De Tegenstander | FC Gulpen, jubilaris in het Heuvelland

In de aanloop naar de start van het Eredivisie-seizoen, werkt Roda JC een aantal oefenwedstrijden af. In de mini-rubriek De Tegenstander neemt Roda JC Live een kijkje bij de volgende club waartegen de Kerkradenaren het gaan opnemen, in dit geval vijfdeklasser FC Gulpen (aanstaande zaterdag 11 juli, 18:00 uur). De Gulpenaren vieren komend weekeinde hun 75-jarig jubileum.

10 maart 1940. Het is een belangrijke datum in de voetbalhistorie van het Zuid-Limburgse dorpje Gulpen. Sjeng Benen en Sjaak Kockelkoren zijn op die dag betrokken bij de oprichting van de Football Club (FC) Gulpen. Vandaar dat nu, in 2015, het 75-jarig jubileum van de vereniging wordt gevierd. Het zijn echter niet de eerste signalen van georganiseerd voetbal in het hart van het Heuvelland. Er werden ver voor de oorlogsjaren al voetbalverenigingen opgericht, waarna deze weer net zo snel verdwenen. Onder meer de namen van Galopia (1920), Excelsior Gulpen (1926-1930) en RK GVV (1920-1938) zijn in de geschiedenisboeken terug te vinden. Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar doordat het twijfelachtig is of deze clubs wettelijke rechtsvoorgangers van het huidige FC Gulpen zijn, houdt men vast aan het oprichtingsjaar 1940. Reden voor een feestje dus. En wie nodig je op een feest als allereerste uit? Juist, de voltallige selectie van Roda JC Kerkrade.

Geel-zwart feest
FC Gulpen en Roda JC Kerkrade vertonen gelijkenissen. Oké, toegegeven, wellicht is het positiespel van de Kerkradenaren íets verder doorontwikkeld en komen er íets meer toeschouwers op de thuiswedstrijden af, maar dat zijn slechts details. Beide clubs dragen immers dezelfde clubkleuren: een geel shirt met een zwarte broek. Bovendien leggen zowel Gulpen als Roda in de laatste jaren de nadruk op doorstroming van de eigen jeugdafdeling en kreeg beide verenigingen onlangs te maken met promoties én degradaties; dan houdt de vergelijking ook wel zo’n beetje op. Dat is ook niet erg, want elke amateurvereniging heeft zijn charmes. Joop Delissen, die na twee eerdere voorzitterschappen nu opnieuw clubvoorzitter is, weet dat de club op tal van locaties in Gulpen haar wedstrijden afwerkte. “Waar hebben we allemaal wel niet gespeeld… heel lang geleden begonnen we bij de gashouder aan de Rosgats, daarna aan de laan van kasteel Neubourg, toen weer terug naar de Rosgats en vervolgens naar het terrein van de familie Leclerq, aan de Wieldergracht. Later hebben we in Cartils gespeeld, maar dat lag in de toenmalige gemeente Wittem, waardoor we daar weer héél snel weg waren. Tja, dat lag toch gevoelig!” Sinds 1962 speelt de club haar thuisduels op het Sportpark ‘Aan de Ringweg’, dat niet geheel toevallig is gelegen aan de Ringweg, in de oosthoek van het dorp. Het complex onderging tijdens het seizoen 2010/2011 een grondige opknapbeurt, waarbij de kantine en kleedlokalen werden gerenoveerd, er een parkeerterrein voor de ingang werd aangelegd én, last but not least, een kunstgrasveld in gebruik werd genomen. Het vernieuwde complex werd geopend met een oefenwedstrijd tegen onze vrienden van Fortuna Sittard (1-12).

De opening van het vernieuwde complex. (FC Gulpen)
De opening van het vernieuwde complex. (FC Gulpen)

Zoals zoveel dorpsverenigingen heeft ook de Gulpense voetbalclub te maken met een teruglopend ledenaantal. Op dit moment heeft de club zo’n 300 leden. Er zijn drie seniorenelftallen die competitiewedstrijden spelen, één veteranenelftal en bovendien was de club een aantal jaren geleden een van de eerste verenigingen in de directe omgeving met een dameselftal, dat het afgelopen seizoen afsloot in de middenmoot van de vijfde klasse. De jeugdafdeling bestaat uit 12 teams, met als onderdeel daarvan een gecombineerd A-, B- en C-team met de buren van Zwart-Wit ’19 uit Eys. Een aantal commissies en vrijwilligers zorgt op meerdere momenten tijdens het seizoen ervoor dat deze leden elkaar ook treffen op momenten dat het voetbal niet centraal staat, door het organiseren van allerhande activiteiten. De organisatie van het jubileumweekend is in handen van de Club van 50, een groepering bestaande uit 66 sympathisanten die jaarlijks de club ondersteunen. Komende vrijdag is er een miniveld-toernooi, worden jubilarissen gehuldigd en staat er een jubileumparty op het programma. Zaterdag gaat men doodleuk verder met de festiviteiten, met in de middag een clinic voor jeugdspelers, in de latere uurtjes een feestavond en tussendoor het klapstuk van het weekend: het oefenduel tussen FC Gulpen en Roda JC Kerkrade (18:00 uur).

