Nabeschouwing | Faik uitblinker bij sterke teamprestatie

Gistermiddag speelde Roda JC Kerkrade mogelijk haar sterkste duel onder leiding van René Trost tot dusver. De thuisploeg speelde niet tegen, maar mét Sparta Rotterdam en er viel dan ook weinig op de 3-o overwinning, die nog hoger had mogen uitvallen, af te dingen. Roda JC Live beschouwt het duel nog een keer na.Trost had vooraf al aangekondigd dat hij zou vasthouden aan de basisopstelling die afgelopen maandag een solide 0-2 zege boekte op bezoek bij Jong FC Twente. Derhalve verscheen er opnieuw een 4-4-2 formatie aan de aftrap, waarbij de ruit op het middenveld gevormd werd door controleur Hicham Faik, Tom van Hyfte op links, Marc Höcher op rechts en Wiljan Pluim vlak achter het spitsenkoppel Johan Plat-Frank Demouge. Hierdoor werd Nathan Rutjes opnieuw veroordeeld tot een plekje op de bank. De Spartanen konden niet beschikken over de geschorste centrale verdedigers Aleksandar Bjelica, Michel Breuer en Daniël Breedijk, waardoor Robert van Boxel en de 18-jarige Rick Ketting als gelegenheidsduo stonden opgesteld in het hart van de verdediging.

Kerkrade domineert
Al snel bleek dat het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen groter dan de stand op de ranglijst (nummer 2 tegen de nummer 5, 6 punten verschil) vooraf deed vermoeden. De Limburgers zochten direct de aanval, hetgeen binnen 10 minuten al tot aardige kansen leidde voor Frank Demouge en Tom van Hyfte. Het was desondanks centrale verdediger Bart Biemans die de verdiende 1-0 op het scorebord zette; hij mocht vrij inkoppen uit een corner van landgenoot Van Hyfte. In het daaropvolgende kwartier hadden de bezoekers wat meer balbezit, maar behoudens een schot van Mahmedov dat net naast ging konden zij geen serieus gevaar stichten bij het doel van Bram Verbist. Roda nam al snel het initiatief weer over en creëerde voor de rust nog een aantal goede mogelijkheden; zo teisterde Wiljan Pluim met een geplaatst schot het aluminium en werden Henk Dijkhuizen, Frank Demouge en Tom van Hyfte door Sparta-goalie Korstmit van scoren afgehouden.

Sparta kreeg maar zelden grip op de Kerkraadse aanvalsgolven, die vrijwel altijd werden opgezet door de subliem spelende Hicham Faik, die succesvol als regisseur, balafpakker, kopper en spelmaker tegelijk opereerde, of de gedreven Marc Höcher. Laatstgenoemde kreeg in aanvallend opzicht vaak ondersteuning van Henk Dijkhuizen, die in balbezit meer opereerde als rechtsbuiten dan als rechtsback. Faik en Van Hyfte sneden met een aantal fraaie passes regelmatig door de verdedigende linies van de tegenstander heen en Wiljan Pluim sloot bij een voorzet vanaf de vleugels, waarvan er een hoop afgeleverd werden, snel aan in het zestienmetergebied ter ondersteuning van Plat en Demouge, die door de Sparta-defensie maar moeilijk van de bal te krijgen waren. Daarbij konden de geel-zwarten rekenen op een eigen verdedigingslinie die georganiseerd en geconcentreerd speelde en daardoor nauwelijks in de problemen kwam.

Ban gebroken
Waar Roda eigenlijk de gehele wedstrijd baas in eigen huis was, leek het vuurtje bij Sparta na zo’n 65 minuten spelen definitief gedoofd te zijn en kon het maar met pijn en moeite de energie opbrengen om de verdedigende taken nog (proberen) uit te voeren; waar Roda, niet voor het eerst dit seizoen, had verzuimd om de wedstrijd in een vroegtijdig stadium te beslissen door de score uit te breiden (want kansen creëerde de thuisploeg genoeg, ook in de tweede helft), leek de wedstrijd toch al gespeeld. De Koempels deelden in de 72e minuut alsnog de nekslag uit; na een overtreding van de jonge Sparta-verdediger Ketting op Johan Plat mocht Marc Höcher vanaf 11 meter aanleggen voor zijn vijfde competitietreffer in dit seizoen. De Almeloër faalde niet en tekende voor de 2-0. Nog geen twee minuten later volgde het hoogtepunt van de middag; Hicham Faik bezorgde de bal bij Ard van Peppen, die stuurde vervolgens Wiljan Pluim de diepte in richting de cornervlag, waarna Pluim met een oogstrelend hakballetje, op de juiste snelheid gegeven, opnieuw Van Peppen bereikte, welke vervolgens Frank Demouge precies op tijd aanspeelde bij de eerste paal en zag hoe de spits zijn eerste bal tegen de touwen werkte in deze jaargang. Er viel zichtbaar een druk van de schouders van de centrumaanvaller, die daarna plaatsmaakte voor de inmiddels teruggekeerde Anco Jansen.

