Nabeschouwing | Aanval Haagse horrorclown Jan-Pipo afgeslagen

Roda JC slaagde er zaterdagavond weliswaar niet in om de tweede zege van het seizoen te boeken, maar het gelijkspel tegen ADO Den Haag van Zeljko Petrovic zal toch als een winstpunt hebben gevoeld bij coach Yannis Anastasiou. Hij zag zijn team ploeteren en mocht in de absolute slotfase zijn handjes dichtknijpen met de individuele klasse van Mitchel Paulissen. Roda JC Live blikt terug op deze wedstrijd.

Het was een ietwat onwennige situatie in Roda’s seizoen tot dusver; met (eindelijk) een overwinning op zak keerde men terug naar het Parkstad Limburg Stadion, om aldaar een poging te wagen om aansluiting te houden met de concurrentie onderaan de ranglijst. Het moet gezegd worden; dat lukte. Maar daarmee is ook wel alles gezegd. Wederom was het positiespel verre van overtuigend en leek de bedachte tactiek toch veelvuldig haar uitwerking te missen. Dat de geel-zwarten er desalniettemin in slaagden om een punt aan het totaalaantal toe te voegen, was te danken aan de tegenstander, individuele klasse en kampfgeist.

Onzuiver ADO
Laten we eerlijk zijn; als ADO wél zorgvuldig met haar kansen was omgesprongen, dan hadden de Limburgers weinig in de melk te brokkelen gehad. Dat gebeurde echter niet, tot grote frustratie van ADO-coach Zeljko Petrovic; u kent hem wel, de man die eerder dit seizoen een FOX Sports-verslaggever de vraag stelde of ‘ie soms dacht dat de coach ‘Jan-Pipo de clown’ was, toen de oefenmeester met volle overgave publiekelijk verkondigde dat de op dat moment naderende komst van Sheraldo Becker noodzakelijk was voor zijn spelersgroep. Becker kwam uiteindelijk inderdaad naar Den Haag, en is logischerwijs een basiskracht bij de groen-gelen. Zaterdagavond was wel te zien waarom; iedere keer dat de buitenspeler een 1-op-1-duel met Ard van Peppen aanging, was het duidelijk dat het foute boel was. Diezelfde Becker stond bovendien aan de basis van de 0-1 en was bij verschillende andere ADO-kansen betrokken die een doelpunt hadden kunnen en wellicht zelfs móéten opleveren. Wat dat betreft kun je je afvragen waarom hij niet vaker gezocht werd én waarom Petrovic hem in de loop van de tweede helft wisselde. Roda mocht daarnaast met name Mike Havenaar bedanken om de drie grote kansen die hij onbenut liet, terwijl ook Bakker en Beugelsdijk doelrijpe kansen verprutsten.

ADO-spits Havenaar liet in Kerkrade de nodige kansen liggen. (Pro Shots)
ADO-spits Havenaar liet in Kerkrade de nodige kansen liggen. (Pro Shots)

Individuele klasse Paulissen
Tot zover de bedankjes richting de gasten. Want we mogen immers ook iemand in een geel-zwart shirt in het bijzonder bedanken: Mitchel Paulissen. Niet zozeer vanwege zijn spel over 90 minuten, want de gelegenheidsspits speelde eigenlijk een ongelukkig duel waarin hij weinig tot geen potten kon breken. Anastasiou liet ‘m desondanks – waarschijnlijk vanwege een gebrek aan sterkere alternatieven – 90 minuten op het veld staan, en van die keuze kreeg hij in de 87ste minuut geen spijt. Een charge op de ingevallen Nestoras Mytidis leverde een kansrijke vrije trap op, op de rand van het zestienmetergebied. Een Fledderus-positie voor een rechtspoot, zullen we maar zeggen. Vervolgens legde Paulissen aan, om de bal met de nodige snelheid over de muur haarfijn in de korte hoek te leggen. Het leverde een letterlijke ontlading op bij zowel de speler als het publiek op; het was immers de eerste treffer van het jeugdproduct in Eredivisieverband sinds 22 maart 2014, terwijl de Koempeltribune voor de eerste keer in dit seizoen een Roda-goal voor haar neus zag. Met zijn individuele klasse veroverde de geboren en getogen Kerkradenaar zo alsnog een puntje voor de Koempelclub.

Klantenbinding?
Een andere vraag is; heeft Roda nou daadwerkelijk aan klantenbinding gedaan? De club had bedacht om al haar seizoenkaarthouders een extra kaart toe te sturen voor Roda JC-ADO Den Haag óf Roda JC-AZ. Met name daardoor schoot het toeschouwersaantal voor het duel van gisteren omhoog ten opzichte van de voorgaande duels; ruim 16.000 verkochte (of vergeven) tickets waren het gevolg, een verademing ten opzichte van het toch ietwat schrale aantal bij de vorige thuisduels. Het sterke openingsoffensief van de thuisclub zal de stadionbezoekers goede hoop hebben gegeven, maar het spel dat de geel-zwarten in het vervolg op de mat legden was verre van hartverwarmend op de toch al koude winteravond. Wat we de spelers en technische staf wél moeten nageven is dat met name in de eerste helft er bij balverlies fel doorgejaagd werd en dat men de persoonlijke duels zeker niet schuwde. Dat ziet de Roda-supporter graag, hoewel die natuurlijk altijd liever kansen en doelpunten zien. Daarbij komen we echter al wekenlang terug op hetzelfde vraagstuk; is er niet simpelweg een collectief gebrek aan kwaliteit te bespeuren in de selectie? De meest simpele combinaties liepen de soep in en op het oog eenvoudige balaannames mislukten. En dat is niet voor het eerst in deze jaargang.

Mitchel Paulissen was uiteindelijk de gevierde man aan Roda-zijde. (Pro Shots)
Mitchel Paulissen was uiteindelijk de gevierde man aan Roda-zijde. (Pro Shots)

Zo neemt de geel-zwarte formatie een inmiddels traditioneel punt mee uit het duel tegen de Hagenezen, maar weet het eveneens dat er twee traditioneel ontzettend lastige uitwedstrijden op het programma staan; in de komende speelrondes gaat het immers op bezoek bij FC Twente en PEC Zwolle. In de afgelopen jaren verloor het al haar duels in zowel Enschede als Zwolle. Tel daar de laatste plaats op de ranglijst bij op, en we weten wat we de komende weken moeten verwachten: strijd!

Maandag verschijnt de rubriek Top/Flop op www.rodajclive.nl, inclusief spelersbeoordelingen.

Header: Roda JC Live

Comments (8)

Comments are closed.