De Vertrekkers | Deel 2 – Rostyn Griffiths

In de aanloop naar het nieuwe seizoen brengt Roda JC Live u de rubriek ‘De Vertrekkers’, waarin we de vertrekkende spelers stuk voor stuk nog eens voor u belichten. Vandaag in deel 2: Rostyn Griffiths – The Australian Ausputzer.

Rostyn Griffiths – De gegevens

Rugnummer: 4
Geboren: 10 maart 1988 in Stoke-On-Trent, Engeland

Bij Roda JC onder contract sinds: 26 juli 2015.
In actie: 18 wedstrijden. Kreeg 5x geel en wist 2x te scoren.

Carrière bij Roda JC

Aan het begin van het seizoen kondigde Roda JC groots aan dat het een middenvelder had weten aan te trekken die ook in de belangstelling stond van een aantal grote clubs. Griffiths wilde, nadat hij bijna zijn gehele carrière in Australië had gespeeld, naar Europa vertrekken. Hierdoor waren die ‘grote’, niet-Europese clubs dus kansloos. Roda gaf de van oorsprong Engelse speler een contract voor een seizoen, met een eenzijdige optie voor nog een seizoen.

Geheel nieuw was Europa natuurlijk niet voor Griffiths. Zoals gezegd komt Rostyn oorspronkelijk uit Engeland en doorliep hij hier ook bij Blackburn Rovers de jeugdopleiding. Wedstrijden voor het eerste elftal van de Rovers kwam het niet. Hij werd tweemaal binnen Groot-Brittannië verhuurd, waarna hij naar Australië vertrok. Hier groeide hij bij Central Coast Mariners en Perth Glory uit tot een van de sterkhouders op het middenveld. Tussendoor koos hij echter wel nog voor een tweejarig Chinees avontuur bij Guangzhou R&F. Deze ervaringen wilde hij gebruiken om nu definitief door te breken in Europa.

Bij Roda kon Griffiths meteen rekenen op een basisplaats. In de eerste weken van het nieuwe seizoen, waar Roda het vooral moest hebben van een vechtersmentaliteit om een overwinning af te dwingen, was Griffiths een van de spelers die voorop liep in de strijdt. Griffiths was duidelijk geen speler die gehaald was voor het mooie voetbal, maar voor het functioneren in een team en het vakkundig voorkomen van tegendoelpunten. Deze speelstijl verraste vaak de tegenstander, waardoor Roda in de eerste speelronden van het nieuwe seizoen de nodige punten wist te sprokkelen. De speler leverde hier zelf op 30 augustus in de uitwedstrijd tegen AZ ook een grote bijdrage aan. Hij zorgde voor het enige doelpunt in deze wedstrijd en dus de overwinning.

Deze overwinning zou meteen de laatste overwinning zijn voor een lange tijd. De tegenstanders waren niet langer meer verrast door de speelstijl van Roda en hierdoor kwamen de zwakten in het spel van Griffiths sneller bloot te liggen. Het voorkomen van doelpunten kostte steeds meer moeite en Rostyn collecteerde al gauw een hele verzameling gele kaarten. De sterkte van het collectief verzwakte. In de winterstop leek de clubleiding te beseffen dat deze speelstijl niet langer leek te werken en er werden zoals reeds enkele keren beschreven een hele rits nieuwe spelers aangetrokken. Ook voor de positie van Griffiths. Hij werd vaak verwezen naar de bank, naarmate het seizoen verstreek zelfs naar de tribune.

Motivatieproblemen

In de winterstop was er nadrukkelijke geruchten dat er interesse was voor Griffiths van andere clubs. Zo werd bijvoorbeeld Aberdeen FC meermaals genoemd. Griffiths bleef desalniettemin bij Roda, waar zijn aantal invalbeurten op een hand te tellen waren. Half april ontbond de club vervolgens in onderling overleg zijn contract. Hij kon zich niet meer motiveren om iedere week op de tribune plaats te nemen. Hij zal zijn carrière bij een andere club gaan voortzetten. Gekeken naar de argumentatie om te kiezen voor Roda, zal dit waarschijnlijk bij een andere club in Europa zijn.

Comments (12)

Comments are closed.