Interviews na Roda JC – Jong Ajax: “Hebben uiteindelijk de beste kansen gehad”

Roda JC Kerkrade versloeg zaterdag Jong Ajax in het Parkstad Limburg Stadion met het kleinst mogelijke verschil; 1-0. Na afloop verschenen aanvaller Frank Demouge en coach René Trost voor de camera van FOX Sports. Beide heren waren vanzelfsprekend vooral tevreden met de 3 punten die de Limburgers aan dit moeizame duel overhielden.

Demouge, die net als tijdens het duel met Fortuna Sittard de volle 90 minuten binnen de lijnen stond, zag dat de Amsterdamse beloften het de thuisploeg behoorlijk lastig maakten: “Het was een aardig zware wedstrijd. Ik moet een compliment aan Jong Ajax geven, die speelden hartstikke lekker mee, en hadden eigenlijk het betere van het spel in de tweede helft. Ik denk dat wij uiteindelijk wel de beste kansen hebben gehad. Wij waren fysiek misschien iets sterker en zij aan de bal. Het zijn allemaal jonge jongens, en wij net iets ouder!”

De centrumspits, die persoonlijk vandaag wellicht zijn beste wedstrijd van dit seizoen tot dusver speelde, stookte tijdens het duel meermaals het vuurtje op door te kibbelen met zijn persoonlijke tegenstander(s). “Dat hoort erbij. Als het voetballend niet lukt, dan moet je hun natuurlijk een beetje uit hun spel halen. Er waren wat momentjes. Maarja, ik denk niet dat ze er minder van slapen, ik hoop het wel, haha”, grapt een goedlachse Demouge. Hij is tevreden met de prestaties van het team sinds de seizoensstart: “Als je deze ook weet te winnen, dan ben je op de goede weg. We moeten sowieso terug naar de Eredivisie en we willen natuurlijk kampioen worden. Dit soort wedstrijden, net als Telstar-uit, hoor je ook te winnen. Gelukkig doen we dat tot nu toe, op 1 uitglijder na.”

Hij ziet dan ook voldoende kansen voor een gewenste eindklassering, bovenaan de ranglijst. “We hebben een goede selectie, ook in de breedte. Ik denk dat we een heel eind kunnen komen.” De grote concurrent van Nijmegenaar Demouge (en de rest van Roda JC) is uitgerekend… NEC. “Natuurlijk is NEC een hele goede concurrent. Het is nu een beetje stuivertje wisselen, wie het eerst speelt en er eerste staat. Zij moeten ze ook maar zien te winnen”, besluit de man met het rugnummer 15.

Ook coach René Trost is complimenteus voor de gasten uit de hoofdstad: “Jong Ajax heeft zich hier uitstekend, ‘des Ajax”, gepresenteerd, met veel balbezit. Op het moment dat je de 1-0 maakt, hadden we even moeten doordrukken en we kregen ook goede kansen. Maar doordat die 2-0 uitbleef, bleven zij erin geloven. Het gevaar is dan toch dat er nog een steekpassje tussendoor komt.” Trost vindt dat zijn ploeg uiteindelijk goed stand heeft gehouden: “We hebben het ook niet toegestaan. Ze zullen zeker meer balbezit hebben gehad en het was ook zeker niet onze beste wedstrijd, maar ik denk dat wij nauwelijks een kans hebben weggegeven en dat vind ik wel heel belangrijk.”

Het afwachtende en behoudende spel, met name in het laatste kwart van de wedstrijd, leidde tot wat gemor bij een hoop toeschouwers in het stadion. “Dat is niet altijd even leuk, ook voor het publiek niet, want die willen dat we naar voren gaan. Maar als je tegen deze jongens speelt, met snelheid, zeker voorin, en die technische bagage, dan moet je oppassen dat je niet in het mes loopt. Wij kozen hiervoor en ik denk dat we dat op zich goed gedaan hebben.” De coach erkent aan de andere kant dat het een en ander fout ging bij zijn ploeg: “Het jammere is dat je bij eigen balbezit wat slordig bent, met name in de eerste helft. In de tweede helft hebben we ook momenten gehad om de wedstrijd definitief te beslissen, wat we niet gedaan hebben. Maar verdedigend gezien denk ik dat we weinig hebben weggegeven, en dat is niet iedere ploeg gegeven die tegen Ajax speelt.”

Butcher had ook wel een verklaring waarom Roda geen potten kon breken in de omschakeling tegen de Amsterdammers: “We ontberen een beetje snelheid voorin. Als je Frank (Demouge, red.) en Wiljan (Pluim, red.), en aan de andere kant Marc Höcher voorin hebt, dan heb je die alleen met Nayib Lagouireh. Je kunt dat ook met Danny Schreurs doen, en dat was ook de bedoeling, maar Danny kreeg een behoorlijke tik tegen zijn knie en ik kan me voorstellen dat als je twee keer een kruisband afgescheurd hebt, je eventjes bang bent. Dus dat ging ook al niet meer, en dat (snelheid, red.) mis je dan. Daar hebben we dan ook niet op ingezet. We hadden zoiets van: we moeten proberen goed te staan en lekker, goed te voetballen. En dat kunnen we ook, maar dat zag ik met name in de eerste helft te weinig bij ons.” Trost is desalniettemin content met de seizoensstart van de geel-zwarten. “Tot nu toe is het alleen bij Volendam verkeerd gegaan. En als het in zeven wedstrijd 1 keer verkeerd gaat, vind ik het niet erg!”

Foto: Pro Shots

 

Comments are closed.