Achtergrond | Voorspellen blijft lastig

Elke maand geeft de redactie van Roda JC Live diens visie op de aanstaande wedstrijden via de rubriek ‘De Redactie Voorspelt’. Hoewel deze rubriek in de eerste plaats is bedoeld om de website een meer persoonlijke ’touch’ te geven, kan het uiteraard geen kwaad om eens in de zoveel tijd terug te blikken op de gedane voorspellingen: weten de redacteuren er eigenlijk wel wat van af? Nu de winterstop is bereikt en we al druk aan het voorbereiden zijn op de feestdagen, doet zich een ideaal moment voor om de wedstrijden van de afgelopen seizoenshelft er nog eens bij te pakken.

Wat meteen opvalt is dat het niet vaak is gelukt om de uitslagen exact goed te voorspellen. Op zich is dat weinig verwonderlijk: een precieze uitslag is van zoveel factoren onderhevig dat het in de regel aankomt op toeval om een wedstrijd correct te voorspellen. Een andere beperkende factor is dat de rubriek maandelijks wordt uitgebracht, wat inhoudt dat er soms tot wel vier wedstrijden vooruit moet worden gekeken. In de tussenliggende periode kunnen er zoveel dingen gebeuren, dat van een goed beargumenteerde voorspelling nauwelijks meer sprake kan zijn. Hieronder staan alle gedane voorspellingen op een rijtje, compleet met de daadwerkelijke uitslag ter vergelijking. Twee wedstrijden zijn helaas niet (tijdig) van een voorspelling voorzien en daarom uit het overzicht weggelaten.

Toch zijn er een aantal trends herkenbaar in de reeks voorspellingen. Het seizoen begon met het nodige optimisme, dat gaandeweg getemperd werd door de lange reeks nederlagen. Na de overwinning bij Excelsior en de bijna eindeloze reeks gelijke spelen groeide het vertrouwen binnen de redactie weer, maar tot zeer optimistische voorspellingen kwam het niet meer. Toch heeft de optimistische openingsfase ervoor gezorgd dat het aantal verwachte punten in de competitie, op basis van de losse wedstrijdvoorspellingen, bij iedereen hoger ligt dan de werkelijkheid. Voor deze vergelijking is de wedstrijd tegen PEC Zwolle vanwege het ontbreken van een voorspelling weggelaten. We zien dat Jeroen slechts twee punten hoger zat dan het werkelijke aantal, terwijl de andere redactieleden beduidend optimistischer waren. Dat optimisme is volgens ons iets dat gekoesterd moet worden, want als alle hoop op een goed seizoensresultaat verloren is, wat voor zin zou het dan hebben om elke week naar Roda JC te gaan kijken? Geen. Daarom blijft Roda JC Live immer optimistisch doch realistisch en gaan we in 2017 weer uit van meer dan enkel gelijke spelen en nederlagen. Opdat we volgend seizoen maar weer wedstrijden tegen Feyenoord, PSV en Heerenveen mogen voorspellen!

Foto: Roda JC Live.

Comments (1)

  1. Guido Reijntjens

    We hebben toch 13 punten… ???

Comments are closed.