Nabeschouwing | Effectief en gelukkig Roda pakt koppositie na hectische strijd

Een heet avondje in Emmen, met vijf doelpunten, opgefokte coaches, zeven gele kaarten en één rode kaart, een gewonde keeper en een slotfase waarin het bijna alsnog fout ging, leverde Roda JC gisteravond een belangrijke driepunter én de koppositie in de periode en de algehele tussenstand op; op z’n minst tot zondagmiddag. Roda JC Live blikt terug op wat misschien wel een onterechte overwinning was.

Emmen meer dan geduchte tegenstander
Het Roda JC, dat in de afgelopen weken met flair, een hechte defensie, verzorgd aanvalsspel en een lading doelpunten weinig heel had gelaten van Jong FC Twente, Sparta Rotterdam en Achilles ’29, had in de Emmense JenS Vesting alle moeite om met de thuisploeg mee te voetballen. Dat het een lastige avond zou gaan worden tegen de getalenteerde formatie van Joop Gall, die de laatste 4 wedstrijden had gewonnen en over de laatste drie duels een doelsaldo +16 kon overleggen, inclusief 6-0 en 1-8 overwinningen op Roda’s provinciegenoten MVV en Fortuna Sittard, was vooraf wel duidelijk. Desalniettemin, of misschien wel juist daarom, moesten de geel-zwarten eigenlijk vanaf de aftrap in grote fases van het duel het antwoord schuldig blijven op de gedreven thuisploeg. Het middenveld (waar Wiljan Pluim nog steeds ontbrak vanwege privé-omstandigheden), dat in de afgelopen weken nog geëxcelleerd had, werd continu overlopen en achterin voorkwamen Henk Dijkhuizen en Ard van Peppen met reddingen op de doellijn tot twee maal toe dat het krachtsverschil ook in de score werd uitgedrukt.

Een met 350 Koempels gevuld uitvak zorgde voor een geweldige sfeer vanaf de aftrap. (Pro Shots)
Een met 350 Koempels gevuld uitvak zorgde voor een geweldige sfeer vanaf de aftrap. (Pro Shots)

Dat gaf Roda dan weer de mogelijkheid om zelf het heft in handen te nemen, en dat deed het ook; het maakte uitstekend gebruik van de weinige kansen die het kreeg voor het doel van FC Emmen-goalie Meerits. Toegegeven, Marc Höcher had al eerder de 0-1 moeten binnenschieten, maar dat werd snel vergeten door een bevlieging van Anco Jansen. De man die onlangs terugkeerde na 8 maanden blessureleed, trof doel met een kanonskogel in de kruising, en deelde vervolgens ontlading die daarbij vrijkwam met volle overgave met het bomvolle uitvak. Dat Johan Plat nog voor het rustsignaal de score verdubbelde, stemde tot tevredenheid aan Kerkraadse zijde, terwijl FC Emmen appelleerde om een handsbal van Frank Demouge toen die Plat assisteerde bij de treffer. Arbiter Wiedemeijer, die zo nu en dan moeite had om alles op een rijtje te houden, keurde de treffer desalniettemin goed; het maakte de opgewonden Emmen-trainer Gall (niet die van de slijterij) er niet bepaald rustiger op.

Rood begin van chaos
Zo leek uiteindelijk alles wel op z’n plaats te vallen voor de Limburgers, die qua veldspel dan wel het onderspit delfden maar ondertussen een degelijke voorsprong in handen hadden. Het was dan ook onbegrijpelijk dat Ramos op een onzinnige plek besloot om het risico op een tweede gele kaart te nemen en die dan ook kreeg van Wiedemeijer; het deed het geloof op een resultaat bij de thuisploeg weer aanwakkeren. Roda’s effectieve aanvalslinie leek in de persoon van Frank Demouge, die voor de derde wedstrijd op rij scoorde, dan toch het duel in het slot te gooien met een fraai afstandsschot. Een tumultueus duel zou niet tumultueus zijn zonder tumultueuze slotfase en dus werd de slotfase van dit tumultueuze duel ook écht tumultueus (bent u er nog?); Emmen-buitenspeler Resida scoorde met een prachtig schot met buitenkantje rechts en toen even later Roland Bergkamp alleen op Bram Verbist af stevende, was het de Roda-goalie die met een heldhaftige ingreep weliswaar een tegentreffer voorkwam, maar dat moest bekopen met een bebloed oor. Reservekeeper Van Leer moest zo, na een korte warming-up, in de slotfase invallen en deed dat met verve door direct alert in te grijpen. Dat in de 95e minuut een fenomenale pegel van Vossebelt achter hem in het net plofte, zal niemand hem kwalijk nemen gezien de schoonheid van de treffer. Roda wankelde, kantelde, maar barstte niet en hield stand.

