Het jaar 2014 – juli, augustus en september

Roda JC Live blikt in vier delen terug op het roerige jaar 2014. Met vandaag, na het eerste kwartaal en het tweede kwartaal, de maanden juli, augustus en september. Na de degradatie wordt de draad weer opgepakt en een begin gemaakt aan het eerste seizoen in de Jupiler League. Een resumé.

Een roerige transferperiode
Juli is natuurlijk de maand van transfers. Nadat in juni al een fors deel van de selectie van het rampseizoen 2013/2014 het schip verliet, werd het in juli zaak om de resterende spelers, waar de club geen verdere samenwerking mee beoogde, van de hand te doen. Op de eerste training van het nieuwe seizoen waren immers nog een groot aantal jongens van het seizoen daarvoor aanwezig, wat eigenlijk niet de bedoeling was. Het was dan ook meteen duidelijk dat dit niet de selectie was, die er ook zou staan op 8 augustus, als de competitie zou beginnen tegen RKC Waalwijk.

In het begin ging dit echter nog niet zoals gewenst. Zeker niet toen er concrete interesse ontstond in rechtsback Dijkhuizen, één van de spelers die de club nou juist wel wilde houden. Roda liet dan ook aan Go Ahead weten niet mee te willen werken aan een verkoop, waarop Dijkhuizen besloot te blijven. “Kampioen worden is ook wel eens leuk”, liet de back zich ontvallen. Dat kampioen worden zou dan moeten gaan gebeuren zonder Donald (Mordovya Saransk), Németh (contract ontbonden), Sutchuin Djoum (Akhisar Belediyespor), Kurto (FC Dordrecht), Powel (Kozakken Boys) en Bonevacia (Wellington Phoenix). Al deze spelers zeiden de Trots van het Zuiden vaarwel in de juli-maand.

Demouge nu.nl
Frank Demouge mocht weg, maar bleef. (Nu.nl)

Gelukkig kwamen er ook nog wat spelers voor hen in de plaats. Niet alleen dat zelfs, want tot veler verbazing kwam begin juli het bericht naar buiten dat Roda JC verder zou gaan met spits Frank Demouge. Hij had weliswaar nog een contract van één jaar, maar mocht – eigenlijk ‘moest’- vertrekken. Op Trost maakte hij echter een goede indruk en zijn, zeker voor Jupiler League-begrippen, gigantische salaris bleek plots geen belemmering meer. Datzelfde geldt voor Ard van Peppen en Wiljan Pluim, die ook in eerste instantie mochten vertrekken, maar uiteindelijk nog steeds voor Roda spelen.

Er werden ook nog twee spelers gecontracteerd in de laatste maand voor de competitiestart. Aanvaller Johan Plat en verdediger Crescendo van Berkel versterkten de selectie van trainer René Trost, allebei na een korte testperiode. Met de komst van Van Berkel was de selectie volgens de clubleiding “compleet”. Dit zijn de mannen die het moeten gaan doen; promoveren.

Een wisselende oefenperiode
Juli is bovenal ook de maand van oefenwedstrijden. De traditionele pot op het terrein van een bevriende amateurverenigingen vond dit jaar plaats bij FC Kerkrade West; de goedwillende amateurs werden met 0-11 afgedroogd. Verbazingwekkender was het dat een week later serieuze concurrent FC Volendam met 4-0 werd afgedroogd op Terwinselen.

De eerste verliespartij kwam in de eerste wedstrijd tegen een Eredivisionist. In Tilburg bleek het gepromoveerde Willem II met 1-0 te sterk, maar het krachtsverschil bleek klein. Interessanter was in die wedstrijd dat Trost en Höcher met elkaar in aanvaring kwamen, al werd dat na de wedstrijd allemaal uitgesproken. Vier dagen later wist Roda niet te winnen van vierdeklasser Alemannia Aachen, die ook nog eens een groot deel van de pot met z’n tienen speelden.

