Competitiezaken – deel 5: in de kelder van het profvoetbal

Een gepauzeerde competitie is zwaar voor de doorgewinterde voetballiefhebber wie het liefst elk weekend een wedstrijd bezoekt en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Het biedt echter een ideale mogelijkheid om eens terug te kijken op wat er tot nu toe allemaal gebeurd is in de huidige voetbaljaargang: welke clubs vallen tegen, welke voldoen aan de verwachtingen, en wie verbaast vriend en vijand met een ijzersterke prestatie? Roda JC Live blikt terug op de eerste negentien wedstrijden door middel van alle categorisering van de clubs inclusief Achilles’29. In het vijfde en laatste deel komen de clubs voorbij die de neutrale supporters zwaar hebben teleurgesteld in hun prestaties.

RKC Waalwijk – Twintigste – 9 Punten
Eens in de zoveel jaar vallen de prestaties van een degradant tegen. Maar wat RKC Waalwijk in de eerste seizoenshelft heeft laten zien is welhaast buiten alle proporties. Na een op zich aardige wedstrijd in Kerkrade die maar nipt werd verloren (3-2), ging het razendsnel bergafwaarts met de Brabanders. Een dramatische reeks wedstrijden met slechts twee zeges en drie gelijke spelen brengen de club stijf op de laatste plek. De ploeg heeft in de zomer de nodige kwaliteit verloren, maar de grootste klap is een complete wisseling van de wacht bij de technische staf. Interimtrainer Martin Koopman moet roeien met de riemen die hij heeft, want ook financieel ziet het er belabberd uit bij de Waalwijkers. Het is te hopen voor RKC dat de club zichzelf in stand weet te houden, om volgend seizoen weer aan een degelijk puntenaantal te kunnen denken.

MVV Maastricht – Negentiende – 14 Punten
Van een nipt misgelopen kampioenschap tot de diepe kelder van de Eerste Divisie. In Maastricht weet je het nooit, maar wat we wel weten is dat MVV dit seizoen nauwelijks een rol speelt in de vaderlandse voetballerij. Ondanks de serieuze ambities blijft de ploeg steken op de negentiende positie – MVV-onwaardig maar prestatietechnisch het maximaal haalbare. Financieel is de club na bange jaren in rustig vaarwater gekomen, maar dat hebben de roodwitten moeten bekopen met een dramatische neergang in prestaties. Misschien dat MVV nog een stap kan maken naar de middenmoot, maar waarschijnlijk is zelfs dat te optimistisch.

Fortuna Sittard – Achttiende – 16 Punten
Het jarenlang in grote problemen verkerende Fortuna doet het nauwelijks beter dan de buren uit Maastricht. Integendeel, ondanks het kleine voordeel in punten ziet het er in Sittard nog minder rooskleurig uit dan enkele kilometers verderop. De toeschouwersaantallen in het veel te grote Offermans-Joosten Stadion dalen jaar na jaar, de financiële situatie is iets beter maar nog steeds slecht en van enig perspectief is weinig sprake. Na enkele jaren in de middenmoot waarin Fortuna zelfs de nacompetitie wist te bereiken, is na een grote verkoop geen mogelijkheid om te genieten in Sittard. Nadat na enkele maanden eindelijk de eerste goal in eigen stadion werd gemaakt werden de prestaties iets beter, maar men kan in Sittard vooral blij zijn dat de verplichte degradatieregeling nog enkele jaren op zich laat wachten.

Foto: Roda JC Live.

Comments are closed.