Ambities Korotaev grenzenloos: “Wil hier vijftig jaar blijven”

Op een drukbezochte persconferentie heeft de directie van Roda JC Kerkrade vrijdagmiddag de pers kennis laten maken met Aleksei Korotaev en Nicolas Anelka. Beide heren toonden zich bijzonder ambitieus, wat betreft hun plannen met de club, op de soms rommelige bijeenkomst.

Het verhaal mag inmiddels bekend zijn: de Spaubeekse fiscalist, Stijn Janssen, persoonlijk adviseur van Aleksei Korotaev, legde het contact met de directie van Roda JC. Zijn goede vriend wilde wel in een voetbalclub gaan investeren. Luttele weken later schuift de Russische Zwitser aan in de Business Club van het Parkstad Limburg Stadion, om zichzelf te presenteren aan het grote publiek. Nadat eerst algemeen directeur Wim Collard en technisch directeur Ton Caanen een beeld hebben geschetst van het traject dat de afgelopen weken gevolgd is, bedient Korotaev zich van niet mis te verstande bewoordingen.

Compost
De sportfanaat, geboren in Moskou, geeft aan in Kerkrade niet voor twee of drie, maar hopelijk voor vijftig jaar te zijn. Het hoogst haalbare bereiken is wat altijd zijn levensvisie is geweest, en dat wil hij ook bereiken met Roda JC. Daarvoor heeft hij tijd nodig, geeft hij aan, maar hij is ambitieus: “Over vijf jaar zie ik Roda in de Champions League.” De pas 30-jarige bankier zegt dat hij alleen aan de Koempelclub heeft gedacht om in te investeren, al wist hij zelf nog niet precies wat het verschil tussen ‘koempels’ en ‘compost’ was, om over de betekenis te zwijgen.

Hoewel Korotaev aangaf een investering in Real Madrid ook wel te zien zitten, al dan niet met een knipoog, gaf hij aan dat hij bij Roda JC meteen een goed gevoel had. “De belangrijkste reden om bij Roda te komen, zijn de mensen. Ik voel dat iedereen hier dezelfde ambitie heeft als ik: om Roda weer terug te brengen op het niveau waar de club thuishoort en vroeger is geweest.” Hij sprak als financiële doelstelling aan om de begroting in de komende jaren omhoog te brengen naar 15, en vervolgens 20 miljoen euro.

Korotaev heeft nu nog een minderheidsbelang in de club. Op een vraag of hij voornemens is om hij ook een deel van de andere aandelen van Frits Schrouff over te nemen, antwoordde hij ontwijkend. Schrouff is nu nog grootaandeelhouder in Roda JC Kerkrade. “In juni zullen jullie daar meer over horen.” Vrijdagochtend is de directie, samen met de aandeelhouders, op bezoek geweest bij de KNVB. Alhoewel Collard beseft dat de ontwikkelingen in Zuid-Limburg onder een vergrootglas liggen, sprak hij zijn vertrouwen uit in een goede afloop. “We zijn niet alleen, maar samen met de bond dit traject ingegaan, en geven volledige openheid. Dat wil Aleksei ook. Vanuit alle partijen zijn er hier goede bedoelingen.”

‘Prachtige stad, geweldige club’
Vervolgens was het de beurt aan Nicolas Anelka. Ook over deze man is in de afgelopen week genoeg gezegd: oud-speler van PSG, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Chelsea en Juventus. En ook deze beste man schoof vrijdag vrolijk aan in de sponsorruimte. Allereerst moest hij afrekenen met kritiek die er is gekomen op zijn aanstelling, vanwege een zogeheten quenelle-gebaar, dat hij ooit bracht na een doelpunt. “Ik heb niets tegen Joden. Ik ben vrijgesproken door de rechter, en nu moeten we verder”, zo was Anelka stellig.

Interessanter, en wellicht ook lastiger te verklaren, was de vraag waarom hij naar Kerkrade is gekomen. Ook daarover liet hij weinig onduidelijkheid bestaan: “Ik ben hier, omdat de eigenaar een vriend van mij is. Ik wil hem helpen.” De NOS stelde dat hij ook bij zoveel andere clubs aan de slag zou kunnen gaan, wat hij erkende. “Maar waarom niet hier? Dit is een mooi land, en ik vind het een mooie stad. We gaan hier kijken wat we kunnen verbeteren aan de academie, we gaan kijken welke talenten we hebben, en we gaan proberen om daar talenten aan toe te voegen. Als ik de jeugdopleiding geanalyseerd heb, ga ik met de directie overleggen wat ik specifiek ga doen.” Anelka gaf aan op zoek te gaan naar een appartement in Kerkrade. De oud-speler is in Dubai de buurman van Korotaev. In het Midden-Oosten was hij bezig met de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain.

Alhoewel het duidelijk is dat Anelka hier niet is om te komen voetballen, werd daar nog wel een interessante opmerking over gemaakt door Ton Caanen. “Nicolas houdt niet van kunstgras, maar dat is iets dat Aleksei hopelijk gaat oplossen.” Hiermee werd gehint naar een terugkeer van echt gras in het Parkstad Limburg Stadion, waar Roda volgens Korotaev zondag met 2-1 Ajax gaat verslaan. “Ik heb de spelers verteld dat ik vereerd ben om hier te zijn, en dat ze zondag moeten winnen.”

Beeld: 1Limburg

 

Comments (1)

  1. Koempel

    “Hiermee werd gehint naar een terugkeer van kunstgras in het Parkstad Limburg Stadion”

    Echt gras, toch?

Comments are closed.