Nabeschouwing | Ongeïnspireerd Roda krijgt les in effectiviteit

Gisteravond leed Roda JC Kerkrade alweer haar tweede nederlaag op rij in de Jupiler League. Fortuna Sittard bleek in het Parkstad Limburg Stadion met 1 – 3 te sterk en dat kwam hard aan bij de ploeg van René Trost. Roda JC Live blikt nog één keer terug op het echec in de Mijnstreekderby.

Never change a winning team
Na de succesvolle doordeweekse bekeravond tegen PSV zag René Trost geen enkele reden om zijn ploeg te wijzigen voor de derby tegen Fortuna. Bram Verbist keerde wel, zoals afgesproken, terug in het doel, waardoor Benjamin van Leer weer op de bank plaats moest nemen. Problemen waren er desondanks op het fysieke vlak. Zowel Hicham Faik als Edwin Gyasi waren niet ongeschonden uit de bekerstrijd met PSV gekomen, waardoor beide niet eens tot de selectie konden behoren op zondagmiddag. Nathan Rutjes en Nayib Lagouireh waren hun vervangers in de basiself, waardoor Roda nog altijd in een 4-3-3-systeem speelde.

Toch lijkt het er al het hele seizoen op dat het niet zo bijster veel uitmaakt in welk systeem Roda JC voor de dag komt. De grootste tegenstander van het elftal lijkt FC Onderschatting te zijn. Waar tegen RKC het elftal volledig ongemotiveerd op het veld leek te staan, bleek iedereen tegen PSV volledig opgeladen, met alle gevolgen van dien. In de heenwedstrijden van de derby’s was heel Roda net zo opgeladen als tegen PSV, met als resultaat dat Fortuna en MVV overklast werden. Door de fantastische ambiance (13.000 toeschouwers, een mooie sfeeractie bij opkomst en een luidruchtig uitvak) zou je zeggen dat je als speler niet veel meer gemotiveerd kan worden, maar niets bleek minder waar: vanaf minuut één was het ongeïnspireerd voetbal dat Roda op de mat legde.

Wéér een vroege achterstand
Het was dan ook niet al te verrassend dat Roda JC al na vijf minuten tegen een achterstand aankeek. Bij de eerste de beste hoekschop voor de Fortunezen liet Bart Biemans Roel Janssen volledig vrijlopen. Dat dat al na vijf minuten gebeurt, kan eigenlijk alleen maar te maken hebben met een gebrek aan concentratie. Tel daarbij op dat Trost na afloop aangaf dat de beelden van Fortuna bekeken zijn en dat daarbij is aangegeven dat Janssen dit bij zo ongeveer iedere hoekschop doet. Toch stond de nummer 4 van de geel-groenen volledig vrij en kon hij de bal snoeihard achter Bram Verbist schieten; de wedstrijd was nog nauwelijks begonnen of Roda kon alweer in de achtervolging.

Dat deden de Kerkradenaren verdienstelijk, want na de 0-1 kwam Fortuna er eigenlijk nauwelijks meer aan te pas. De bezoekers werden bij vlagen scheel getikt, maar dat hield voor het overgrote deel op bij de zestien. Tot echte kansen leidde het prima voetbal van Roda namelijk nauwelijks. Tom van Hyfte schoot een redelijk moeilijke voorzet van Nayib Lagouireh (na een goede actie) kilometers over en naast en keeper Ferhat Kaya wist een vrije trap van Marc Höcher knap over te tikken. Voor de rest vielen er geen kansen te noteren, al domineerde Roda wel het spelbeeld. Fortuna stelde zich dan ook erg verdedigend op, maar met het surplus aan kwaliteit zou Roda in staat moeten zijn om zich daar doorheen te tikken.

De problemen voor de geel-zwarten stapelden zich tegen het eind van de eerste helft echter pas echt op. Een opeenstapeling aan fouten, met de grootste gemaakt door Tom van Hyfte en Bram Verbist, leidde ertoe dat Fortuna plotseling met vier man bij het doel van Bram Verbist stond. Dat Van Hyfte daarvoor een pass over een afstand van ongeveer drie meter inleverde, lijkt ook enkel met een gebrek aan concentratie te maken te hebben. Aan zijn techniek zal het in ieder geval niet liggen. Werker zag zich vervolgens genoodzaakt in te grijpen en de terechte penalty werd benut door, jawel, Roel Janssen.

