Achtergrond | Deel 2 | Hoe is het met…

Een legertje aan spelers ging in de zomer van 2014 op zoek naar een nieuwe werkgever. Hoe vergaat het hen bij hun nieuwe werkgever? Roda JC Live zocht het voor u uit. Verspreid over drie artikelen bekijken we de stand van zaken rondom de 16 vertrekkers van de afgelopen zomer. Vandaag in deel 2: Guus Hupperts, Kees Luijckx, Vasil Shkurtaj, Davy de Beule, Mateusz Prus en Timo Letschert.

Hoelang is het geleden dat er een speler afkomstig uit de eigen jeugdopleiding de overstap maakte naar een hoger aangeschreven club uit de Eredivisie? En bestaan daar beelden van? Het maakt niet meer uit, want GUUS HUPPERTS deed het in de afgelopen zomer gewoon. De rappe rechtsbuiten was in het vorige seizoen een plaag voor menig vleugelverdediger en bleek ook nog eens regelmatig trefzeker, met 13 doelpunten en 6 assists in 38 duels. Het leverde, helemaal nadat duidelijk werd dat Roda zou gaan afdalen naar de Jupiler League, de nodige complimenten (van onder meer Ajax-trainer Frank de Boer) en interesse op, waarna AZ in de zomer als nieuwe werkgever van de jeugdinternational op de proppen kwam. Met voormalig topspits Marco van Basten als coach lag er een geweldige uitdaging klaar voor de jonge aanvaller, die goed aan het seizoen begon en als basisspeler scoorde tegen Heracles (een bijzonder fraai doelpunt) en FC Dordrecht. Het verhaal van de onrust bij AZ op het technische vlak mag bekend zijn, met vertrekkende (assistent)trainers en ga zo maar door. Guus begon in 8 van de eerste 10 duels als basisspeler en viel tweemaal in. Een hamstringblessure hield hem tijdens de laatste 2 wedstrijden van zijn club aan de kant en het is nog onduidelijk wanneer de Gulpenaar weer inzetbaar is. AZ bezet momenteel de 6e positie op de ranglijst.

KEES LUIJCKX en VASIL SHKURTAJ maakten afgelopen zomer de enigszins verrassende overstap naar het bescheiden Griekse Niki Volos. Zij begonnen het seizoen met voormalig Roda-trainer Wiljan Vloet als hoofdcoach, maar Vloet werd vanwege de slechte resultaten al in september ontslagen. Zijn opvolger heeft ook een Roda-verleden; de Belg Sven Vandenbroeck stond tussen 2000 en 2005 als middenvelder onder contract in Kerkrade. Met slechts 3 gescoorde doelpunten, 18 doelpunten tegen en 4 punten uit de eerste 9 wedstrijden vinden we hun club terug op een plek op de ranglijst die beide heren van het vorige seizoen nog bekend voor moet komen, namelijk op plaats 18. Kees (die van de Sunshine-band, volgens een van onze trouwe volgers) Luijckx speelde in 7 van de 9 duels, net als Shkurtaj (hoewel deze in de afgelopen weken vooral als invaller fungeert), die in die wedstrijden zelfs éénmaal wist te scoren, en wel tegen Olympiacos. Daarmee is de Albanische Griek verantwoordelijk voor een-derde van de totale doelpuntenproductie van zijn team. Hulde!

Daarna zou een tumultueus duel in Alkmaar volgen. AZ incasseert twee rode kaarten in de eerste 20 minuten, maar komt met 9 tegen 11 toch tweemaal tot scoren. De invallende debutant Vasil Shkurtaj redt in de slotminuut toch een puntje voor de geel-zwarten. (Pro Shots)
Vasil Shkurtaj, nadat hij als debutant direct gescoord heeft tijdens het uitduel met AZ. (Pro Shots)