Roda oefent onder andere tegen Alemannia in de voorbereiding. (Roda JC Live)
Roda oefent onder andere tegen Alemannia in de voorbereiding. (Roda JC Live)

Al met al leek er sprake te zijn van een wisselende voorbereiding, totdat Excelsior twee weken voor de competitiestart scheel werd getikt in Barendrecht: de Eredivisionist mocht met 1-4 over geluk niet klagen. Een dag later mocht Roda op een zeer geslaagde Open Dag maar liefst 10.000 supporters verwelkomen. De spelersselectie werd voorgesteld en ook een overvliegend vliegtuigje met de tekst Mer ein club in Limburg: MVV! mocht de pret niet drukken.

Op bestuurlijk vlak was juli in vergelijking met de voorgaande maanden rustig, maar nog steeds was het niet helemaal pais en vree. Mark Luijpers ging in gesprek met zijn advocaat over zijn ontslag en VI wist te vertellen dat het ‘chaos’ was rond de afwikkeling van de contracten van ontslagen werknemers en spelers. Tussendoor liet de gemeente Kerkrade nog even weten een dak te willen bouwen op het stadion; een plan dat uiteindelijk niet door zou gaan.

Augustus begon alleszins positief. Kees Luijckx wist op het laatste moment nog een nieuwe club te vinden in Griekenland (Niki Volos FC), Roda werd opnieuw opgedeeld in de financiële categorie II en het laatste oefenduel werd – moeizaam, weliswaar – met 1-0 gewonnen van Helmond Sport.

Een moeizame competitiestart
Op 8 augustus begon dan eindelijk de competitie. En wát een start van die competitie hebben we gezien. Onder het toeziend oog van ruim 10.000 toeschouwers – meer dan iedereen verwacht had – wist Roda JC in blessuretijd mede-degradant RKC Waalwijk met 3-2 te verslaan. Er leek lang geen vuiltje aan de lucht voor de Kerkradenaren, maar Guy Ramos voorkwam de 1-1 met de hand – en pakte daarvoor rood. Ondanks een 2-0 voorsprong wisten de Waalwijkers nog terug te komen tot 2-2, totdat Lagouireh in blessuretijd de 3-2 binnen tikte. Eindelijk weer eens lachende gezichten in Kerkrade.

De tweede wedstrijd van het seizoen werd in een heel andere ambiance afgewerkt. Onder het toeziend oog van amper 2.000 toeschouwers werd SC Telstar in Velsen-Zuid met 1-2 verslagen. Wederom lachende gezichten bij Roda, maar wederom ging het heel erg moeizaam. Roda kwam een keer of zes onvoorstelbaar goed weg tegen de Witte Leeuwen en mocht absoluut niet klagen met de winst – de winnende goal van Johan Plat zat er overigens wel erg lekker in.

Blijdschap na de zwaarbevochte zege op Telstar. (Roda JC Live)
Blijdschap na de zwaarbevochte zege op Telstar. (Roda JC Live)

In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven volgde de nieuwsberichten elkaar rap op. Eerst leek Nathan Kabasele naar Kerkrade te komen, uiteindelijk werd dat Danny Schreurs. Dat verbaasde iedereen een stuk meer dan het bericht dat Frank Demouge zijn eerste blessure van het seizoen op liep; Trost zou het een paar weken zonder hem moeten stellen.

Dat belette de Kerkradenaren er niet van om met 2-1 van FC Eindhoven te winnen. Negen punten uit drie wedstrijden, maar negen heel moeizame punten. Tegen de Eindhovenaren was het spel tachtig minuten lang namelijk niet om aan te zien, maar werd Roda gered door de sterke eerste tien minuten. Als klap op de vuurpijl werd Henk Dijkhuizen, naar aanleiding van een stevige tackle, voor maar liefst vier wedstrijden geschorst.

Op maandagavond in Volendam moest Roda het dus stellen zonder Dijkhuizen en Demouge, en ook zonder Van Hyfte, die tegen Eindhoven ook rood pakte. Dat werd te veel voor de Kerkradenaren; in het Palingdorp werd Roda met 3-0 weggevaagd door FC Volendam. Dat was eigenlijk een veel te lage score; het was duidelijk dat het allemaal nog niet zo was zoals het moest.

Derbytime!
En dat baarde toch wel veel mensen zorgen, want de zondag erna stond de derby tegen MVV op het programma. En die moest en zou gewonnen worden. Dat ging dan wel gebeuren zonder Timo Letschert, die na een mislukte arbitragezaak toch verhuurd werd aan FC Utrecht, maar met Bart Biemans, die terugkeert bij de Kerkraadse équipe.

