Achtergrond | Vijf vragen vóór de competitiestart

Aanstaande zondag zal de Eredivisie-bal voor het eerst dit seizoen in het Parkstad Limburg rollen. Roda JC ontvangt dan Heracles Almelo. Enkele dagen vóór de competitiestart zijn er – logischerwijs – de nodige vraagtekens. Roda JC Live heeft vijf essentiële vragen op een rijtje gezet.

1. De stand van zaken rondom de wedstrijdshirts?

Allereerst een tamelijk ongebruikelijke vraag; hoe zit het met de wedstrijdshirts van de Koempelclub? Kolderiek mogen we het best noemen, de Koempelshirtgate. Roda komt nog vóór de jaarwisseling met een even origineel als excentriek ontwerp voor een nieuw thuisshirt op de proppen bij leverancier Robey, dat in de daaropvolgende maanden de ene proefdruk na de andere afgewezen ziet worden door de club. Het gevolg: medio juni is men er nog altijd niet over uit en besluit de ontevreden clubleiding om het over een andere boeg te gooien, namelijk door over te schakelen op een simplistischer, meer standaard-ontwerp voor het nieuwe thuisshirt. Hoe dat er precies uitziet weten we nog niet, maar we weten wel zeker dat Robey in staat is om het te produceren. Het zou op prijs worden gesteld als Roda over zes dagen het nieuwe Eredivisie-seizoen kan aanvangen in hagelnieuwe tricots en dus is het te hopen dat deze op tijd door de kledingleverancier aangereikt (kunnen) worden. Dan voorkomen we in ieder geval dat we zondagavond met de uitstraling van een vijfdeklasser bij de NOS op televisie verschijnen.

2. Wie wordt de (nieuwe) aanvoerder?

In het afgelopen seizoen was Tom van Hyfte de captain van de Trots van het Zuiden, maar dat was bij de wedstrijden in de voorbereiding lang niet altijd het geval. Naast Van Hyfte droegen in de afgelopen weken onder meer Chris Kum, Nathan Rutjes en Roel Brouwers de band al eens om hun arm. De mogelijkheid bestaat dat de Belg ook zondag de kapitein is, temeer omdat hij ook in de afsluitende oefenwedstrijd bij Birmingham City die rol vervulde, maar een zekerheidje is het dus niet. Vorig jaar werd de beslissing ook pas in de dagen voorafgaand aan de seizoensopener genomen, met uiteindelijk Gibril Sankoh als verkozen aanvoerder. Het is te hopen dat, met het verleden in het achterhoofd, de keuze dit jaar gelukkiger uitpakt.

3. Hoe snel lost de blessureproblematiek zich op?

De voorbereiding verliep – resultaattechnisch – goed, maar het was niet alleen rozengeur en maneschijn. Personele problemen hebben zich immers toch wel prominent naar de voorgrond gedrongen. Na één helft tegen Schinveld (juist, de allerallerallereerste oefenwedstrijd) hebben we de aangetrokken spits Dani Schahin niet meer in actie gezien. In de loop van de afgelopen weken kwamen daar ook Jens van Son, Roel Brouwers, Martin Milec en Chris Kum bij. Dat voor Van Son een lange periode van revalidatie zal volgen, is duidelijk; voor de andere drie namen kunnen wij daar op dit moment niets over melden. Hoe dan ook; het duidt op een hard trainingsregime en – voor sommigen – aanpassingsproblemen bij het spelen op kunstgras. Maar het feit dat drie basisverdedigers én je beoogde eerste sits niet inzetbaar zijn, is natuurlijk verre van positief. Het leidde ertoe dat in de afsluitende oefenduels jongelingen als Daryl Werker en Danny Stassar veel minuten maakten, en dat onder meer Nathan Rutjes en Marcos Gullón als gelegenheidverdedigers werden opgesteld. Geen ideale situatie, dat is duidelijk, en het valt te hopen dat de basiskrachten snel weer inzetbaar zijn en dat er geen nieuwe kwetsuren bij komen.

