Het tijdperk-Kalezic: kort, maar krachtig

De clubleiding van Roda JC Kerkrade zette eerder vandaag haar hoofdcoach Darije Kalezic op non-actief. Daarmee komt er al na één seizoen een einde aan het tijdperk-Kalezic in het Parkstad Limburg Stadion; een seizoen, dat rammelde aan alle kanten en zeker niet van een leien dakje ging. Roda JC Live presenteert u de kroniek van elf maanden Kalezic in Kerkrade.

Op donderdag 11 juni 2015 presenteert het een maand eerder gepromoveerde Roda JC haar nieuwe trainer: Darije Kalezic. Hij komt over van PSV, waar hij twee jaar lang de leiding had over het beloftenteam van de Eindhovenaren, dat in de Jupiler League uitkwam. Twee jaar is ook de duur van de verbintenis die Kalezic in Kerkrade ondertekent, waar de clubleiding maar al te blij is dat het één van haar topkandidaten voor de trainersfunctie heeft weten te strikken. “We hebben een aantal goede gesprekken met elkaar gevoerd en daaruit bleek al vrij snel dat hij past binnen de profielschets van Roda JC”, aldus algemeen directeur Wim Collard destijds. “Darije is een ervaren trainer met een goede visie op voetbal.” Kalezic draagt inderdaad al snel de principes uit waarin iedereen rondom Roda zich kan vinden: de coach wil graag de koempelmentaliteit ten tonele brengen en benadrukt de waarde van het collectief, waarmee hij ‘realistisch’ voetbal wil spelen om zo snel als mogelijk de gestelde doelstelling te behalen: lijfsbehoud in de Eredivisie. Daarnaast wil men ‘een goede basis voor de toekomst leggen’.

“We weten waar we vandaan komen”
Als op 8 augustus de Eredivisie van start gaat, kennen Roda en Kalezic een vliegende start. In de openingsweken van de competitie winnen de geel-zwarten 3 van hun eerste 4 wedstrijden en vergaren daarmee een plek in de subtop van de ranglijst, op dat moment vér weg van de degradatiezone. Met verrassend fris én resultaatgericht voetbal lijkt de spelersgroep, die op dat moment slechts een handvol versterkingen heeft mogen verwelkomen, al snel boven haar eigen kunnen uit te stijgen en krijgt coach Kalezic de credits voor de sterke openingsmaanden. Dat gebeurt overigens mét assistenten Regillio Vrede en Robert-Jan Zoetmulder, maar zonder Rick Plum, bij wie naar eigen zeggen ‘de stressvolle voorafgaande periode haar tol heeft geëist’. De technische staf benadrukt bij monde van Kalezic dat het uiteraard content is met de sterke openingsserie, maar dat men zich er bewust van is dat Roda zich niet met twee vingers in de neus zal gaan handhaven. Na iedere wedstrijd, ongeacht het resultaat, kunnen we telkens dezelfde quotes noteren: “We kennen onze tekortkomingen”, “we moeten ons tekort aan kwaliteit elders compenseren” en “we weten waar we vandaan komen”.

Principes
Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij RJC. Het belangrijkste nieuws is dat Frits Schrouff de club redt van een financiële ondergang, maar Roda duikt met een serie van 13 wedstrijden zonder overwinning de winterstop in. Bovendien laat Kalezic het in die periode niet na om publiekelijk zijn vraagtekens te zetten bij de aanstelling van Ton Caanen als technisch directeur, waarmee (het advies van) Han Berger, die Roda op dat moment al hielp en waarmee de coach eerder al samenwerkte, door de club volstrekt wordt genegeerd. De weinige punten die er op het veld worden gepakt, hebben daarnaast ook hun weerslag. Desalniettemin houdt de coach vast aan zijn behoudende en reactieve speelstijl en stelt hij zich stoïcijns op tegenover de buitenwacht. De trainer is bijzonder betrokken, overtuigd van zijn idealen en zet zijn spelersgroep continu op scherp. Met stoorzenders is Kalezic snel klaar: zo krijgt huurling Richmond Boakye een disciplinaire schorsing opgelegd, en daarmee neemt Kalezic een spitsenprobleem op de koop toe. Alles moet in het teken staan van het proces richting handhaving.

