Nabeschouwing | Demouge kost twee punten en levert er één op

Zondagmiddag verloor Roda JC Kerkrade wederom twee kostbare punten in de strijd om promotie naar de Eredivisie. In de Venlose Koel eindigde de surrogaatderby in een 1-1 gelijkspel. Roda JC Live blikt met u terug op de volgende tik in het titelgevecht.

Tactiek

Voor de wedstrijd in Noord-Limburg hield trainer Trost vast aan dezelfde tactiek als vorige week, toen FC Oss – of all teams – met de grootste moeite met 4-3 werd verslagen. Wel werd het ultra-aanvallend middenveld ietsje meer verdedigend ingesteld, door Faik in te brengen in de plaats van Schreurs. Dat betekende dat Pluim weer wat aanvallender kon gaan spelen, aangezien Faik zijn verdedigende taken weer op zich kon nemen.

De eerste helft was echter niets te zien van enige uitwerking van het inbrengen van de verdedigende middenvelder. Eigenlijk was er in de eerste helft zelfs helemaal niets te zien. Het spel was van beide kanten tenenkrommend slecht en er gebeurde dan ook nagenoeg niets in de hele eerste helft. Beide ploegen wisten de bal nauwelijks langer dan vijf passes in het spel te houden en dat mag met recht schandalig genoemd worden.

Aan de kant van de Kerkradenaren viel vooral op dat het middenveld wederom vaak over werd geslagen, maar dat er meteen vanuit de verdediging de lange bal richting Demouge werd gehanteerd. Het idee daarvan is dat hij de bal door kan koppen op één van de dynamische middenvelders, die vervolgens een snelle uitbraak kunnen forceren. Daarvoor moet de bal echter eerst nog wel bij één van die middenvelders komen.

Frank de tank

Als je in Nederland een enquête houdt over waaraan mensen denken als je de naam Frank Demouge noemt, krijg je waarschijnlijk de volgende antwoorden: groot, sterk, vervelend, oorlog, kopsterk, beest. Groot en vervelend is hij ontegenzeggelijk nog steeds, maar van (kop)sterk is de laatste wedstrijden helemaal niets te zien. Demouge maakte in het grootste gedeelte van de wedstrijd bij zijn kopduels geen schijn van kans tegen de verdedigers van VVV en liet zich bovendien wel heel erg vaak gemakkelijk wegzetten door de centrale mannen van de Venlonaren – en die verbleken bij het postuur van Demouge toch tot Barbiepoppetjes.

Nu is het al vervelend te noemen dat door dit onbegrijpelijke gebrek aan kopsterkte in de aanval de hele tactiek die door trainer René Trost is uitgedacht, meteen onbruikbaar is, al kan je afvragen of Demouge op de training wel de kopduels wint. Vanwaar dit vertrouwen van Trost? Er valt wat voor te zeggen dat er geen beter materiaal voorhanden is, gezien de wisselvalligheid van Cicilia en het regelmatig tegenvallende optreden van Plat. Een spits lijkt dan ook, als er nog spelers bij kunnen komen in de winter, waar het niet op lijkt, van groot belang.

Demouge had al zijn verloren kopduels in de eerste helft goed kunnen maken door een doelpuntje te maken in de tweede helft. Dat deed hij ook, en een redelijk onwaarschijnlijke, maar die kwam eigenlijk veel te laat. In het tweede bedrijf noteerden we namelijk maar liefst drie gigantische mogelijkheden voor de spits, die telkens – zonder grappen – alleen maar de bal hoefde aan te raken om voor de voorsprong te zorgen. Drie keer faalde hij hier echter in en dan vragen we ons wel af: misschien moet Cicilia toch maar eens een kans krijgen om vanaf minuut 1 te beginnen.

Wisselvalligheid

Iemand die ook in negatieve zin opviel was Mitchel Paulissen. Waar hij tegen FC Oss nog de complimenten kreeg voor zijn opvallend goede prestatie, mag nu ook gezegd worden dat hij in Venlo weer ontzettend tegenviel. Zijn wisselvalligheid blijft hem parten spelen. In de hele wedstrijd hebben we welgeteld één goede actie van hem gezien en voor de rest leverde hij vrijwel elke bal die hij kreeg onmiddellijk weer in. In kansrijke positie mislukte ook elke actie van de jonge middenvelder. Dat hij talent heeft, staat buiten kijf, maar zijn inconsistentie lijkt vooralsnog zijn grootste belemmering.

Iets anders dat buiten kijf staat, is dat Roda tegen N.E.C. uit een heel ander vaatje zal moeten tappen om de drie punten in Kerkrade te kunnen houden. Bij de Nijmegenaren loopt het ook moeizaam, al wordt dat door de hoge uitslagen verbloemd, maar toch is de koploper heel andere koek dan dit VVV. Daar had Roda echter al genoeg moeite mee en daar moet deze week hard aan gewerkt worden. Roda oogde ongeïnspireerd en dat kan tegen N.E.C. echt niet.

De cijfers

Verbist – 6,5: Aan de goal kon hij niets doen en voor de rest heeft hij ook weinig te doen gehad. Twee keer stond hij goed in de weg.

Dijkhuizen – 6: Er kwamen weinig goede aanvallende acties van zijn kant, maar verdedigend gaf hij ook niets weg.

Ramos – 6: Voor hem geldt hetzelfde als voor Dijkhuizen. Hij speelde onopvallend, mede doordat de verdediging weinig te doen had.

Biemans – 5: Hij speelde eigenlijk een prima wedstrijd, maar een kapitale dekkingsfout zorgde wel gewoon voor de 1-0. Vandaar de onvoldoende.

Van Peppen – 6,5: In de opbouw was hij als enige verdediger serieus van waarde. Verdedigend liet hij geen steken vallen.

Faik – 6,5: Wanneer er ruimtes lagen, wist hij wederom goed het spel te verdelen. Zijn probleem was dat er zelden iemand vrijliep, maar daar kan hij weinig aan doen.

Pluim – 5: In de eerste helft zorgde hij voor het enige gevaarlijke schot van Roda, maar het was ook deels zijn eigen fout dat er zo weinig gevaar ontstond. Hij oogde ongeïnspireerd.

Höcher – 5: Net als Pluim, leek hij er weinig zin in te hebben. Onnoemelijk veel voorzetten vlogen recht in de handjes van Maënpää.

Paulissen – 3,5: Nee, er lukte werkelijk waar helemaal niets bij hem. In de 80ste minuut werd hij gewisseld, maar wat ons betreft had dat ook wel in de rust gekund.

Van Hyfte – 5,5: Wederom was hij onopvallend. Goede en slechte acties werden afgewisseld en vandaar de laagste voldoende.

Demouge – 4,5: Hij kost je twee punten en levert er één op. Zorgde met zijn goal voor de gelijkmaker, maar had er ook wel vier kunnen maken.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.