Eredivisie | Power Rankings: November

Over achttien clubs in een competitie kan elke week een heleboel gezegd en geschreven worden. Dat is voor de Eredivisie niet anders: kilometers aan achtergrondstukken, columns en noem het allemaal maar op – elke speelronde weer. Bij Roda JC Live doen we graag een duit in het zakje en proberen we weer eens iets nieuws: Power Rankings. Dit Amerikaanse fenomeen wordt aan de overkant van de oceaan veelal gebruikt om inzicht te geven in de relatieve prestaties van teams in een divers aantal sporten. In competities tussen universiteiten, zoals in het American football, wordt het zelfs gebruikt om te bepalen welke teams mogen strijden om de nationale titel. Zo ver willen wij natuurlijk niet gaan. Deze rubriek, die maandelijks wordt gepubliceerd, moet de prestaties van Roda JC in perspectief zetten tegenover de rest van de competitie – en bovenal een alternatieve draai geven aan de vele beschouwende artikelen die over de immer interessante Eredivisie worden geschreven.

De Roda JC Live Power Rankings zijn als volgt opgebouwd: iedere club krijgt een waardering op basis van de resultaten in de betreffende maand, afgezet ten opzichte van de resultaten van de rest van het seizoen. Zo ontstaat een top achttien die afwijkt van de competitiestand: een zege tegen een topploeg wordt immers hoger gewaardeerd dan een zege tegen een laagvlieger. Andersom leveren topclubs veel in door punten te laten liggen tegen kleinere teams. Uiteraard is dit ‘systeem’ volledig subjectief en kunnen er talloze verschillende klassementen worden opgesteld door telkens de nadruk van de waarderingen te veranderen. Beschouw dit overzicht daarom als een poging tot een subjectief Eredivisieklassement. Om het overzicht te bewaren zijn de clubs opgedeeld in een kopgroep (Green Zone), middenmoot (Yellow Zone) en achterstandsgroep (Red Zone). Onderaan het artikel is de overzichtstabel te vinden, waarin alle prestaties nogmaals op een rij zijn gezet.

Green Zone: PSV weer aan kop, AZ rukt op
Net als een maand geleden gaat ook in november PSV Eindhoven weer aan kop in onze Power Rankings. De Eindhovenaren waren in november met vier zeges onverslaanbaar en lijken tot nu toe een klasse apart van de rest van de competitie. Achter de Brabantse ploeg zit een groep clubs dichtbij elkaar. AZ plaatsen we dit keer, dankzij een eveneens foutloze novembermaand, op de tweede plek. De Alkmaarders hebben hun draai inmiddels goed gevonden en zijn een belangrijke uitdager voor de tweede plek. FC Utrecht heeft een chaotische periode voorlopig weten te stabiliseren en pakte drie zeges op rij. AFC Ajax was nagenoeg foutloos, maar weet qua spel nog altijd niet te overtuigen ten opzichte van wat de ploeg in huis zou moeten hebben. PEC Zwolle doet het nog altijd uitstekend in de Eredivisie maar lijkt het tempo bovenin wat minder goed te kunnen volgen, getuige het puntverlies tegen SBV Vitesse en de ongelukkige nederlaag tegen PSV. Toch verdienen de Zwollenaren uiteraard nog steeds hun plek in de Green Zone – net als Heracles Almelo, dat twee belangrijke zeges pakte en tussendoor een geflatteerde nederlaag leed in Den Haag. De Almeloërs zijn goed bezig en dat wordt in dit overzicht beloond.

Yellow Zone: Feyenoord in problemen, VVV stabiel
Dan de middenmoot, waar vooral ploegen te vinden zijn die de afgelopen maand wat hebben ingeleverd op hun prestaties. Landskampioen Feyenoord blijft teleurstellen; ongeslagen in november is prima, maar dan natuurlijk niet met twee gelijke spelen. Vooral het gegeven dat dit puntverlies werd geleden tegen respectievelijk ADO Den Haag en VVV-Venlo speelt de Rotterdammers parten in ons overzicht. Na Feyenoord volgt SBV Vitesse, dat eveneens een moeizame maand achter de rug heeft en enkel van ADO Den Haag wist te winnen. De Hagenaren spelen een grote rol in deze alinea, want dat is precies de formatie die we terugvinden op de negende plek: Alfons Groenendijk en consorten maximaliseren hun prestaties en dat brengt hen een degelijke positie in de middenmoot. VVV-Venlo en SBV Excelsior doen het nog steeds prima, maar de klad begint er wel redelijk in te komen en het grote punten sprokkelen is nu toch echt begonnen in Kralingen en Venlo. De middenmoot wordt afgesloten door sc Heerenveen, dat ook dit jaar een troosteloos seizoen tegemoet lijkt te gaan en tot nu toe geveild wordt door de eigen wisselvalligheid.

Red Zone: Sparta groeit, NAC keldert
Bovenin het onderste derde van de Power Rankings vinden we Sparta Rotterdam, dat keurig vijf punten wist te pakken in vier wedstrijden en zodoende aan een mini-opmars bezig is – ook in ons overzicht, al worden natuurlijk de eerdere maanden eveneens meegenomen en zodoende zijn de Spangenaren nog niet écht hoog genoteerd. Willem II sprokkelt z’n punten waar mogelijk en weet de laatste weken een flink aantal doelpunten te produceren, maar achterin klopt er nog altijd weinig van en zodoende levert het de ploeg allemaal nog (te) weinig op. Het spel van Roda JC Kerkrade wordt ondertussen steeds wat beter en tegenstanders krijgen het steeds wat lastiger, maar de Limburgers zijn er nog lang niet en zodoende is de vijftiende plek in ons overzicht het maximale wat erin zit. Zestiende staat FC Twente, dat net als Roda JC de laatste drie wedstrijden verloor en onder Gertjan Verbeek nauwelijks een teken van leven lijkt te geven. FC Groningen blijft eveneens moeizaam spelen en slechts bij uitzondering een resultaat te kunnen neerzetten, terwijl NAC Breda inmiddels volledig ingestort lijkt – zeker de enorme afstraffing thuis tegen Ajax hakt er bij Brabanders flink in.

De Power Rankings van november: