Kaarten geschud: Roda de play-offs in na ijzersterk optreden in Venlo

Zondagmiddag heeft Roda JC het Limburgs onderonsje tegen VVV-Venlo op overtuigende wijze met 1-4 naar zich toegetrokken. De Kerkradenaren weten één speelronde voor het eind van de competitie voor 99% zeker dat via de play-offs lijfsbehoud moet worden bewerkstelligd.

Vansteenkiste
De wedstrijd kende een tamme openingsfase, maar na een kwartiertje voetbal nam Roda meer initiatief. Het had echter geen uitgespeelde kans nodig om op voorsprong te komen: Jannes Vansteenkiste was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de openingstreffer, met een puntgave diagonale volley vanaf de rand van het zestienmetergebied. Tien minuten later stond het echter alweer gelijk: Torino Hunte profiteerde van zwak verdedigen van Chris Kum en liep bij de tweede paal ongedekt de 1-1 tegen de touwen. In het vervolg van de eerste helft was Roda dichtbij een nieuwe voorsprong, ware het niet dat Lars Unnerstall een afstandsschot van Simon Gustafson keerde en Dani Schahin in kansrijke positie niet bereikt werd.

Heft in handen genomen
Halverwege het duel werd duidelijk dat nummer 15 NAC een ruime voorsprong pakte tegen sc Heerenveen en dat FC Twente op bezoek bij Vitesse op degradatie afkoerste, waardoor Roda op een muurvaste play-off-plek terechtkwam. Dat weerhield de ploeg van Robert Molenaar er niet van om het heft in handen te nemen. Adil Auassar baande zich een weg door de Twente-verdediging en tekende met een geplaatst schot in de verre hoek voor de 1-2. Het stond tien minuten na de pauze zelfs 1-3 door een snaarstrakke Duitse combinatie: Donis Avdijaj deed het voorbereidend werk, Schahin tikte moeiteloos de derde Roda-goal voorbij Unnerstall.

Een van de betere helften
Daarmee was het duel voortijdig beslist, temeer omdat VVV in het afscheidsduel van voorzitter Hai Berden aanvallend maar zelden een vuist kon maken. Roda speelde daarentegen één van de betere helften van het seizoen, wat onder meer tot een schot op de lat van Tsiy Ndenge leidde. Uiteindelijk werd de score alsnog uitgebereid: invaller Mario Engels combineerde er lustig op los met de hakkende Simon Gustafson, waarna de Duitse linksbuiten koelbloedig de 1-4 binnenschoot. Dat zou het slotakkoord van de wedstrijd blijken.

Play-offs
Roda JC kan door de 5-0 deceptie van FC Twente bij Vitesse niet meer rechtstreeks degraderen: de Tukkers dalen af naar de Jupiler League. Roda kan zich ook niet meer rechtstreeks in veilige haven spelen, doordat NAC Breda in eigen huis SC Heerenveen met 3-0 versloeg. Aangezien het doelsaldo van NAC 10 goals beter is en de Bredanaars drie punten meer hebben, kan alleen een monsterscore tegen ADO Den Haag in theorie nog rechtstreekse handhaving voor Roda JC opleveren. De Kerkradenaren zullen zestiende worden, Sparta Rotterdam wordt zeventiende. De Spangenaren delfden zondagmiddag het onderspit in de Rotterdamse derby tegen Feyenoord (3-1).

Stand onderin:

15. NAC Breda 33 – 33 (doelsaldo: -16)
16. Roda JC  33 – 30 (doelsaldo: -26)
17. Sparta R. 33 – 27 (doelsaldo: -38)
18. FC Twente 33 – 23 (doelsaldo: -26)