Moeizame zege houdt Roda JC op directe promotieplek

Tweede Paasdag heeft Roda JC een moeizame, maar zeer belangrijke zege op Jong PSV opgeleverd. Op een afgeladen volle Herdgang wonnen de Kerkradenaren met 2-3.

Naar die zege zag het in de eerste helft niet uit, want zoals vaker dit seizoen had Roda het erg lastig met een beloftenploeg. Nog voordat de 1.856 toeschouwers goed en wel op hun stoel zaten, tekende Emir Bars al voor de 1-0. De bezoekers lieten zich namelijk verrassen door een snel genomen vrije trap en Jevon Simons zette Bars vrij voor doelman Calvin Raatsie.

Van die 1.856 toeschouwers kwamen er zo’n 1.000 uit Kerkrade, wat bij vlagen leidde tot een als thuiswedstrijd aanvoelende ambiance. Na 23 minuten spelen konden die uitsupporters voor het eerst juichen, toen Václav Sejk alert was. De Tsjechische spits stond op de goede plek, nadat doelman Niek Schiks een afstandsschot van Enrique Peña Zauner niet goed verwerkte. Van de voorsprong kon Roda nauwelijks vijf minuten genieten, want toen had Simons Jong PSV alweer op 2-1 gezet. Hij liep weg uit de rug van Matisse Didden en schoot in twee instanties raak.

Net toen iedereen zich had verzoend met een 2-1-ruststand kwam Roda toch nog langszij. In blessuretijd schoot Joey Müller een afvallende bal snoeihard raak. Die gelijkmaker bood de Kerkradenaren het nodige perspectief voor de tweede helft, want het was duidelijk dat uit een ander vaatje getapt moest worden. In het tweede kwart van de wedstrijd had Jong PSV namelijk enkele kansen om verder uit te lopen onbenut gelaten en werd het een strafschop onthouden, na een overtreding van Raatsie.

De tweede helft kreeg vervolgens een heel ander gezicht. Met nieuwe energie gunde Roda de PSV-beloften geen moment rust. Dat leidde al snel tot kansen, maar de zo welkome treffer viel uiteindelijk pas vlak voor tijd. Invaller Lennerd Daneels, die eerder al uit twee vrije trappen gevaarlijk was geworden, verraste Schiks van afstand. Op dat moment stond Roda al met een man meer, nadat Conrad Jaden Egan-Riley binnen drie minuten tijd tweemaal een gele kaart had gepakt. Eerder zwijnde Jong PSV al, toen arbiter Kevin Puts geen rode kaart gaf aan Jesper Uneken voor een elleboogstoot.

Nadat Roda de laatste minuten had uitgevoetbald, kon het feest op De Herdgang losbarsten. Door de zege houdt de ploeg van Bas Sibum stand op de tweede plaats.

Foto: Roda JC Live