Frank Demouge wordt gefeliciteerd met zijn eerste competitietreffer.
Frank Demouge wordt gefeliciteerd met zijn eerste competitietreffer. (Pro Shots)

Zo vielen er een aantal dingen op hun plaats tijdens de zesde thuiswedstrijd in dit seizoen. Het doel werd makkelijker gevonden dan in voorgaande duels, en nog wel tegen een ploeg die tot de top-6 van de competitie gerekend mag worden. Demouge is van de hatelijke 0 af en even leek het er zelfs op dat de ploeg van Trost de leiding in de Jupiler League zou overnemen van N.E.C., ware het niet dat de Nijmegenaren door drie doelpunten binnen 5 minuten een 0-1 achterstand tegen FC Oss ombogen in een 3-1 overwinning. Roda blijft tweede op de ranglijst, op 2 punten achterstand. Komende donderdag speelt Roda JC opnieuw thuis, ditmaal in het kader van de derde ronde van de KNVB Beker. De tegenstander is dan… Sparta Rotterdam!

Beoordelingen

Bram Verbist: 7,5Brammetje had niet veel te doen en had bij wijze van spreke een tuinstoel met puzzelboekje kunnen meenemen. Moest een paar keer alert zijn bij hoge ballen en had verder alles onder controle. Hield voor de vijfde keer dit seizoen ‘de 0’.
Henk Dijkhuizen: 8
Speelde meer rondom het zestienmetergebied van de tegenstander dan dat van zijn eigen doelman en deed dat met verve. Niet alle voorzetten kwamen aan, maar over de hele lijn speelde hij sterk. Gaf verdedigend 0,0 weg.
Bart Biemans: 7,5
Bart ‘Rots in de Branding’ Biemans was weer eens ouderwets op dreef. Bart houdt niet zo van ballen in de buurt van het eigen zestienmetergebied, dus kan ‘ie ze maar beter wegwerken. Dat deed Bart goed en het doelpunt was natuurlijk een persoonlijk succesje.
Guy Ramos: 8
De kapitein was mede ervoor verantwoordelijk dat het Spartaanse schip enterde en deed dat vooral door zijn persoonlijke duels te winnen, inclusief een aantal fraaie tackles. Als leider van de verdediging mag hij tevreden zijn dat opnieuw ‘de 0 werd gehouden’.
Ard van Peppen: 8Peppie blijft de constante factor die we al sinds de start van het seizoen gezien hebben. Zijn goede voorzet blijft een uitstekend wapen, achterin kende hij geen problemen en voorin hielp hij Demouge aan diens eerste treffer.
Hicham Faik: 9
De controleur excelleerde in dit duel. Stond werkelijk altijd goed gepositioneerd, leverde 99% van de passes bij de goede kleur af, zag de openingen om gevaar te kunnen stichten, eiste de bal op en coachte de mensen om hem heen. Lijkt langzaamaan een bepalende speler.
Marc Höcher: 7,5
Het was beter dan wat we van hem tegen Jong FC Twente zagen. Was gelukkiger in zijn passes en voorzetten, nam initiatief bij het opzetten van een aanval en schoof de toegekende strafschop beheerst binnen. Er lijkt desalniettemin nog meer in te zitten.
Tom van Hyfte: 8
Was het aanvankelijk nog een ‘stille kracht’, intussen is Tommie duidelijk aanwezig. Leverde zijn zoveelste assist van het seizoen af bij de 1-0 van Biemans en was uitstekend in het positiespel. Zorgde voor de gewenste aanvoer richting het Sparta-doel.
Wiljan Pluim: 8
Zal altijd flegmatiek blijven overkomen, maar is dat erg als je over zoveel technisch vernuft en voetballend inzicht beschikt? Het kwam allemaal samen bij het hakballetje dat de 3-0 inleidde. Speelde verder sterk tussen de linies en scoorde bijna op fraaie wijze.
Johan Plat: 7
Heeft qua speelstijl wel iets weg van Pluim, maar blijft bovenal levensgevaarlijk in de 16. Had echter een aantal ongelukkige momenten tijdens deze wedstrijd, maar was belangrijk in het aanvallende positiespel, veelal in combinaties op de rechtervleugel.
Frank Demouge: 7,5
Het hing als een molensteen om de nek van Frankie ‘Tätätäräää’ Demouge, maar eindelijk schoot hij die eerste competitietreffer binnen. Was, zoals dit seizoen min of meer gebruikelijk is, sterk aan de bal en een uitstekend aanspeelpunt.

Foto’s: Pro Shots

Comments are closed.