Contractontbinding rond: Kalezic officieel weg per 1 juli

Roda JC Kerkrade en Darije Kalezic gaat per 1 juli 2016 officieel uit elkaar. De hoofdcoach werd op 10 mei al op non-actief gezet, maar daarmee was contractonbinding nog geen feit. Dat is nu dus wel het geval, zij het per 1 juli. Kalezic krijgt geen contractueel vastgelegde ontslagvergoeding mee.

Dat meldt de club op haar officiële website. De clubleiding stelt dat ‘de arbeidsovereenkomst op initiatief van Roda JC Kerkrade wordt beëindigd’. Voor de beleidsbepalers was de maat vol toen Kalezic na afloop van het laatste competitieduel, thuis tegen Willem II (2-3), technisch directeur Ton Caanen voor verschillende camera’s publiekelijk fileerde. Caanen zou ’te lang een autoverkoper zijn geweest’ en het zou aan alles te merken zijn ‘dat hij met zijn functie geen enkele ervaring had met een ploeg op Eredivisie-niveau’. Na een reeks aan eerdere conflicten betekende deze door Kalezic bewust gedane uitspraken voor de clubleiding de druppel die de geel-zwarte emmer deed overlopen, en werd Kalezic formeel op ‘non-actief’ gezet.

Geen arbitragezaak
Wat volgde, waren wekenlange discussies en gesprekken over hoe de overeenkomst met Kalezic ontbonden diende te worden. De club was niet voornemens om de in onmin geraakte coach een zak geld mee te geven bij zijn vertrek, terwijl er in Kalezic’s contract een vastgestelde vergoeding opgenomen was in het geval van een voortijdig ontslag. Het gesteggel tussen advocaten duurde voort en even leek de hele soap uit te draaien op een arbitragezaak. Club en (voormalig) coach zullen dus echter geen gang naar de rechter maken en gezien het feit dat Kalezic niet de contractueel vastgestelde ontslagvergoeding meekrijgt, mag de club als morele winnaar gezien worden.

Andere regeling mogelijk
Het is mogelijk dat de beide partijen een andere regeling getroffen hebben, maar daarover worden door de betrokkenen geen uitspraken gedaan. Kalezic kwam aan het begin van dit seizoen over van Jong PSV en na een ijzersterke competitiestart met het net gepromoveerde Roda, kende de ploeg vervolgens een groot verval voor de winterstop. Een opleving vlak na de winterstop verschafte het team lucht en uiteindelijk verzekerde men zich op de voorlaatste speeldag van lijfsbehoud in de Eredivisie, waarmee Kalezic aan zijn doelstelling voldaan had. Kritiek op de speelstijl en andere interne strubbelingen zetten de verhoudingen achter de schermen desalniettemin op scherp, waardoor het vrij snel duidelijk werd dat het verblijf van de Bosniër in het Parkstad Limburg Stadion tot één seizoen beperkt zou blijven.

Nieuwe trainer
Roda JC meldt in het persbericht dat de club vóór de start van het nieuwe seizoen een nieuwe hoofdtrainer zal presenteren. Op 27 juni start het de voorbereiding op de nieuwe Eredivisie-jaargang. Yannis Anastasiou wordt publiekelijk gezien als één van de topkandidaten, terwijl een alternatief, Mitchell van der Gaag, gisteren gepresenteerd werd als de nieuwe coach van Excelsior. De tijd zal leren wie er daadwerkelijk voor de groep komt te staan.

Header: Pro Shots

Comments (20)

Comments are closed.