden uit het toernooi ligt. In de tweede ronde worden de IJsselmeervogels nog wel verslagen door twee doelpunten van Arnaud Djoum Sutchuin, waarna de club de pech heeft dat PSV uit de koker komt als volgende tegenstanders. De Eindhovenaren winnen in het Parkstad Limburg Stadion met 0-2, door doelpunten van de illustere spelers Stanislav Manolev en Jonathan Reis.

2010-2011: Achtste finale | Uitgeschakeld door PSV (1-3) | Daarvoor gewonnen van: Feyenoord (1-1, Roda JC wint na strafschoppen) en Go Ahead Eagles (0-2)
Kort maar krachtig; dat is wellicht de beste beschrijving voor deze jaargang. Roda JC opent het toernooi in de Kuip met een overwinning, na strafschoppen, tegen Feyenoord en neemt daarmee een beetje revanche voor de verloren bekerfinale van 2008; de openingstreffer neemt Laurent Delorge voor zijn rekening, waarna ex-Roda JC’er Sekou Cissé in de slotfase de thuisploeg langszij brengt. Vervolgens vervult Roda-goalie Tyton een heldenrol; in de verlenging stopt hij een strafschop van Leroy Fer en in de penaltyserie stopt hij de inzetten van Luigi Bruins, Kelvin Leerdam en Ruben Schaken. In de volgende ronde wordt ook Go Ahead Eagles verslagen, waarna opnieuw PSV de eindstation blijkt voor de Limburgers, net als in het vorige seizoen; in een zeer mistig Parkstad Limburg Stadion blijken zij met 1-3 te sterk.

2011-2012: Derde ronde | Uitgeschakeld door Ajax (2-4) | Daarvoor gewonnen van: vv Bennekom (1-6)
Nadat Roda JC in haar eerste wedstrijd weinig problemen kent met de amateurs van vv Bennekom, treft het wederom al vroeg in het toernooi een absolute topclub; was het in de twee vorige campagnes nog PSV, deze keer stuit het team van Van Veldhoven op Ajax. Na 5 minuten spelen in het Parkstad Limburg Stadion hebben beide ploegen al gescoord (Donald namens Roda, Vertonghen namens Ajax) en in een aantrekkelijk duel voetbalt de thuisclub aardig mee met de regerend landskampioen. De Amsterdammers trekken uiteindelijk aan het langste end door doelpunten van Boerrigter (2x) en opnieuw Vertonghen; Mads Junker scoort voor de geel-zwarten.

2012-2013: Tweede ronde | Uitgeschakeld door PEC Zwolle (0-1 na verlenging) | Daarvoor gewonnen van: –
Opnieuw een vroege exit voor de Limburgers; sterker nog, na de eerste wedstrijd is het bekeravontuur direct afgelopen. Promovendus PEC Zwolle blijkt een meer dan lastige tegenstander voor de manschappen van coach Ruud Brood. Na 90 minuten staat er een doelpuntloze stand op het scorebord, waarna een verlenging een winnaar zal moeten aanwijzen. Fred Benson blijkt met zijn doelpunt in de 108ste minuut de matchwinner voor de Zwollenaren.

2013-2014: Kwartfinale | Uitgeschakeld door AZ (0-2) | Daarvoor gewonnen van: Rijnsburgse Boys (1-2), PSV (1-3) en Vitesse (3-1)
Roda zet weer eens een sterke reeks neer in het bekertoernooi. Aanvankelijk kent het de grootst mogelijke moeite met amateurclub Rijnsburgse Boys, waar ondanks een rode kaart voor Henk Dijkhuizen met 1-2 wordt gewonnen door doelpunten van Frank Demouge. In de volgende ronde volgt een klinkende zege in het Philips Stadion tegen PSV, door een beauty van Mark-Jan Fledderus en twee treffers van Guus Hupperts. Diezelfde Hupperts herhaalt dat kunstje in de volgende bekerronde, waarin de Kerkradenaren opnieuw een titelkandidaat op de knieën krijgen; Vitesse gaat in het Parkstad Limburg Stadion met 3-1 het schip in, in een duel waar behalve Hupperts ook Marc Höcher op fraaie wijze trefzeker is. Het bekersprookje eindigt in de kwartfinales; AZ boekt een zakelijke 0-2 overwinning nadat Roda-aanvaller Németh in de 57e minuut letterlijk en figuurlijk tegen een rode kaart van arbiter Gözübüyük aanloopt.

Krisztián Németh krijgt de rode kaart van scheidsrechter Gözübüyük (bron: Pro Shots)
Krisztián Németh krijgt de rode kaart van scheidsrechter Gözübüyük. (bron: Pro Shots)

Opvallend: In de afgelopen 6 seizoenen hield het bekeravontuur van Roda JC telkens op in een thuiswedstrijd.
Ervan uitgaande dat de huidige selectie ten opzichte van het vorige seizoen de nodige voetballende kwaliteiten ingeboet heeft, zal het lastig worden om de prestatie van het vorige seizoen te evenaren. Desondanks verkeren de Limburgers momenteel in een positieve flow qua resultaten in de Jupiler League en staat het bekertoernooi van oudsher bol van de verrassingen. Het duel met SC Heerenveen begint morgen om 20:45 uur en uiteraard verzorgen wij een live-verslag via www.twitter.com/rodajclive. De voorbeschouwing op Roda JC – SC Heerenveen verschijnt later vandaag op deze website.

Headerfoto: Ronald Hoogendoorn Fotografie

Comments are closed.