De Jong: “Naar eer en geweten gehandeld”

Jean-Paul de Jong heeft voor het eerst gereageerd op zijn gedwongen vertrek bij Roda JC. De trainer werd vorige week op non-actief gesteld. “Ik heb tot het einde toe mijn professionaliteit ingezet”, aldus de trainer tegenover Voetbal International.

De Utrechter werd in de zomer van 2019 aangesteld door Mauricio García de la Vega. Hij bleef het langst vertrouwen houden in de Mexicaanse pseudo-investeerder, ondanks dat steeds meer geruchten rondgingen over diens kredietwaardigheid – of beter gezegd, het gebrek daaraan.

Op de avond dat De la Vega het stadion uit werd gezet, escaleerde de boel in de catacomben. De Jong was laaiend over de behandeling van De la Vega, maar ook over het feit dat hij pas na de wedstrijd werd ingelicht over de gebeurtenissen. Hij vloog in zijn woede onder andere een kantoormedewerker aan. Ondanks excuses zou het niet meer goed komen tussen De Jong en het personeel.

Sterker nog, er ontstond alleen maar meer frictie: aan het eind van zijn dienstverband kon De Jong het niet meer vinden met het kantoorpersoneel, de spelersgroep én zijn technische staf. Zelfs met Maurice Verberne, de door hemzelf gehaalde assistent-trainer, boterde het niet meer.

Voetbal International meldt niet voor niets dat het nieuws van zijn vertrek met gejuich werd ontvangen in het Parkstad Limburg Stadion. Desondanks stelt De Jong dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld voor de club. “De situatie vroeg om een trainer die in verschillende functies beschikbaar zou zijn. Ik heb mijn verantwoordelijkheid gepakt, mijn vak met overtuiging uitgevoerd”, aldus De Jong tegenover VI. “Misschien zijn er dingen daarbij niet altijd goed aangekomen, maar ik heb wel naar eer en geweten gehandeld. Ik ben mezelf gebleven, ondanks alles. En ik kan mezelf in de spiegel aankijken.”

Statutair directeur Karel Bouckaert heeft begrip voor de situatie van De Jong, zo meldt hij bij VI, maar vond zijn vertrek onvermijdelijk. “Door al je andere bezigheden besteed je ook nog te weinig aandacht aan het voetbalgebeuren. Op een gegeven moment kom je er niet meer uit. Dan heb je je ingegraven.”

Foto: Roda JC Live