Hanssen: “Kalezic gaat Roda niet aan het voetballen krijgen”

Clubicoon Gène Hanssen denkt dat Roda JC-hoofdtrainer Darije Kalezic niet de juiste man is om ook na dit seizoen de touwtjes bij de club in handen te hebben. Daarnaast pleit Mister Roda voor meer karaktervoetballers in de geel-zwarte formatie en voor een terugkeer van Rick Plum in de technische staf van de Eredivisionist. Ook Huub Stevens doet zijn zegje over de huidige situatie.

Hanssen, die niet minder dan 442 wedstrijden speelde in dienst van de Koempelclub, stelt dat vrijdag in een interview met Dagblad de Limburger. Gevraagd naar het perspectief van Kalezic bij de Kerkradenaren neemt de zoals altijd uitgesproken Hanssen geen blad voor de mond. “Ik heb geen probleem met deze coach als persoon, maar hij gaat Roda niet aan het voetballen krijgen. Het is niet de man die de puntjes op de i kan zetten. Hij lijkt me heel geschikt voor een jeugdploeg, zoals bij PSV, maar niet voor Roda. Ik denk ook dat Kalezic straks zelf opstapt. Goed beschouwd is er slechts één trainer geweest die Roda goed heeft laten spelen; Rick Plum. Hij moet terug in de technische staf.” Huub Stevens, die verdeeld over twee periodes in het verleden zelf hoofdtrainer was bij de geel-zwarten, reageert genuanceerder over de rol van de huidige coach. “Daar kan ik als buitenstaander moeilijk over oordelen. Ik weet uit ervaring dat je als trainer van heel veel zaken afhankelijk bent. Kalezic heeft met veel wisselingen in zijn spelersgroep te maken gehad, dat is niet eenvoudig voor een coach. Ik denk wel dat Roda volgend seizoen een stap moet zetten. Een stap naar beter voetbal. Maar ook dan blijft het resultaat uiteindelijk leidend. Met sprankelend spel verliezen, dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Huub Stevens tijdens zijn tweede termijn als trainer van Roda JC (Pro Shots)
Huub Stevens tijdens zijn tweede termijn als trainer van Roda JC (Pro Shots)

“Je kunt ook erop vliegen en met 2-5 verliezen”
Hanssen, die als voormalig rechtsback er ooit in slaagde om de scheidsrechter voor schijtlijster uit te maken, zou ook graag wat meer pit in het huidige Roda vertegenwoordigd willen zien. “Ik heb het idee dat de spelers opgescheept worden met te veel tactische opdrachten. Neem de wedstrijd tegen PSV. Een kleurloze 0-3 nederlaag, de mensen op de tribunes floten. Je kunt ook erop vliegen en met 2-5 verliezen. Dan ga je met applaus van het veld. Ik begrijp ook niet dat een karakterjongen als Nathan Rutjes geen minuten krijgt. Laat hem dan een kwartiertje spelen, zo’n speler maakt tenminste iets los.” De aangewakkerde onvrede in het Parkstad Limburg Stadion is ook Reginald Thal, voormalig MVV-middenvelder en tegenwoordig voetbalwatcher voor de Limburgse media, niet ontgaan, maar zet dat wel in perspectief. “Ik ga vaker naar Roda kijken, ik proef ook de onvrede op de tribunes. Dan zeg ik: mensen vergeten heel snel. Roda is in de afgelopen jaren twee keer aan degradatie ontsnapt en is pas na bloedstollende play-offs gepromoveerd. Dan kun je niet zomaar even fantastisch voetbal verwachten. De waan van de dag regeert. Aan de andere kant: ik wou dat in Maastricht elke wedstrijd 15.000 morrende toeschouwers zaten. Het publiek in Kerkrade is hondstrouw. Als je nuchter kijkt, moet je ook stellen dat Roda dit seizoen niet over zijn zegeningen te klagen heeft. Frits Schrouff is een geschenk voor de club, in de winterstop hebben Kalezic en Caanen de ploeg flink kunnen versterken en de concurrentie laat minstens zoveel steken vallen. Vrouwe Fortuna is niet ver weg, zal ik maar zeggen.”

Stevens: “Juist nú moet je honderd procent geven”
Het naderende lijfsbehoud in de Eredivisie stemt wel tot tevredenheid, zou je denken; Roda verdedigt met nog twee wedstrijden te gaan een voorsprong van 5 punten op zowel nummer 15 Willem II als nummer 16 Excelsior, waardoor directe handhaving binnen handbereik ligt. Hanssen: “Die doelstelling wordt wellicht gehaald, dat klopt. Maar toch kan men onmogelijk tevreden zijn over dit seizoen. In de winterstop heeft Roda acht nieuwe spelers gehaald, dan mag je iets verwachten, toch? Maar nee, ik zie dit niet meer verkeerd aflopen voor Roda JC. Excelsior en Willem II moeten dan allebei zes punten halen, dat gaat echt niet gebeuren.” Stevens, die niet voor niets in Duitsland door het leven gaat als der Knurrer von Kerkrade, waakt echter voor onderschatting bij de club waarmee hij ooit tweede werd. “Het kan altijd nog misgaan, je moet met alle scenario’s rekening houden. Roda kan niet gaan rekenen, je weet nooit hoe je concurrenten het gaan doen. De ploeg mag niet verslappen. Integendeel, je moet juist nú honderd procent geven.”

Foto: L1

Comments (36)

Comments are closed.