De Vertrekkers | Het middenveld

Ieder jaar keert de rubriek ‘De Vertrekkers’ terug bij Roda JC Live. Een rubriek die we eenvoudig in stand hebben kunnen houden gezien de karrenvracht aan spelers die in de afgelopen transferperiodes het Parkstad Limburg Stadion verlieten. Eerder doorliepen we de keepers en verdedigers die we in het nieuwe seizoen niet terugzien bij Roda JC; nu is het de beurt aan de vertrokken middenvelders.

Wie: Tom van Hyfte
Onder contract sinds: juli 2014
Officiële wedstrijden: 117  | Doelpunten: 20

Naast het vertrek van doelman Benjamin van Leer, is het verkassen van Tom van Hyfte naar KFCO Beerschot-Wilrijk wellicht de grootste aderlating voor de Kerkradenaren. De Belg kwam in de zomer van 2014 over van rivaal MVV, op het moment dat Roda degradeerde naar de Jupiler League. Al snel ontpopte Van Hyfte zich tot basisspeler en sterkhouder op het middenveld, en voor altijd zal hij herinnerd worden in Kerkrade vanwege (minimaal) één moment: de droge uithaal waarmee hij Jelle ten Rouwelaar in de korte hoek verschalkte, de droge uithaal die het verblijf van Roda JC in de Jupiler League beperkte tot één seizoen. Na de promotie bleek Van Hyfte ook geschikt als Eredivisie-voetballer. Onder de fans is hij weliswaar nooit onomstreden geweest, bij elke coach onder wie hij speelde bij Roda was hij dat wel. Met name in het eerste jaar Eredivisie had Tom een patent op belangrijke, en vaak ook nog mooie doelpunten. Zijn halve omhaal tegen SC Cambuur en zijn enorme poeier tegen N.E.C. waren twee van de mooiste Eredivisie-goals van het seizoen. Nu verkast hij terug naar zijn vaderland om daar Beerschot-Wilrijk op de goede weg te gaan helpen. Door een clausule in zijn doorlopende contract is dat een transfervrij vertrek.

Wie: Lyes Houri
Onder contract sinds: januari 2017
Officiële wedstrijden: 0  | Doelpunten: 0

Een groter contrast met Tom van Hyfte is bijna niet denkbaar, als we overschakelen naar Lyes Houri. Gehaald voor een half jaar Jong Roda, met een optie op meer. Dat gaat niet gebeuren. De verwachtingen waren redelijk hooggespannen. Houri was de eerste speler die zou komen uit de ‘Anelka-koker’ en het verhaal ging dat deze jonge Fransman een groot talent zou zijn. Verder dan enkele spaarzame plaatsingen op de reservebank kwam het niet. Slechts mondjesmaat sijpelden er verhalen door over zijn prestaties bij Jong Roda JC en die waren niet rooskleurig: Houri zou geen goede mentaliteit laten zien. Nu keert hij terug naar zijn ware werkgever SC Bastia, waar hij nog een contract heeft voor één seizoen.

Wie: Farshad Noor
Onder contract sinds: augustus 2015
Officiële wedstrijden: 28 | Doelpunten: 0

Farshad Noor werd na de promotie transfervrij overgenomen van Jong PSV, waar hij als talent te boek stond. Tijdens de eerste wedstrijden onder Darije Kalezic veroverde Noor onmiddellijk een basisplaats op de plek waar hij het beste tot zijn recht kwam: rechts op het middenveld. Furore maakte hij ook in dat begin, want met zijn onvermoeibaarheid was hij met name aan het eind van de wedstrijd een belangrijke spil. Met de komst van een leger aan nieuwelingen in de winterstop veranderde zijn status van basisspeler in die van bankzitter, en dat bleek het begin van het einde van zijn Roda JC-tijd te zijn. Een tijd die uiteindelijk als een nachtkaars uitgaat. Onder Yannis Anastasiou was hij in het eerste half jaar al geen onomstreden basisspeler, maar kwam hij wel nog regelmatig aan spelen toe. Met de komst van – wederom – een hele rits aan nieuwe spelers in de winterstop was zijn perspectief definitief verdwenen: na een verhuurperiode bij SC Cambuur is Noor nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Wie: Jens van Son
Onder contract sinds: juli 2015
Officiële wedstrijden: 13  | Doelpunten: 0

