Begrotingstekort Roda richting 2,5 miljoen; club wil Korotaev uitkopen

Een rekening van Mauricio García de la Vega na een drankfestijn van ruim 22.000 euro en twee ton aan facturen van Hypercube. Het zijn slechts enkele lijken die uit de kast vielen bij een controle van de boeken door Roland Hogenelst en Stijn Koster. Dat meldt onder andere het NRC.

Dat Roda JC Kerkrade en Roland Hogenelst op donderdag voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda dichtbij een akkoord waren, was bekend. De club wilde vrijdagavond voor de wedstrijd de La Cubanita-eigenaar presenteren als nieuwe aandeelhouder. Hogenelst zou een belang van 51% krijgen. De overige 30% van de aandelen van Frits Schrouff zouden worden overgenomen door Stijn Koster.

De twee beoogde aandeelhouders kregen echter pas op het laatste moment volledig inzicht in de boekhouding van Roda JC. Toen zij zelf op onderzoek uitgingen, sloegen beide ondernemers steil achterover. Stapels ongeopende post later kwamen zij tot de conclusie dat het tekort van Roda niet zal uitkomen op de geraamde 906.000 euro, maar op een slordige 2,5 miljoen euro.

Een greep uit de chaos in Kerkrade levert een rekening op van Mauricio García de la Vega voor kosten van alcoholische versnaperingen: 22.500 euro. Daarnaast trad Pieter Nieuwenhuis in de voorbije maanden prominent naar voren als adviseur van De la Vega en daarna van Roda JC zelf. Daar hangt natuurlijk een kostenplaatje aan: 200.000 euro.

Al deze facetten zorgden voor een kink in de kabel. Er werd geen akkoord bereikt over een overname. Hogenelst liet al op vrijdagochtend weten dat hij niet ging instappen, maar op verzoek van de club was hij nog aanwezig bij de wedstrijd tegen NAC Breda. Stijn Koster publiceerde een dag later op LinkedIn een bericht waarin hij aangaf dat de clubleiding “niet wilde ingeven”.

Op maandagavond werd vervolgens bekend dat een bankgarantie in ieder geval op tafel zal verschijnen, waardoor een nieuwe puntenaftrek Roda JC bespaard blijft. Of Frits Schrouff die bankgarantie aanlevert of een groep van lokale ondernemers, waar toch Stijn Koster deel van uitmaakt, is nog niet duidelijk.

Ondertussen vertrok Hessel Meijer, de overgebleven statutair directeur van de club, in het weekend naar Dubai om te spreken met Aleksei Korotaev. De Zwitserse Rus wil nog steeds graag investeren in Roda JC, zeker nu het einde van een jarenlang slepende reeks aan rechtszaken lonkt. De club zelf wil nu echter van Korotaev af, aangezien een 100%-belang nou eenmaal makkelijker verkoopt dan een 80%-belang. De Rus houdt immers nog altijd 20% van de aandelen in de club.

Het NRC meldt dat Meijer een bedrag van 340.000 euro geboden zou hebben om Korotaev uit te kopen en bovendien zou hij ontslagen worden van zijn bijstortplicht. Twee miljoen euro legde Korotaev in 2017 neer voor 20% van de aandelen, maar toen was Roda JC nog een Eredivisie-club. Daarnaast stak hij twee miljoen euro in de selectie, die ternauwernood handhaving in de Eredivisie bewerkstelligde.

Korotaev wil echter niet uitgekocht worden, totdat dat noodzakelijk is voor het voortbestaan van de club. Met de oplossing die op maandagavond werd aangedragen is dat niet het geval.

Foto: Roda JC Live