De Vertrekkers | Een jaar later

In de aanloop naar het nieuwe seizoen brengt Roda JC Live u de rubriek ‘De Vertrekkers’, waarin we de vertrekkende spelers van dit seizoen stuk voor stuk nog eens voor u belichten. Maar hoe deden de vertrekkers van het vorig seizoen het dit jaar bij hun nieuwe werkgever?

Nadat Roda JC afgelopen seizoen wist te promoveren naar de Eredivisie, werd behoorlijk de bezem door de selectie gehaald om deze Eredivisie-waardig te maken. Er vertrokken maar liefst 12 spelers uit Kerkrade, waarvan er 2 werden verhuurd. Roda JC Live kijkt één keer naar de prestaties van deze spelers.

Frank Demouge

Frank Demouge, die met zijn invalbeurt in Breda direct bij de promotie van Roda JC naar Eredivisie betrokken was, moest afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe club. Het contract met de 33-jarige spits werd niet verlengd, ondanks dat Demouge bij veel supporters een heldenstatus had opgebouwd. Demouge had in zijn laatste jaar bij Roda steeds meer last van lichamelijke klachten en heeft daardoor ook een aantal wedstrijden moeten missen. Voetballen op het hoogste niveau leek er voor hem niet meer in te zitten.

Toch vond de spits op voetbalgebied een nieuwe uitdaging. Royal Knokke FC contracteerde de “All you need is Love”-ster voor één seizoen. De club uit de Belgische 4e klasse werd afgelopen seizoen kampioen, waardoor het komend seizoen een divisie hoger zal kunnen spelen. Of de boomlange spits uit Nijmegen daarbij zal zijn, is nog niet duidelijk.

Guy Ramos

Guy Ramos, de man met ‘ballen’, mocht na het jaar Jupiler League transfervrij vertrekken. Ramos was een van de grootverdieners in Kerkrade, die nog werd aangetrokken in het seizoen 2013/2014 waarin voor Europees voetbal gespeeld zou worden. Hoe dit afgelopen is weten we natuurlijk allemaal. Ramos vond in Zwitserland een nieuwe uitdaging. Hier kon hij aan de slag bij FC Wil, een club uit de tweede divisie, waarvoor hij 33 keer in actie kwam. Hij maakte één goal in ongeveer 3000 minuten die hij speelde. Zijn contract bij FC Wil loopt af na dit seizoen.

Guy Ramos als aanvoerder van Roda JC. (Pro Shots)
Guy Ramos als aanvoerder van Roda JC. (Pro Shots)

Crescendo van Berkel

Van Berkel maakte na een jaar Roda JC de overstap naar Telstar. De man die bij Roda gelijk stond aan een verliespartij, wanneer hij het veld betrad, heeft bij Telstar een stabiel seizoen gedraaid. Hij heeft bij Telstar 28 wedstrijden kunnen afwerken, waarin hij regelmatig gele kaarten wist te pakken. Met 9 gele kaarten wist hij dus liefst een ratio van één op 3 te halen. Het contract met Van Berkel loopt nog een seizoen door bij de Velsenaren.

Johan Plat

Johan Plat was één van de vele spitsen van Roda JC in het jaar Jupiler League. Door een aantal vervelende blessures bleef zijn aantal wedstrijden voor Roda steken op 19. Hierin wist hij wel 7 doelpunten erin te prikken. Geen enkele profclub durfde zich meer te wagen aan de toch lichamelijk versleten Plat en hij beëindigde dan ook zijn carrière in het betaald voetbal. Johan heeft vervolgens zijn voetbalcarrière voortgezet in de Topklasse, bij de zaterdagamateurs van VV Katwijk. Doordat zijn blessures steeds weer de kop op staken besloot hij uiteindelijk in december geheel te stoppen als voetballer. Toen liet hij wel weten zich te gaan richten op de Cursus Coach Betaald Voetbal.

Timo Letschert

Timo stond een jaar geleden nog onder contract van Roda JC. Hoewel de speler het jaar van tevoren de situatie onmogelijk had gemaakt in Kerkrade en verhuurd werd aan Utrecht, had hij wel nog een doorlopend contract. Dit werd door FC Utrecht afgekocht en zodoende kon hij vertrekken. Letschert heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Hij was één van de dragende spelers bij Utrecht afgelopen jaar en bovendien wist hij drie keer te scoren; vaak voor een verdediger. Dit alles heeft zo veel indruk gemaakt op bondscoach Danny Blind dat hij zelfs werd opgenomen in de selectie voor het Nederlands Elftal. Aan spelen kwam hij echter (nog) niet toe. FC Utrecht wil nu graag zijn contract verlengen, De inmiddels 23-jarige verdediger lijkt hier zelf echter geen oren naar te hebben.

Danny Schreurs, trefzeker in het thuisduel tegen Achilles '29. (Pro Shots)
Danny Schreurs, trefzeker in het thuisduel tegen Achilles ’29. (Pro Shots)

Danny Schreurs

Danny Schreurs was afgelopen seizoen ongetwijfeld één van de meest besproken voetballers van Roda. Dit had niet alleen te maken met zijn acties op het veld, maar vooral ook door de acties van supporters naast het veld. Schreurs heeft immers een verleden bij Fortuna en MVV waardoor de gemoederen soms hoog konden oplopen. Dieptepunt hierbji was de opgehangen pop van Danny bij de derby van MVV-Roda. Schreurs wist in Kerkraadse dienst 4 keer in 18 wedstrijden te scoren. Nadat Roda zijn contract niet wilde verlengen tekende hij een contract bij Leiknir Reykjavik, een club in de IJslandse tweede klasse. Hier vertrok hij alweer na 7 wedstrijden, waarna hij opdook bij Bocholt, een club in de Belgische derde klasse. Hier bleef Scheurs langer: hij scoorde 4 keer in 17 wedstrijden. De Bocholter VV is derde geëindigd in de 3e klasse B, waarmee het een mogelijke tegenstander is volgend seizoen van het Royal Knokke van Frank Demouge.

