Joop Janssen spreekt: gedrag Van As speelt mee in vertrek

De zwaar onder vuur liggende voorzitter van Roda JC’s raad van commissarissen, Joop Janssen, heeft zondag gesproken. In een interview met L1 geeft Janssen toe dat niet alleen het financiële plaatje een rol speelde bij het vertrek van Jeffrey van As: “Zijn gedrag leidde intern en extern tot commotie.”

Donderdag deelde Janssen, samen met algemeen directeur Martijn Wismans, aan de technisch directeur mee dat er geen plek meer was voor hem bij Roda JC. Dat was voor veel supporters de druppel die de emmer deed overlopen. Janssen had eerder al kwaad bloed gezet door het vertrek van René Trost uit de raad van commissarissen. Daarnaast bleek de voorzitter zelden tot nooit bereikbaar voor commentaar, terwijl transparantie toch één van de kernwaarden van de club zou moeten zijn. “Ik heb zelf ook in de spiegel gekeken”, stelt Janssen daarover. “Maar ik ben zelf van overtuiging dat we heel goed hebben samengewerkt en een heel grote stap hebben gezet. We wachten een verdere evaluatie af en nemen onze leermomenten daaruit, maar de lezing die gegeven wordt is niet mijn visie.”

Niet net
In gesprek met L1 probeert Janssen nu de beslissing om Van As te ontstaan te duiden. “We zijn hierbij niet over één nacht ijs gegaan”, stelt de commissaris. “Met het stichtingsbestuur, de directie, de raad van commissarissen en de Phoenix-groep is na lang wikken en wegen besloten dat de verhouding tussen technische staf, medische staf en spelers niet in orde was, ook niet vergeleken met de top van de eerste divisie.” Over de zachtst gezegd opmerkelijke timing stelt Janssen dat dit de netste oplossing was: “De beslissing viel begin deze week. Dan kan je wachten tot na de transferperiode, maar dat vonden wij niet net.”

Leek uit het persbericht nog dat het puur een financiële kwestie was, het gedrag van Van As speelde daarin wel degelijk een rol. “Er is in het verleden te veel naar buiten gepraat met deze en gene. Dat willen we meer naar binnen brengen.” Daarmee doelt Janssen onmiskenbaar op Van As, van wie algemeen bekend is dat hij informatie geven aan de media niet schuwt.

Geruchten dat Streppel wel eens het pad van Van As kon volgen, zijn niet aan Janssen besteed. “Wij hopen het contract van Jurgen open te breken en op de lange termijn met hem verder te gaan. Wij zijn zeer tevreden over Jurgen.” Ook voor Van As had Janssen, opmerkelijk genoeg, lovende woorden over: “Hij heeft fantastisch werk geleverd.” De rvc-voorzitter spreekt dan ook herhaaldelijk van een “pijnlijke beslissing”.

Dubbel functie
Op het eerdere opstappen van Trost, Robert-Jan Lambrichs en Ritchie Bex ging Janssen niet verder in. “Hun lezing is niet de mijne”, was alles wat Janssen kwijt wilde over het vertrek van Lambrichs en Bex. Over Trost stelde hij dat “de functies van commissaris en jeugdtrainer niet te combineren zijn”. Opmerkelijk, want Bex stelde in Voetbal International juist dat hij tot de KNVB aan toe had uitgezocht dat die functies wel degelijk te combineren zijn. Daar repte Janssen eechter met geen woord over.

Zoals al eerder in de media is gemeld, wil Roda JC nu door met een zogeheten ’technisch hart’. Daarbij moet Jurgen Streppel, samen met hoofdscout Toine van Mierlo en diens team, het aankoopbeleid gaan vormgeven. Streppel heeft bij Willem II al eerder in een dergelijk systeem gewerkt.

Jurist
Van As, ondertussen, legt zich niet zo maar neer bij de beslissing van de clubleiding. Hij laat weten maandag ‘gewoon’ aan het werk te willen. De technisch directeur scheen in onderhandeling te zijn met een buitenspeler, en wil graag verdergaan met het samenstellen van de selectie. Ook heeft hij een jurist in de arm genomen om te kijken of zijn congé aan te vechten is. Janssen sluit dat in de camera van L1 uit: “Er is geen kans dat Jeffrey van As terug gaat keren. Wij hopen daar op een professionele, integere en nette manier uit te komen.”

Foto: Roda JC Live