Nabeschouwing | Met beide voeten terug op de grond

Het ‘Korotaev-effect’ bleef zondagmiddag uit in Kerkrade. Na twee weken waarin de ene positieve verrassing de andere opvolgde, kwam Roda JC zondagmiddag tot te ontdekking dat men nog niet uit de problemen is. Roda JC Live blikt terug op het thuisduel tegen Ajax, waarin coach Yannis Anastasiou lastige keuzes móést maken.

Het klonk zo mooi afgelopen week. ‘Ik denk dat we met 2-1 winnen van Ajax’, wist deeleigenaar Aleksei Korotaev afgelopen vrijdag aan de media te melden. We hebben geen idee hoe de man zijn fortuin precies bijeen heeft gespaard, maar vermoedelijk is dat niet gebeurd met het invullen van de Toto. Korotaev was zondag aanwezig bij de wedstrijd tegen de Amsterdammers en zag dat er na iets meer dan 90 minuten geen 2-1, maar een 0-2 op het scorebord prijkte. De zes musketiers op de hoofdtribune – Wim Collard, Ton Caanen en Nick Janssen hadden immers versterking gekregen van Korotaev, Nicolas Anelka en Stijn Janssen – kwamen tot de conclusie dat een opgeleefd Roda geen Roda is dat zich moeiteloos wegspeelt uit de krochten van de Eredivisie.

Kansen, kansen, kansen
En, let op, dat mag ook best. Het was tenslotte Ajax dat op bezoek kwam in Kerkrade. Dat het dan mee zit in de zin dat Ard van Peppen zich liet inspireren door een sarcastische tweet van ons (want Justin Kluivert zat wel degelijk in zijn achterzak) en de heren Ziyech en Dolberg zich totaal niet lieten zien tegenover de as van Roda JC, is natuurlijk prettig. Maar daarmee heb je nog niet van een titelkandidaat gewonnen; zo’n ploeg kan namelijk áltijd scoren uit het niets en gaat hoe dan ook kansen creëeren. Een fase van druk in de loop van de tweede helft leverde via een grote omweg alsnog de 0-1 van Klaassen op en de 0-2 viel in de slotseconden toen Roda enorme gaten liet vallen in de defensie op zoek naar een treffer. Bovendien moest Van Leer een aantal keren ingrijpen en kreeg hij nog tweemaal hulp van de lat. Roda zette daar ook wel het nodige tegenover, zowel in duelkracht als kansen. Zo schoot Paulissen twee keer naast vanuit kansrijke positie, was Papazoglou in de slotfase dichtbij een treffer en liet Ajagun tweemaal een mogelijkheid vrij voor de doelman onbenut. Wat dat betreft niets nieuws: het verzilveren van de kansen is al het hele seizoen een probleem, met uitzondering van de wedstrijd vorige week tegen Excelsior. Het is afwachten hoe het gerenoveerde Roda met die kwaal gaat dealen.

Roda: veranderd, of niet?
Want dat gerenoveerde Roda, of zoals verschillende originele media het noemen, ‘vreemdelingenlegioen’, zagen we tegen de hoofdstedelingen nog niet in actie. En dat ondanks het feit dat alle negen aangetrokken spelers speelgerechtigd waren. Alleen Mohamed El Makrini startte in de basis voor de zieke Adil Auassar, maar de heren Papazoglou, Verboom, Van Velzen, Raykov, Savic en Gnjatic begonnen op de bank. Badibanga zat vanwege een hamstringblessure (lekker binnenkomer!) niet bij de wedstrijd. De keuze om die 6 namen op de reservebank in plaats van in het veld te zetten, was toch wel een verrassende van coach Anastasiou. De spelers die gehaald werden, zouden immers directe versterkingen moeten betekenen. Bovendien zagen we in de soortgelijke situatie een jaar geleden dat verschillende tegenstanders moeite hadden om te anticiperen op een Roda met een handvol onbekende namen in de opstelling. Anastasiou koos dus echter ervoor om het vertrouwen te schenken aan het elftal dat vorige week opeens erin slaagde om Excelsior af te drogen, en opteerde dus niet voor het verrassingseffect. Die keuze valt wat dat betreft wel te legitimeren, maar de bekende problemen van dat ‘oude’ Roda zorgden toch ook deels ervoor dat er geen punt(en) gepakt werd(en):  het rendement van de vleugelaanvallers lag te laag, kansen werden niet afgemaakt en het middenveld bleek niet dynamisch genoeg.

Wissels voer voor discussie
Tot die conclusie moest de oefenmeester ook komen. Hij zag buiten die aspecten wel dat Roda zich kon meten met Ajax, maar de trekker overhalen en doordrukken zat er niet in tegen de Amsterdammers. Wat dat betreft was het jammer dat het lang duurde voordat Rosheuvel uit zijn lijden verlost werd en Van Velzen zijn kans kreeg, én dat de oefenmeester pas met de derde wissel kwam op het moment dat het eigenlijk al te laat was. Het zijn zulke keuzes die een wedstrijd wel of niet doen kantelen. Waar Anastasiou dan weer niets aan kon doen, was de wissel van Schahin na dik een uur spelen. Iedereen die in de afgelopen tijd de moeite heeft genomen om Roda écht te volgen, weet dat de fragiele spits nog een aantal weken nodig heeft om volledig fit te worden. Ook weten die mensen dat er in de komende weken belangrijke duels op het programma staan tegen Heracles Almelo (uit) en met name Go Ahead Eagles (thuis). In de afgelopen 24 uur waren het echter onder meer Korotaev en Anelka, NOS Studio Voetbal, FOX Sports en een rits andere ‘kenners’ die hun onbegrip uitten over het feit dat ‘Anastasiou zo stom was om na een uur zijn beste aanvaller te wisselen’. Tja. Het punt is duidelijk.

Moraal van het verhaal? Roda heeft zich kranig geweerd en niet gepakt wat het had kunnen pakken: (doel)punten. Het is van groot belang dat dat in een aantal aankomende wedstrijden wél gaat gebeuren, met versterkingen op posities waarvan al weken of maanden duidelijk is dat er iets moet veranderen. Als coach Anastasiou bovendien resoluter gaat zijn in zijn wisselbeleid, dan zijn er voldoende handvatten waaraan Roda zich kan vastklampen.

Foto: Roda JC Live