Nabeschouwing | Avond vol verliezers, maar geen reden tot paniek

Speelronde 6 zit er alweer op in de Eredivisie en wederom is Roda JC er niet in geslaagd om (een) punt(en) te behalen, noch een minuut op voorsprong te staan. Roda ging met 0-3 onderuit tegen sc Heerenveen. Aan strijdkracht en beleving was er gisteren geen gebrek, maar aan kaarten en tegendoelpunten ook niet. Roda JC eindigde de wedstrijd met 9 man en ook sc Heerenveen moest het met 10 spelers doen.

Roda JC begon met dezelfde 11 basisspelers als tegen Go Ahead Eagles. Wederom kregen Nathan Rutjes en Daniel de Silva een kans zich te bewijzen. Het was daarmee de eerste keer dat trainer Yannis Anastasiou twee wedstrijden achter elkaar hetzelfde elftal liet staan – wat dat betreft is er een positieve weg ingezet. Veel in het voetbal hangt immers samen met een stukje vertrouwen. In het eerste half uur van de wedstrijd leek dit zijn vruchten af te werken. Ja, Roda kwam op achterstand door een uitstekende vrije trap van Sam Larsson en nee, zo veel kansen werden er niet gecreëerd, maar toch was het beter dan voorheen. De mannen voetbalden bij vlagen goed en oogden creatiever en zekerder dan in de afgelopen weken. Een kansloze missie, waar het in Deventer al snel op uitdraaide, werd dit duidelijk niet.

Avond vol verliezers
Na een half uur verloor Roda JC echter het hoofd. Krachteloos en tandeloos was men zeker niet, maar nu voelde men zich de door Nijhuis gebeten hond. Bas Nijhuis, die normaal gesproken te boek staat als een scheidsrechter waarbij redelijk veel toegestaan is, besloot het namelijk kort te houden in Kerkrade. Dat leidde tot een situatie, waarbij Roda nog voor rust met 9 man op het veld stond – iets dat in de hele Eredivisie-historie pas vijf keer is voorgekomen. Christian Kum en Abdul Ajagun werden gebeten door de leidsman en mochten allebei het veld verlaten na een prachtige ‘shirtje trekken-praten-combinatie’. Het mes snijdt hier natuurlijk aan twee kanten. Nijhuis voelde de wedstrijd duidelijk niet aan door, voor het praten, zo snel geel te trekken (bij Kum ging het om een wegwerpgebaar). De spelers hadden sneller moeten inzien dat er met de scheidsrechter niet te sollen viel in deze wedstrijd. Met name de overtreding van Ajagun was oliedom, want Kum had twee minuten eerder voor exact hetzelfde ook geel gekregen.

Daarna verloor met name het publiek het hoofd, met waarschijnlijk een grote geldboete voor Roda JC tot gevolg – waarbij we nog van geluk mogen spreken dat de wedstrijd niet gestaakt werd. Prijzenswaardig was wel de tweede helft van de Kerkradenaren. Anastasiou paste een aantal logische wissels toe en probeerde met een 4-3-1-systeem Heerenveen te gaan verrassen. Dat lukte in de tweede helft zowaar nog aardig. Van Leer moest, toegegeven, een aantal keren reddend in actie komen, maar Roda was zeker niet kansloos en kwam af en toe gevaarlijk over de middellijn. Het is dat een vrije trap niet werd binnengelopen en Paulissen en Van Hyfte elkaar nét niet wisten te bereiken. Toen de 0-2 ongelukkig binnen werd gelopen, al geef je doelpuntenmaker Henk Veerman daarmee nog te veel eer, was het echter wel gelopen. Uiteindelijk draaide het daarmee al bij al uit op een avond die aan Kerkraadse zijde alleen maar verliezers kende.

Geen reden tot paniek…
Met de 17de plaats op zak, één punt voor de nummer laatst en met geen enkele minuut voorsprong achter de rug klinkt het misschien vreemd om te zeggen, maar: er is zeer weinig reden tot paniek. Tot aan de dubbele rode kaart – waarvoor beide spelers hun excuses hebben aangeboden – voetbalden de geel-zwarten goed mee met Heerenveen en lag het overwicht bij de thuisploeg. Een goed teken. Er werden twee goede kansen gecreëerd, die eigenlijk hadden moeten hangen en – clichématig – dan speel je een heel andere wedstrijd.

In dat kader blijft de doelgerichtheid een groot punt van aandacht, maar het was wel te zien dat de oefeningen die Yannis Anastasiou in de voorbije week specifiek daarop heeft gericht hun vruchten hebben afgeworpen. Komende week kan als een veredelde trainingsweek gezien worden: doorbekeren zou zeer mooi zijn, maar succes in De Kuip, tegen Feyenoord dat in bloedvorm verkeert, lijkt een utopie. Over twee weken, als het eveneens zwalkende N.E.C. op bezoek komt, dan gaat het écht om de knikkers. Dan wordt een nederlaag, nee, zelfs een gelijkspel, niet meer getolereerd. Twee weken is er de tijd om te zorgen dat Roda dan optimaal geprepareerd is. Twee weken, Yannis.

Foto: Pro Shots