De Telstar-index | Sparta Rotterdam

Met na deze interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live reden om eens een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. Dat doen we in de dagelijkse rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft. De Eredivisie-ploegen die in de komende weken door het ijs zakken, mogen zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in deel 2 van onze serie: Sparta. De ploeg staat 13e met 28 punten, 5 meer dan Roda JC. 

Recente reeks
De kasteelheren hebben dit seizoen te maken met zeer wisselende resultaten. De ploeg van Alex Pastoor presteert soms boven verwachting goed, maar zakt ook regelmatig volledig door het ijs. Van de laatste 10 wedstrijden, werd er 3 keer gewonnen en 2 keer gelijk gespeeld. Dit resulteerde in 11 punten na de winterstop, wat voor een degradatiekandidaat zeker niet slecht te noemen is. Er werd met 1-0 thuis van de waarschijnlijk aanstaand kampioen Feyenoord gewonnen en ook in Nijmegen tegen NEC werd een lesje effectiviteit gegeven: 0-1 voor Sparta. Afgelopen week werd er met duidelijkere cijfers van Heracles gewonnen, de Almeloërs werden met 3-1 verslagen. Tegen AZ en Groningen werd in de tussentijd nog gelijk gespeeld. Hierbij moet worden aangetekend dat Sparta nog lange tijd in de beker actief was en pas begin maart door Vitesse uit de beker is gegooid. Hiermee kan de ploeg zich nu ook volledig op de competitie gaan richten.

Programma
vs PSV | @ sc Heerenveen | vs Excelsior | @ Roda JC | vs ADO Den Haag  | vs FC Twente | @ Go Ahead Eagles
Sparta lijkt, gekeken naar het resterende programma, de kansen op handhaving volledig in eigen hand te hebben. Alhoewel er begonnen wordt met 2 uitermate lastige duels, volgen vervolgens Excelsior, Roda JC en ADO. Hiertegen lijken het behalen van punten een must. Mocht dit niet lukken kan het in de laatste speelronde nog behoorlijk spannend worden tegen de Go Ahead Eagles. Gekeken naar het aantal punten dat Excelsior na de winter heeft gescoord moet het wel heel gek lopen mocht de ploeg uit Rotterdam rechtstreeks degraderen. Als we in het achterhoofd onthouden dat de Spartanen afgelopen jaar promoveerden uit de Jupiler League, is dat een nette prestatie.

Blessures/schorsingen
De interlandperiode is voor Sparta even een moment om op adem te komen. De afgelopen maanden had de club een druk programma doordat men nog steeds in de beker actief was en niet beschikt over een al te grote selectie. Ondanks het grote aantal wedstrijden valt het aantal blessures bij Sparta mee, namelijk 2: centrale verdediger Bart Vriens staat aan de kant met een kuitspierscheur en spits Roland Bergkamp heeft een heupblessure. Helaas voor Sparta is het nog niet in te schatten hoelang beide buitenspel staan. Van Bergkamp werd al eerder een rentree verwacht, maar is nog steeds niet fit. In de selectie van Sparta staan momenteel 2 spelers op scherp. Hierbij gaat het om de verdedigende middenvelders Kenneth Dougall en Ryan Sanussi. Ze hebben gedurende het seizoen 4 gele kaarten verzameld en mogen bij een 5e gele kaart een wedstrijd toekijken vanaf de tribune.

Cruciale spelers
Sparta dient het in de strijd tegen degradatie vooral te hebben van doelpunten. De club heeft vaker gescoord (35 keer) dan alle elftallen die onder Sparta op de ranglijst staan. Zo heeft Loris Brogno al 7 keer het net weten te vinden en Zakaria El Azzouzi 5 keer. Een van de opvallendste verschijningen op het veld van Sparta blijft toch wel Mathias Pogba. De 1.94m grote spits heeft met zijn hoofd een extra sterk wapen om Sparta een aanvallende impuls te geven. Ook hij wist ondertussen alweer 4 maal te scoren en lijkt toch iets extra’s te brengen wanneer hij op het veld staat. Het grootste probleem voor Sparta ligt in het aantal tegendoelpunten wat men incasseert. De verdediging oogt niet al te solide en ook keeper Kortsmit lijkt niet het grootste talent van de Eredivisie te zijn. Doelpunten scoren is dus extra belangrijk voor Sparta om deze zwakte te compenseren.

Verwachting
Er moeten gekke dingen gebeuren om Sparta nog (rechtstreeks) te zien degraderen. De overwinning op Heracles vorige week heeft een gat gecreëerd met de gevarenzone en men heeft het met oog op de wedstrijden die men nog moet spelen volledig in eigen hand. Er wordt gespeeld tegen veelal moeilijk scorende ploegen en laat het scoren nu wel een van de sterktes van Sparta zijn. Echter: verliest men de komende 4 wedstrijden dan kan het nog wel eens spannend worden. Kortom, de wedstrijden tegen Excelsior en Roda JC zijn cruciaal om ruim voor de eindstreep zich veilig te spelen. Doet men dat niet, dan zal het degradatiespook ook in Rotterdam zijn intreden doen.

Header: Roda JC Live