Bekeravontuur Roda begint tegen FC Den Bosch

Een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch betekent dinsdagavond de start van de KNVB-bekercampagne 2021/22 van Roda JC. Met de Brabantse ploeg hebben de Kerkradenaren nog een appeltje te schillen.

Vorig jaar leed Roda namelijk zijn grootste nederlaag in het tijdperk-Jurgen Streppel tot nu toe tegen FC Den Bosch. Met maar liefst 7-0 gingen de geel-zwarten van het veld af tegen de Bosschenaren, toen de nummer laatst van de Keuken Kampioen Divisie. Na een kwartier was de wedstrijd met een 3-0-tussenstand al zo goed als gespeeld.

Gedaanteverandering
Op de kop af een half jaar later staat het er qua ranglijst in Den Bosch niet veel beter voor dan toen. De ploeg van Jack de Gier staat nu zeventiende in de competitie, met vier overwinningen uit twaalf wedstrijden. In de zomer onderging het team een heuse gedaanteverandering, met een stuk of tien vertrekkende én nieuwe spelers. Weliswaar kwamen er een aantal talenten binnen in De Vliert, maar met het vertrek van onder andere Mats Deijl en Ringo Meerveld werd er toch vooral aan kwaliteit ingeboet. Dat toont zich: na een aardig begin verloor FC Den Bosch van de laatste tien wedstrijden er maar liefst zeven.

Bij Roda JC heerst er wat chagrijn na het knullige verlies tegen FC Emmen. Niet voor het eerst speelden kolossale persoonlijke fouten de Koempels parten; ditmaal was het Stefano Marzo die de bal ongelukkig in eigen doel kopte. Toch staat de ploeg op een verdienstelijke zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie, in de wetenschap dat dat gemakkelijk hoger had kunnen zijn.

Rust
Of Streppel het team dat het vertrouwen in de competitie heeft gekregen op dinsdagavond in stand laat, valt te bezien. Meerdere spelers in de ploeg hebben moeite met het drukke programma. Het lijkt daarom logisch dat onder andere Dylan Vente en Xian Emmers gespaard gaan worden, zeker met het oog op de belangrijke derby tegen MVV die vrijdag alweer op het programma staat. Tel daar nog eens bij op dat het veld in het Parkstad Limburg Stadion er nog altijd niet al te best bij ligt, en het wordt logisch om ook blessuregevoelige spelers als Richard Jensen een avondje rust te gunnen.

Eén keer eerder kwamen Roda JC en FC Den Bosch elkaar tegen in het kader van de beker. Daarvoor moeten we een tijd terug, naar 27 maart 1991 om precies te zijn. Op het spel stond een plek in De Kuip, en daarvoor moesten beide ploegen diep gaan. Uiteindelijk trok de thuisploeg, toen nog BVV Den Bosch geheten, aan het langste eind: via penalty’s bereikten zij de finale van de beker. Die verloren ze overigens van Feyenoord. In Den Bosch scoorden namens Roda JC in de reguliere speeltijd Michel Boerebach en Mark Verhagen. In thuisduels slaat de balans wel door in het voordeel van de Kerkradenaren.

Winst Roda JC: 9
Gelijkspel: 4
Winst FC Den Bosch: 4
Doelsaldo: 37-21 (+16)

De wedstrijd staat dinsdagavond onder leiding van Jochem Kamphuis, die om 20:00 uur het eerste fluitsignaal zal geven in het Parkstad Limburg Stadion. Zoals altijd verzorgen wij een live-verslag via Twitter.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Hamers – Marzo, Joppen, Werker, Absalem – Klaasen, Jubitana, Vossebelt – Limbombe, Cijntje, Pflücke. 

Foto: Roda JC Live