EMMROD 2
De gehavende Bram Verbist moest het veld verlaten na een harde botsing. (Pro Shots)

Achteraf waren de coaches het erover eens dat Roda eigenlijk teveel kreeg met de drie punten; feit blijft echter dat dit een logisch gevolg is van het feit dat je vaker scoort dan de tegenstander. Waar Roda op alle vlakken schutterde tegen de opponent uit Drenthe, was het juist dit aspect wat uiteindelijk de doorslag gaf. De thuisploeg maakte de kansen niet af en kreeg het deksel op de neus aangezien dat aan de overzijde van het veld wel gebeurde. Roda neemt door de overwinning voor tenminste 2 dagen de koppositie over van N.E.C., dat deze weliswaar na een eventuele overwinning tegen VVV-Venlo (zondag) het stokje weer kan overnemen op basis van het doelsaldo. Roda gaat sowieso aan de leiding in de tweede periode, met Almere City als haar naaste belager; uitgerekend de tegenstander in de volgende speelronde. Wat dat betreft heeft het team van Trost momenteel haar lot in eigen handen.

Beoordelingen
Bram Verbist: 8 – Met enkele essentiële ingrepen voorkwam hij een échte comeback van FC Emmen. Aan de tegentreffer van Resida kon hij niks doen en raakte geblesseerd na een botsing met Emmen-aanvaller Bergkamp. Hopelijk valt het mee met de blessure.
Henk Dijkhuizen: 7 – Henkie speelt al weken prima wedstrijden op de rechtervleugel en ook in Emmen was het weer een dikke voldoende. Haalde op uitstekende wijze een bal van de lijn en speelde overall een aardig potje. 
Bart Biemans: 6 – Kwam verschrikkelijk goed weg met een gele kaart na een tackle op de achillespees van Roland Bergkamp. Verder was het allemaal niet even overtuigend wat we vanavond zagen van het centrale verdedigingsduo. Voldoende was het wel!
Guy Ramos: 4 – We vragen ons af wat Guy in gedachten had bij die tweede gele kaart. Met de 11e rode kaart in zijn carrière bracht hij zijn team onnodig in de problemen op een moment dat het eigenlijk allemaal wel goed leek te komen. Een captain zou beter moeten weten.
Ard van Peppen: 8 – Peppie gaf ook in Emmen weer vol gas, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Tuurlijk was hij links en rechts wel eens te laat, maar als de eerste adem op is, heeft Ard altijd nog een tweede adem. En daarna een derde. Uitstekende redding ook op de lijn.
Hicham Faik: 6 – Kon niet zijn stempel op de wedstrijd drukken zoals we dat wel eigenlijk van hem gewend zijn. In verdedigend opzicht was ook hij niet in staat om grip te krijgen op het aanvallend middenveld. Desalniettemin niet onvoldoende.
Marc Höcher: 6,5 –  Meest opvallende moment was de misser die de 0-1 had moeten opleveren. Speelde verder een tamelijk anoniem duel.
Tom van Hyfte: 6,5Had opnieuw een dienende rol in het elftal, maar ook hij liep regelmatig achter de feiten aan. We kunnen echter niet stellen dat Tommie zich bijzonder negatief of positief presenteerde.
Anco Jansen: 7,5 – Is ‘ie terug of is ‘ie terug? Het schitterende doelpunt doet vermoeden van wel. Natuurlijk ontbreekt het af en toe nog aan een stukje scherpte, maar als deze vorm zich doorzet kan hij een bepalende speler worden voor dit team. Go Anco Go!
Frank Demouge: 8De aanvalsleider schiet de laatste weken met scherp en dat was ook vrijdagavond het geval. 1 goal, 1 assist en 90 minuten lang maakte hij alles en iedereen die Emmen lief heeft het leven zuur met fysieke duels en irritant gedrag. Vinden we leuk!
Johan Plat: 7,5Als een duvel uit een doosje stond hij weer klaar om zijn doelpuntje mee te pikken, zijn zevende van het seizoen. Altijd prettig om zo’n mensen in je elftal te hebben. Moest na 69 minuten zijn plekje afstaan aan Van Berkel na de rode kaart van Ramos.

Foto: Pro Shots

Comments are closed.