Bewezen dat hij redelijk gemakkelijk meekon in de top van de Jupiler League, leek het de Roda-leiding een uitgelezen speler om een net gepromoveerd team zonder al te veel ervaring enige sturing te geven: Jens van Son. Van FC Eindhoven kwam hij over, maar bij Roda JC Kerkrade heeft hij het helaas nooit kunnen maken. De cijfers zeggen wat dat betreft voldoende: 13 wedstrijden in anderhalf seizoen, met als enige ‘wapenfeiten’ vier gele kaarten. Anderhalf seizoen inderdaad, want op voorspraak van Frits Schrouff, die graag overbodige spelers aan Limburgse clubs verhuurd zag worden, verbleef Van Son een half jaartje in Sittard. Daar bleek hij wel van waarde, waarmee hij opnieuw bewees een ideale Jupiler League-speler te zijn. Niet verrassend dus dat hij zijn carrière voortzet bij FC Den Bosch. Desondanks kan Van Son het Parkstad Limburg Stadion gemakkelijk door de voordeur verlaten, want hij heeft zich deze tijd als een ware voorbeeldprof gedragen. Nooit kwam er een onvertogen woord vanuit zijn kant, nooit klaagde hij, en altijd als hij wel nodig was stond Jens van Son er. Komend seizoen in Den Bosch geldt dat ongetwijfeld weer.

Wie: Abdul Ajagun
Onder contract sinds: juli 2016
Officiële wedstrijden: 36  | Doelpunten: 5

Ton Caanen heeft bewezen een groot talent te hebben om scorend onvermogen in huis te halen, want hij had na de zomer vast niet gedacht dat deze middenvelder meer goals zou scoren dan de spitsen. Abdul Ajagun werd op voorspraak van Anastasiou, als oude bekende, een jaar naar Kerkrade gehaald. Daar is in het afgelopen seizoen duidelijk geworden dat hij zeker geen spits is, want er werden veel, heel veel grote kansen om zeep geholpen door Ajagun. Wat echter ook duidelijk is geworden, is dat je door tomeloze inzet en best wel wat voetballend vermogen een heel eind kan komen. Deze pitbull was het afgelopen jaar continu in beweging en scoorde vijf spaarzame en ontzettend belangrijke goals – puur door zo hard overal naartoe te rennen, dat hij gewoon vijf keer op de perfecte plek stond. Met zijn 1 meter 68 scoorde hij zelfs drie keer met het hoofd – dat zegt eigenlijk wel voldoende. Het is één van de weinige spelers die wellicht gemist zal worden komend seizoen, want hij trekt achter zijn vriend Yannis Anastasiou aan. Komend jaar voetbalt hij dus voor KV Kortrijk.

Wie: Daniel de Silva
Onder contract sinds: augustus 2015
Officiële wedstrijden: 19  | Doelpunten: 0

In dat gepromoveerde elftal waarin Jens van Son met ervaring belangrijk had moeten zijn, had Daniel de Silva met zijn jeugdige gogme, fijnbesnaarde techniek en spelinzicht van waarde moeten zijn als new kid on the block. De concurrentie moest hij aangaan met onder andere Mitchel Paulissen voor zijn favoriete positie als aanvallende middenvelder, maar duidelijk is: die heeft hij verloren. Nooit zou zijn ster in Kerkrade rijzen, wellicht vergelijkbaar met Amin Affane die enkele jaren geleden furore had moeten maken. Een spaarzame basisplaats en hier en daar wat invalbeurten, daar heeft deze vriendelijke Aussie het mee moeten doen. Zijn carrière probeert hij nu nieuw leven in te blazen in zijn vaderland, bij de Central Coast Mariners. Daar zal hij als twintigjarige niet meer kunnen teren op een status als talent, maar nu echt laten zien wat hij waard is. Sinds januari was hij al niet meer in Kerkrade, want toen werd de huurperiode in overleg met Perth Glory voortijdig onderbroken.

Wie: Stefan Savic
Onder contract sinds: januari 2017
Officiële wedstrijden: 0  | Doelpunten: 0

En dan is het tijd om af te sluiten met niemand minder dan de Messi van Salzburg. Met zo’n naam creëer je wel enige verwachting en dus werd er ook een (voor Roda JC-begrippen) fikse transfersom neergelegd voor Stefan Savic. Hij tekende een meerjarig contract en zie hier, nog geen zes maanden later is hij vertrokken zonder één wedstrijd gespeeld te hebben voor de Kerkradenaren. Net als bij Houri bleef het bij een enkele plek op de bank en voor de rest mocht hij bij Jong Roda JC de mensen overtuigen. Dat is klaarblijkelijk niet gelukt, waarop begin deze maand zijn contract ontbonden werd. Nu mag Savic uitkijken naar een nieuwe club, die hij nog niet gevonden heeft.