Kalezic met aanwijzingen voor Ard van Peppen, tijdens het uitduel bij FC Utrecht. (Pro Shots)
Kalezic met aanwijzingen voor Ard van Peppen, tijdens het uitduel bij FC Utrecht. (Pro Shots)

Opleving na de winterstop
Nadat er in de winterstop een blik met nieuwelingen wordt opengetrokken (en zij die tekortkomen vertrekken), lijken de perspectieven voor het intussen naar de 14e plek gezakte Roda er weer beter uit te gaan zien. Met slechts twee nederlagen in de eerste 8 duels na de winterstop presteert Kalezic wéér sterk aan het begin van een competitiehelft. Met name in de as beschikt de ploeg over meer power en met fraaie resultaten tegen onder meer FC Utrecht (1-0), Ajax (2-2) en Heracles Almelo (0-5) lijkt men zich definitief stevig in de middenmoot te vestigen. Opnieuw blinkt Kalezic uit in zijn stelligheid: zo voert hij weinig personele wisselingen door aan zijn basiselftal en wil hij niets weten van ‘handhaving’ totdat deze ook daadwerkelijk bewerkstelligd. Maecky Ngombo, die als invaller meermaals trefzeker is, wordt stelselmatig op de bank gehouden en het basisprincipe met betrekking tot de speelstijl is, in eerste instantie, het ontregelen van de tegenstander, om vervolgens vanuit de reactie zelf tot scoren te komen. De behoudende en onaantrekkelijke tactiek leidt, zeker wanneer de resultaten verslechteren, tot weerstand van vooral supporters, spelers daargelaten. Kalezic heeft er maling aan, uit angst om stevige nederlagen te incasseren. “Alles moet in het teken staan van het proces”, aldus de coach.

Frustraties voeren de boventoon
Dat het achter de schermen rommelt, is inmiddels wel duidelijk. Bij binnenkomst al eiste Kalezic de volledige verantwoordelijkheid op voor het eerste elftal en wou hij dat de clubleiding zich niet zou bemoeien met het daadwerkelijke voetbal van het eerste elftal. De trainer is in de afgelopen maanden meermaals in conflict geraakt, variërend van de afstemming voor het trainingskamp in de winterstop tot uitlatingen over het voetbalverstand van algemeen directeur Wim Collard. Nee, Kalezic laat niet met zich sollen en staat – wederom – voor zijn principes. De relatie met technisch directeur Caanen is een moeizame; deze doet tegen de wil van Kalezic in zijn zegje over de manier van spelen van het eerste en eist bepaalde wijzigingen in het basiselftal – Kalezic’ elftal, dus. Desondanks doen de betrokkenen er alles aan om die spanningen binnenskamers te houden, want Kalezic wil iedere factor elimineren die het proces richting handhaving in de weg zou kunnen staan. Publiekelijk wordt nergens anders over gesproken: ook niet over het al dan niet verlengen van de aflopende contracten van 21 spelers; Kalezic hamert erop dat de focus alléén maar op dat heilige doel mag liggen.

Kalezic2
Kalezic na afloop van zijn laatste Eredivisie-duel als trainer van Roda JC, afgelopen zondag tegen Willem II.

Memorabel einde
En zo geschiedde. Op de voorlaatste speeldag verzekert Roda JC zich van een verlengd verblijf in de Eredivisie door met 1-2 te winnen bij N.E.C.; frappant genoeg gebeurt dat men een aanvallendere speelwijze met drie spitsen, iets wat we niet eerder in het seizoen zagen. Kalezic rept van ‘een wereldprestatie van deze groep’ en weet dat hij gedaan heeft wat hij moest doen: Roda in de Eredivisie houden. De laatste wedstrijd van het seizoen, in het eigen PLS tegen Willem II, wordt vervolgens een memorabele. Niet zozeer vanwege de uitslag (2-3), maar vooral omdat bij Kalezic na afloop alle remmen los gaan. De coach vraagt journalisten om hem een vraag over technisch directeur Caanen voor te leggen, om deze vervolgens voor de camera’s van onder meer FOX Sports een flinke trap na te geven: Caanen zou ’te lang een autoverkoper zijn geweest’ en ‘het is duidelijk merkbaar dat hij geen ervaring heeft met een eerste elftal op Eredivisie-niveau’. Bij het horen van die teksten weet iedereen wel genoeg, Kalezic voorop: het is klaar. De vooropgezette uithaal van de coach leidt ertoe dat hij twee dagen later (dinsdag) door de club op non-actief wordt gezet. “De uitspraken zijn alleen al reden voor een non-actief, maar het is ook een optelsom van eerder zaken”, reageert algemeen directeur Collard tegenover 1Limburg. Het is het sluitstuk van een dramatische kroniek.

Header: Pro Shots

Comments (14)

Comments are closed.