Nabeschouwing | Nieuwkomers brengen hoop, maar nog geen resultaat

Roda JC is er opnieuw niet in geslaagd PEC Zwolle in een uitwedstrijd te verslaan. In de hoofdstad van Overijssel wist het elftal van Robert Molenaar één helft te overtuigen, maar dat was niet genoeg: de eindstand was 4-2.

Aan het eind van vorig seizoen werd de bekende kreet, ‘dit nooit meer’, weer eens van stal gehaald in Kerkrade. Uiteindelijk volgde een relatief rustige zomer, waarna Roda met slechts drie nieuwe spelers in de basis aantrad in Zwolle. Van die drie wist in ieder geval één speler aan te tonen voor honderd procent een versterking te zijn.

Nieuwkomers
Simon Gustafson moet de verbindende schakel worden tussen het middenveld en de aanval en liet met enkele subtiele steekpasses al zien dat hij daar zeker het talent en het inzicht voor heeft. Hoewel de twee goals, na een gigantische fout bij Zwolle en via een strafschop, deels cadeautjes waren, bleef de Zweed in beide gevallen wel ijzig kalm, wat zeker geen vanzelfsprekendheid is.

Om de nederlaag aan de andere twee nieuwkomers toe te schrijven gaat ver, maar te overtuigen wisten zij beiden nog niet. Jorn Vancamp lijkt alles in zich te hebben om het sluitstuk van een uitstekende tandem met Gustafson te gaan vormen, maar miste zondagmiddag nog te veel scherpte in de afronding. Wel was hij constant op de goede plek te vinden. Doelman Hidde Jurjus had enkele knappe reddingen in huis, maar zag er bij de 3-2 en de 4-2 tweemaal niet goed uit door halfbakken in te grijpen.

Personele problemen
Op basis van 96 minuten voetbal in Zwolle lijken de grootste problemen, voor het eerst in twee jaar, eens bij de verdediging te liggen. Aanvallend zag het spel er, zeker in de eerste helft, bij vlagen prima uit. Verdedigend hadden backs Christian Kum en Ard van Peppen echter de grootste moeite met hun tegenstanders, waarbij met name de handige Younes Mokhtar zeeën van ruimte kreeg. In het centrum oogde het jonge duo Daryl Werker-Fréderic Ananou vooral bijzonder nerveus.

Ook werd pijnlijk duidelijk dat de spoeling achterin nog bijzonder dun is. De gevreesde Zwolse kunstgrasmat, waarop bijvoorbeeld Henk Dijkhuizen anderhalf jaar geleden een vreselijke blessure opliep, eiste zijn tol. Kum, Werker en Jurjus moesten behandeld worden gedurende de wedstrijd en ook Van Peppen liep er niet okselfris bij. De blessures van de eerste twee resulteerden zelfs in wissels, waardoor Roda de wedstrijd uitspeelde met het gelegenheidsduo Auassar-Gnjatic achterin. Dat, terwijl beide heren normaal toch op het middenveld te vinden zouden moeten zijn. Het leidde tot een stortvloed van kansen voor de Zwollenaren in de tweede helft; iets waar Roda vrij weinig meer tegenover wist te zetten.

Geconcludeerd kan worden dat het spel (in de eerste helft) hoop biedt, maar dat er nog een heel lange weg te gaan is voor Roda JC. Met het oog op het loodzware programma dat wacht (Vitesse, PSV en FC Utrecht) is het echter niet uit te sluiten dat de Kerkradenaren vanaf het begin in de achtervolging zullen moeten. Daarom kan de enige thuiswedstrijd van die drie, komende vrijdag tegen Vitesse, al een vrij belangrijke worden.

Foto: Roda JC Live