De Telstar-index | Excelsior

Met na deze interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live reden om eens een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. Dat doen we in de dagelijkse rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft. De Eredivisie-ploegen die in de komende weken door het ijs zakken, mogen zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in deel 4 van onze serie: Excelsior. De ploeg staat 15e met 24 punten, 1 punt meer dan Roda JC.

Recente reeks
Na de winterstop leek Excelsior, getraind door Mitchel van der Gaag, aan een vrije val te zijn begonnen in de Eredivisie. Pas op 11 maart mochten de Kralingers hun eerste overwinning van het kalenderjaar bijschrijven. Daarvoor werden er onder andere punten verspeeld tegen concurrenten als Go Ahead Eagles (1-1), FC Groningen (1-1), Willem II (0-2) en ons eigen Roda JC (4-0). Toch lijkt de kleinste profclub van Rotterdam in de laatste weken weer op te leven. Nadat in Alkmaar een knap 1-1 gelijkspel werd behaald, werd vervolgens sc Heerenveen helemaal afgedroogd met 4-1. Vorige week had kampioenskandidaat Ajax het nog bijzonder moeilijk op Woudestein, waar het met de nodige moeite een gelijkspel uit het vuur wist te slepen.

Programma
@ PEC Zwolle | vs FC Utrecht | @ Sparta | vs Vitesse | @ N.E.C. | vs Feyenoord | @ ADO Den Haag
Over het programma van Excelsior kan er weinig gezegd worden. Er staat een bonte mix op het programma tussen ploegen die spelen om Europees voetbal, en zelfs het kampioenschap, maar er komen ook nog tegenstanders die wat minder hoog aangeschreven staan. De lastige tegenstanders komen nog naar Woudestein: FC Utrecht, Vitesse en Feyenoord. Dat het kleine stadionnetje in Kralingen een lastig te nemen vesting is, hebben Ajax en sc Heerenveen in de voorbije weken bewezen. Uit gaat het echter echt om de knikkers, waarbij met name de wedstrijd in de laatste speelronde in het oog springt. Dit kan wellicht op een rechtstreeks duel om degradatie te voorkomen uitdraaien, in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag.

Roda JC viert de humba, na het behalen van de eerste overwinning van het seizoen op Woudestein. (Foto: Roda JC Live)

Blessures/schorsingen
Van al te veel blessures heeft Mitchel van der Gaag niet last. Hij zit dus redelijk ruim in zijn keuzemogelijkheden. Henrico Drost is een nog onbekende tijd uitgeschakeld met een buikblessure. Daarbuiten ontbreken nog Arghus Bordignon en oud-Rodadoelman Filip Kurto wegens blessures. Jurgen Mattheij zal bij de eerstvolgende wedstrijd, tegen PEC Zwolle, geschorst zijn vanwege zijn vijfde gele kaart (naast twee rode kaarten die hij al ontving). Voor de rest dreigen er nog schorsingen voor Terell Ondaan, Stanley Elbers en Kevin Vermeulen, die allen reeds vier keer geel ontvingen.

Cruciale spelers
Als we kijken naar de sterkhouders van Excelsior, springt voor de Roda-supporter één naam al snel in het oog. Hicham Faik mocht vertrekken bij Roda JC, omdat hij door technisch directeur Ton Caanen te licht werd bevonden, maar is bij de Kralingers nu wekelijks een bepalende spelers. Met zijn verfijnde traptechniek speelt hij een grote rol in menig wedstrijd. Datzelfde geldt voor oud-N.E.C.’er Ryan Koolwijk, die ook bij tijd en wijle de aanvoerdersband draagt. Deze middenvelder is een onmisbare kracht bij Excelsior, vergelijkbaar met wat bij Roda Mohamed El Makrini zou moeten zijn. In het doel staat vervolgens de keeper uit de Feyenoord-jeugd, Warner Hahn. Hij vertegenwoordigt volgens Transfermarkt verreweg de hoogste marktwaarde van de selectie in Excelsior en heeft met aardig wat goede reddingen punten gepakt voor de ploeg uit Rotterdam.

Verwachting
Excelsior valt dit seizoen vooral op door haar wisselvalligheid. De selectie barst niet van de kwaliteit, maar is ook niet de slechtste van de Eredivisie. Er zijn maar weinig wedstrijden waarbij je verwacht dat Excelsior de winst zal gaan pakken, maar door hier en daar te verrassen en verder keurige gelijke spelen te boeken, worden de punten wel bij elkaar gesprokkeld. Daarom is het lastig om te voorspellen wat de Kralingers kunnen uitrichten dit seizoen. Het programma is in ieder geval niet al te lastig en lijkt de supporters van Excelsior hoop te kunnen bieden. Het zal hoe dan ook tot het eind van het seizoen sidderen en beven worden op Woudestein in de strijd om rechtstreekse handhaving.

Header: Roda JC Live