Van Bisschops tot Hupperts
Gulpen is in het verleden een goede bodem gebleken voor voetbaltalent. Zo speelde Gulpenaar Peter Benen maar liefst 263 wedstrijden voor Fortuna ’54 en fusieclub FSC, en was hij daarna hoofdtrainer bij verschillende clubs. Peter’s broer, Jan Benen, kende ook een mooie profcarrière. Hij speelde 181 wedstrijden voor de Sittardenaren en stond daarna ook nog onder contract bij Go Ahead Eagles en het Belgische Waterschei, dat later via een fusie zou opgaan in Racing Genk. Helaas overleed Jan, die net als broer Peter altijd betrokken is gebleven bij FC Gulpen, in 2011 op 62-jarige leeftijd.
Dit is een artikel van Roda JC Live. Laten we het dus maar eens over Gulpense Roda JC’ers hebben. Een naam die in de Gulpense voetbalannalen niet mag ontbreken, is die van Huub Bisschops. De in 1934 geboren Bisschops speelde tussen 1954 en 1960 in dienst van het befaamde Rapid JC, de voorloper van de huidige Trots van het Zuiden. Met de club uit Heerlen/Kerkrade werd hij in 1956 landskampioen en daardoor mocht zij deelnemen aan de Europa Cup 1. Ondanks een doelpunt van Bisschops, verloor Rapid op Sportpark Kaalheide met 3-4 van Rode Ster Belgrado, waarna de 2-0 nederlaag in Servië definitieve uitschakeling betekende. Een naam die u bekender in de oren zal klinken, is die van, zoals voorzitter Delissen het zegt, “Ut Guuske”: Guus Hupperts. Geboren in Heerlen, opgegroeid in Gulpen op een steenworp afstand van de voetbalvereniging. Het talent van Guus werd al snel opgemerkt door de Roda-scouts, waarna Hupperts net als broer Dirk al op jonge leeftijd de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Roda JC. Na deze succesvol doorlopen te hebben, debuteerde hij op 17 oktober 2010 onder Harm van Veldhoven in het thuisduel tegen Vitesse (4-1 winst) in de hoofdmacht. Drie jaar later was Hupperts een van de weinige lichtpuntjes in een gitzwart seizoen van de Kerkradenaren, dat besloten werd met degradatie; Hupperts verkaste voor een slordige anderhalf miljoen Euro naar AZ, waar hij nu nog onder contract staat. Onlangs versterkte Roda zich met de eveneens uit Gulpen afkomstige broers Twan en Luc Roex, die overkomen van de jeugdafdeling van Alemannia Aachen. Twan zal als keeper van de A-jeugd aan de slag gaan, terwijl Luc als centrale verdediger aan de B-jeugd wordt toegevoegd. Darren van ’t Loo speelde in het afgelopen seizoen al in de E-jeugd van de Koempelclub.

Gulpenaar Hupperts (nr. 20) scoort namens Roda JC tegen AZ. (Pro Shots)
Gulpenaar Hupperts (nr. 20) scoort namens Roda JC tegen AZ. (Pro Shots)

Terug naar FC Gulpen. De club vierde haar hoogtijdagen in de jaren ’70, toen men een aantal seizoenen goed meedraaide in de tweede klasse en promotie naar de eerste klasse op een haar na gemist werd. De tijden zijn echter veranderd. Het eerste elftal kende een teleurstellend afgelopen seizoen. Delissen: “Wat er in het afgelopen jaar gebeurd is, hadden we nooit verwacht. We hadden gedacht bij de eerste 5 te kunnen eindigen, maar er sloop iets onverklaarbaars in het elftal; tegen onder meer BMR, Walram en RKASV kwamen we op een 2-0 voorsprong, maar die werd dan vervolgens weer weggegeven.” Het gevolg: Gulpen degradeerde vanuit de vierde naar de vijfde klasse. Een bittere pil voor het team van de trainers Antonio Alfonso en Ad Knops, dat in de drie jaren ervoor juist was opgeklommen vanuit de zesde naar de vierde klasse. Dat gebeurde met een jonge selectie, waarvan nagenoeg alle spelers vanuit de eigen jeugdafdeling de overstap hadden gemaakt naar het eerste elftal. Dat blijft ook het devies voor het nieuwe seizoen, stelt Delissen. “We gaan aan de slag met jongens uit eigen dorp, dat is het belangrijkste. We gaan nu niet zeggen dat we nu direct kampioen moeten worden.”

“Ik hoop op een 1-0”
Kortom, FC Gulpen heeft in de afgelopen jaren de nodige pieken en dalen gekend. Voor treurnis is echter geen plaats; met opgeheven hoofd gaat de club verder bouwen aan een mooie toekomst op een toereikend complex. “FC Gulpen is niet alleen voetbal”, aldus Delissen. “Onze club heeft ook een sociale functie in het dorp. Iedereen moet zich hier thuis voelen, dat is het allerbelangrijkste.” De voorzitter, die in het diepste geheim aan de redactie liet doorschemeren dat hij Roda-aanhanger is, doet zijn best om een politiek correcte voorspelling voor het duel van zaterdag te formuleren. “Als voorzitter hoop ik op een 1-0 overwinning voor FC Gulpen. Maar… ik vrees voor de uitslag die op NOS Teletekst te lezen zal zijn!”

De aftrap van FC Gulpen – Roda JC Kerkrade is komende zaterdag om 18:00 uur, op Sportpark ‘Aan de Ringweg’ te Gulpen. De toegangsprijs bedraagt €5,-. Komt allen! Niet in de gelegenheid om de wedstrijd te bezoeken? Volg dan het gebruikelijke live wedstrijdverslag via de Twitter van @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.

GULROD programma

 

Comments (2)

Comments are closed.