Kai Bösing

Deze aanvallende middenvelder uit de jeugd van Roda ging op avontuur in Duitsland. Hij tekende een tweejarig contract bij SC Fortuna Köln. Hij mocht hierbij 7 keer meespelen, waarin hij zowaar één keer een assist gaf. SC Fortuna Köln eindigde in de middenmoot van de 3. Bundesliga. Voor de promovendus van een jaar eerder, was dit een mooie prestatie.

Raymond Gyasi

Raymond Gyasi heeft een half jaar samen met zijn broer in Kerkrade gespeeld. Waar Edwin wel langer mocht blijven, ging Raymond terug naar zijn verhuurder AZ. De Alkmaarders ruimden echter ook dit seizoen geen plek voor hem in bij de hoofdmacht. Hij mocht opnieuw verhuurd worden en nu voor een geheel jaar. Zodoende kwam Gyasi uit bij FC Emmen. Bij Emmen trad hij 29 keer aan en wist hij 6 keer te scoren. Ook wist hij 5 assists te geven. Gyasi’s contract bij AZ liep af na dit seizoen, maar is ondertussen bij Cambuur gepresenteerd als aanwinst voor het nieuwe seizoen. Cambuur was dit jaar de rechtstreekse degradant naar de Jupiler League, waardoor Gyasi hier volgend seizoen ook weer te bewonderen zal zijn.

Anco Jansen

Anco Jansen was vlak voor het verstrijken van de transferdeadline overbodig geworden bij Roda. Hierdoor mocht ook hij gaan uitkijken naar een nieuwe club. Jansen was in Nederland toch wel een beroemdheid geworden na het befaamde ‘spuugincident’ in Maastricht, maar zijn heil vond hij heel erg anders, namelijk bij Boluspor in Turkije. Zij hebben voor Anco een afkoopsom moeten betalen, aangezien hij nog een doorlopend contract in Kerkrade had. Jansen tekende in Turkije voor 2 jaar, waardoor hij hier volgend seizoen waarschijnlijk ook te bewonderen zal zijn. Hij wist in de 1. Lig (het Turkse tweede niveau) 7 keer te scoren en 4 assists te geven.

Jansen heeft zojuist rood gekregen in Stadion De Geusselt. (Pro Shots)
Jansen heeft zojuist rood gekregen in Stadion De Geusselt. (Pro Shots)

Tijdens het seizoen 2014/2015 vertrok er nog een speler:

Wiljan Pluim

Pluim’s contract werd gedurende het seizoen net na de transferperiode ontbonden. Hierna volgde een overgang naar Willem ll, maar ook dit avontuur was van korte duur. In december van afgelopen jaar vertrok hij voor een reis naar het verre oosten. Hij vond als club Bình Dương FC uit Vietnam. Die welbekende voetbalvereniging verliet hij in februari echter alweer, zonder een wedstrijd gespeeld te hebben. De club voerde gezondheidsredenen aan voor het ontbinden van zijn contract.

Verhuurd

Santiago Palacios

Palacios werd vanuit de Topklasse door Roda gescout, bij de Groesbeekse Treffers. Op het hoogste amateurniveau maakte hij indruk door veelvuldig te scoren. Roda bood hem een tweejarig contract aan, maar de stap van de Topklasse naar de Eredivisie bleek toch wat groot. Daarom werd er besloten de spits voor een jaar te verhuren. Streekgenoot MVV wilde Palacios graag hebben en zodoende kwam hij 34 keer voor de Sterrendragers in actie. Daarbij moet aangetekend worden dat dit in de tweede helft van het seizoen veelal invalbeurten waren. Komend seizoen zal Palacios weer de voorbereiding starten in Kerkrade.

Rigino Cicilia

Rigino Cicilia werd afgelopen seizoen verhuurd aan RKC Waalwijk. In Kerkrade was er voor de aanvaller zelfs in de Jupiler League het seizoen van te voren niet steeds een basisplek weggelegd. In het nieuwe seizoen zouden die kansen nog kleiner worden, dus werd er besloten om over te gaan tot verhuur.

De boomlange aanvaller, die het vooral moest hebben van zijn snelheid en niet zijn voetbaltalent, probeerde dus dit seizoen opnieuw zijn meerwaarde bewijzen in de Jupiler League. In eerste instantie sloot Cicilia in augustus wel nog aan bij de selectie van Roda. Hij kreeg hierin geen speelminuten, behalve in enkele voorbereidingswedstrijden zoals tegen EVV. Vervolgens vertrok hij naar Waalwijk. Bij RKC mocht Cicilia 23 wedstrijden meespelen waarin hij zes keer wist te scoren. Hij begon het seizoen vaak als basisspeler, maar moest gedurende het seizoen steeds vaker genoegen nemen met een bankplek. Waar zijn toekomst ligt, is momenteel nog niet duidelijk. Zijn contract bij Roda JC liep af na dit seizoen en zal niet verlengd worden, zo heeft de club bekend gemaakt.

De prestaties van Werker, Lagouireh, Van Son, Paulissen en Biemans zijn niet in dit overzicht meegenomen. Zij werden halverwege het seizoen verhuurd en zullen in een apart artikel worden belicht.

Comments (17)

Comments are closed.