Roel Brouwers (links) duelleert tegen Groene Ster. De van Borussia Mönchengladbach overgekomen verdediger verkeert momenteel in de ziekenboeg.
Roel Brouwers (links) duelleert tegen Groene Ster. De van Borussia Mönchengladbach overgekomen verdediger verkeert momenteel in de ziekenboeg.

4. Wat voor middenveld gaan we zien?

Coach Anastasiou wil met twee ‘controlerende’ middenvelders spelen, en met een ‘nummer 10’; afhankelijk van de diepte van de buitenspelers komt dat dus op papier neer op een 4-2-3-1 of een 4-3-3 formatie. Ugur Inceman was een zekerheidje voor één van die twee controlerende posities, totdat hij als Duitse sneeuw voor de Turkse zon vertrok uit Kerkrade. Sindsdien hebben we op het middenveld verschillende combinaties gezien; Farshad Noor, die vorig seizoen louter op de linkerkant speelde, Adil Auassar, die als nieuweling tot nu toe een sterke indruk achterlaat, en Tom van Hyfte, die vorig seizoen bijna alleen als schaduwspits acteerde, verdeelden telkens de twee posities in een verschillende samenstelling. Bovendien zijn ook Marcos Gullón en Nathan Rutjes in mindere mate een optie voor die rol. Daarnaast heeft de club aangegeven dat het prioriteit heeft om een vervanger voor Inceman aan te trekken, maar die hebben we tot dusver nog niet kunnen verwelkomen. Voor de ‘nummer 10’-positie deed Anastasiou eveneens een beroep op Auassar en Van Hyfte, en werd ook Daniel de Silva er meermaals neergezet. De Nigeriaan Abdul Ajagun werd voor dezelfde positie aangetrokken, maar om vage redenen rondom papierwerk hebben we hem tot dusver nog geen minuut zien spelen. Mitchel Paulissen lijkt daarbij ietwat de slag gemist te hebben. Kortom: hoe het middenveld eruit gaat zien is nog verre van zeker. Wij zetten voor het duel tegen Heracles echter ons geld op het drietal Noor – Auassar – Van Hyfte.

5. Slotvraag: waar mogen we dit Roda op dit moment inschalen?

Die vraag is niet voor niets de slotvraag, en natuurlijk uitermate lastig te beantwoorden. De resultaten in de voorbereidingsperiode mogen gerust, resultaattechnisch, hoopgevend genoemd worden. Iedere tegenstander, op Helmond Sport en Birmingham City na, werd verslagen. Van de duels tegen de serieuzere opponenten stemden met name de eerste helften tegen Alemannia Aachen en Real Mallorca tot tevredenheid, waarin de vlotte aanvallen via de vleugelspelers goed tot wasdom kwamen. Desalniettemin bleken de geel-zwarten tot dusver niet erg productief, want de doelpuntenproductie is aan de ietwat magere kant, zeker wanneer we ons realiseren dat de spelopvatting offensiever moet worden gezien dan onder Anastasiou’s voorganger Kalezic. Daarbij moet aangetekend worden dat de aanvallende versterkingen Schahin en Ajagun in deze duels nog niet in actie kwamen; twee mannen waarvan we op voorhand toch zouden zeggen dat ze, en dan met name Schahin, voor doelpunten moeten zorgen. Op defensief vlak is de eerste indruk overwegend positief, maar is het de vraag of men reeds voldoende getest is. Allesomvattend beschouwen we Benjamin van Leer, David Boysen en Mikhail Rosheuvel toch wel als de spelers die de sterkste indruk achterlieten. Het is te hopen dat zij – en de rest van de spelersgroep – die lijn weten door te trekken in de komende wedstrijden.

Header: Roda JC Live

Comments (34)

Comments are closed.