Onder het toeziend oog van ruim 14.000 toeschouwers – een record – werd MVV met speels gemak met 2-0 verslagen. Met name in de eerste helft hadden de Maastrichtenaren niets in te brengen, in de tweede helft leek de scherpte er bij Roda wel flink vanaf. Höcher en Van Peppen kroonden zich tot matchwinners in de eerste derby in lange tijd.

Daarmee leken de problemen voor Roda weer voor even verleden tijd. Drie dagen later werd bovendien verdedigende middenvelder Hicham Faik nog aan de selectie toegevoegd – hij kwam over van Almere City FC. De maand september begon met de derby tegen Fortuna Sittard. Alweer zo’n beladen derby, maar ondanks dat werd het de beste wedstrijd van het seizoen tot dan toe.

Roda wint van Fortuna Sittard met 0-2. (Roda JC Live)
Roda wint van Fortuna Sittard met 0-2. (Roda JC Live)

In het Offermans Joosten Stadion, waar zowaar meer dan 8.000 toeschouwers zaten – bijna meer dan in de hele rest van het seizoen, zeg maar – werd Fortuna kinderlijk eenvoudig met 0-2 aan de kant geschoven. Fortuna maakte geen schijn van kans en na afloop hadden er dan ook wederom lachende gezichten bij Roda moeten zijn. Dat die er echter niet waren, kwam door de rellen rondom de derby. De politie, die in overvloed aanwezig was, arresteerde 29 supporters na de wedstrijd. Zowel fans van Fortuna als van Roda klommen het veld op tijdens de wedstrijd en kregen het na de wedstrijd aan de stok met de ME. De arrestaties zouden nog een staartje krijgen in de rechtbank.

De rellen kwamen sowieso nogal ongelegen, want een dag voor de derby hadden Trost en Ramos in een open brief de supporters opgeroepen te stoppen met herhaaldelijke spreekkoren aan het adres van de KNVB en haar werknemers. Roda had inmiddels namelijk een flinke strafkaart opgebouwd en nog meer boetes kon de club in de huidige situatie absoluut niet gebruiken.

Financieel geplaagde koploper
Die huidige situatie, dus. Want met de financiën zit het allemaal bepaald niet snor in Kerkrade. Het begrotingstekort voor het seizoen 2013/2014 werd geschat op € 1.200.000, zo werd medio september bekend. En dat was al mét de verkoop van Guus Hupperts. De sanering had niet het gewenste resultaat opgeleverd, doordat dure krachten als Demouge, Pluim en Van Peppen niet vertrokken in de zomer. Promotie naar de Eredivisie zou dus essentieel zijn.

Daar werd in september in ieder geval gestaag aan verder gewerkt. Jong Ajax (1-0) en Helmond Sport (1-2) werden, wederom met grote moeite, aan de kant geschoven. Beide tegenstanders bleken stugge ploegen te zijn, maar al te grote problemen leverde het allemaal niet op voor Roda. Mooier was wel de midweekse zege op sc Heerenveen in het bekertoernooi. De Friezen werden, in hun b-formatie, door de b-formatie van Roda met 2-1 uit het bekertoernooi geknikkerd. Sparta kwam uit de koker als de volgende tegenstander.

Ook sc Heerenveen werd voor de zegekar gespannen. (Pro Shots)
Ook sc Heerenveen werd voor de zegekar gespannen. (Pro Shots)

Ondertussen zaten er bij alle wedstrijden nog steeds ‘gewoon’ meer dan 10.000 toeschouwers op de tribune. Om daar wat voor terug te doen, kregen de supporters van Frank Demouge het rugnummer 12 overhandigd – nooit meer zou iemand bij Roda het nummer 12 krijgen, want dat was voorbehouden aan de ’twaalfde man’. Demouge speelde verder met nummer 15.

Aan het eind van september doet Roda dus, met slechts één verliespartij, volop mee in de strijd om promotie. Samen met N.E.C. staan de Kerkradenaren bovenaan in de Jupiler League en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Morgen kijken we terug op de laatste drie maanden van het jaar 2014.

Foto: Pro Shots

Comments are closed.