Dan DAVY DE BEULE. De Belgische middenvelder liet in de afgelopen transferperiode Kerkrade na drie seizoenen achter zich en koos verrassenderwijs voor KFCO Beerschot Wilrijk, de opvolger van het vanwege financiële problemen opgedoekte Germinal Beerschot Antwerpen, wat weer een opvolger was van de vanwege financiële problemen opgedoekte clubs Beerschot VAC en Germinal Ekeren en, wat weer een opvolger was van.. enfin, het moge duidelijk zijn dat betaald voetbal in Antwerpen geen vanzelfsprekendheid is. Het faillissement van Germinal Beerschot leidde ertoe dat het op het vierde profniveau uitkomende Wilrijk als alternatief de identiteit van de voorgenoemde club op zich naam, waardoor er nu eens in de twee weken zo’n 8.000 toeschouwers op de tribune zitten in de Belgische vierde klasse. De club hoopt zo snel mogelijk te promoveren naar de hogere klasses en routinier De Beule hoopt daaraan zijn steentje bij te kunnen dragen. Helaas raakte hij een aantal weken geleden geblesseerd op de training, waarbij hij een spierscheuring opliep en vermoedelijk volgende maand pas weer inzetbaar is. Na 10 wedstrijden bezet de club de tweede positie op de ranglijst.

De sympathieke Poolse doelman MATEUSZ PRUS, die 4 seizoenen in dienst was bij Roda JC, maakte na de degradatie de overstap naar een team uit zijn vaderland; bij Ruch Chorzów tekende hij een contract voor één seizoen. Prus kwam nog niet binnen de lijnen voor zijn nieuwe club en moet zich vooralsnog tevreden stellen met een rol als tweede doelman (aanvankelijk werd hij gehaald als derde keeper, maar hij is inmiddels één van zijn concurrenten gepasseerd in de pikorde). De 24-jarige goalie zag dat zijn teamgenoten op een haar na de groepsfase van de Europa League misliepen (het Oekraïense Metalist Kharkiv besliste de return door een doelpunt ver in de verlenging). In de competitie gaat het nog niet bepaald voorspoedig met Chorzów, na 15 speeldagen houdt het team alleen nog Zawisza Bydgoszcz onder zich op de ranglijst.

Timo Letschert in actie tijdens het duel met FC Groningen (seizoen 2013/2014).
Timo Letschert in actie tijdens het duel met FC Groningen (Bron: Pro Shots)

We sluiten af met een bijzonder geval, en wel TIMO LETSCHERT. Bij Groningen was men hem een jaartje geleden liever kwijt dan rijk, Roda pikte de transfervrije Letschert op, gaf hem de kans om zich op positieve wijze te laten gelden en dat deed de voormalig jeugdinternational dan ook, met een sterke tweede seizoenshelft in dienst van de Kerkradenaren, waarin hij één van de schamele lichtpuntjes in een desastreus vormde. De aanvankelijk dankbare Letschert leek zich loyaal op te stellen en zou Roda zo snel als mogelijk uit de Jupiler League zou gaan helpen. Niets bleek minder waar, want tijdens de laatste dagen van de transferperiode stuurde hij, samen met zijn management, af op een transfer, werd er zelfs een (bij voorbaat al ogenschijnlijk kansloze) rechtszaak tegen de club aangespannen, en besloot men dat een verhuurperiode + optie tot koop aan FC Utrecht de beste oplossing was. Bij de club uit de Domstad kwam hij tot dusver 5 keer in actie (waarvan hij 3 keer de volle 90 minuten volmaakte), opmerkelijk genoeg met name op de linksbackpositie. Hij blijkt zich bovendien te profileren als specialist als het gaat om nemen van corners. De Utrechtse aanhang ziet de rechtspoot graag een permanent plekje in het basiselftal krijgen, getuige de positieve geluiden die we via Twitter e.d. mogen opvangen. Het blijft desalniettemin de vraag wanneer het eerste bommetje in Utrecht gaat barsten. De club staat na 12 speelrondes echter op een verdienstelijke 9e stek.

In deel 3, dat aanstaande zaterdag op deze website zal verschijnen, kijken we naar Filip Kurto, Anouar Kali, Jesse Wijnen, Roly Bonevacia en… Krisztian Németh.

Foto: Roda JC Live archief

Comments are closed.