Demouge als stormram
In de rust probeerde Trost nog in te grijpen door Frank Demouge in te brengen als vervanger van de wederom redelijk ongeïnspireerd spelende Höcher. Met de stormram voorin werd Roda in de eerste tien minuten gelijk gevaarlijker dan het in de hele wedstrijd was geweest. Twee keer kwam Roda, in de personen van Pluim en Demouge, oog in oog met Kaya, maar óf men schoot recht op Kaya af, óf de bal rolde naast. En dat is het verhaal van de hele tweede helft: Roda was weer beter dan Fortuna, maar creëerde weer weinig kansen. En de kansen die Roda kreeg, werden gemist.

Fortuna had opnieuw aan één uitbraak genoeg om de voorsprong uit te breiden. Wederom was het Werker die een overtreding beging in de eigen zestien en wederom legde scheidsrechter Makkelie de bal terecht op de stip. Roel Janssen scoorde zo zijn derde goal. Het was sneu dat juist Werker, die verdedigend een prima wedstrijd speelde, deze twee penalty’s veroorzaakte. Dat Van Hyfte de eindstand uiteindelijk nog op 1-3 bepaalde, mocht niet eens een schrale troost heten.

Pijnlijke slotsom
Pijnlijk was het om te zien hoe ongeïnspireerd Roda oogde tegen nota bene haar grootste rivaal. Kansen werden nauwelijks gecreëerd, en als dat wel gebeurde, werden ze op onvoorstelbare wijze om zeep geholpen. Elke vorm van communicatie binnen het elftal leek te ontbreken. Opnieuw wist Roda zich geen raad met het initiatief binnen een wedstrijd. Het verzuimde Fortuna over negentig minuten lang gezien kapot te tikken. Ook bleek trainer René Trost wederom niet in staat om het team bij een achterstand zodanig tactisch neer te zetten dat een comeback gerealiseerd kon worden. Zijn tactische keuzes waren, met de wissel van Lagouireh voor Monteyne als hoogtepunt, veelal onbegrijpelijk.

Woensdag heeft Roda de kans om de pijnlijke nederlaag tegen Fortuna Sittard weg te poetsen, door ten koste van Excelsior de halve finale van de KNVB-beker te bereiken. Zondag wacht alweer de volgende derby-tegenstander, want dan moeten de Kerkradenaren op bezoek bij MVV in Maastricht. Opnieuw wacht er dus een erg belangrijke week voor de équipe van René Trost, maar het is nog maar de vraag of ze snel genoeg over deze tik heen kunnen komen.

De cijfers
Verbist – 5,5: bij het tweede tegendoelpunt ging Verbist in de fout, maar daar was hij niet de enige bij. Voor de rest heeft hij niets te doen gehad en kon hij aan de goals weinig doen.
Dijkhuizen – 6,5: had nauwelijks last van zijn directe tegenstander, maar kon opkomend dan ook weer nauwelijks een vuist maken. Wist in zijn nieuwe rol als rechtsbuiten niet op te vallen.
Biemans – 5,5: ook hij heeft verdedigend de gehele wedstrijd geen enkele moeite gehad met zijn tegenstanders, maar liet wel één keer zijn man lopen: 0-1…
Werker – 5,5: hoe hij de twee pingels veroorzaakte, was op z’n zachtst gezegd ongelukkig. Voor de rest speelde hij een prima wedstrijd.
Van Peppen – 6,5: had niets te duchten van zijn tegenstander en speelde opkomend bij vlagen aardig, maar zonder resultaat.
Rutjes – 6,5: vocht, streed en rende als vanouds, maar boekte daarmee weinig resultaten. Toonde wel werklust.
Van Hyfte – 5: zijn mislukte pass bleek de directe aanleiding voor de 0-2, maar over het geheel speelde hij ook matig en leed hij veel balverlies.
Pluim – 5: ook hij leed veel balverlies en had weinig acties met rendement, waar die er tegen PSV wel waren.
Höcher – 5: scoorde bijna uit een uitstekende vrije trap, maar was voor de rest wederom geen schim van de Höcher uit de eerste vijf wedstrijden (lang geleden) van het seizoen.
Jansen – 6,5: het aanvallende lichtpuntje. Was aanvallend weer nuttig, liep hard en probeerde er het maximale uit te halen. Er lukte echter weinig.
Lagouireh – 6: probeerde veel, kwam soms langs zijn tegenstander, gaf her en der een prima voorzet, maar bereikte zijn medespelers te weinig.
Demouge – 5,5: het inbrengen van hem was van weinig waarde, want het haalde het voetbal uit Roda’s spel – terwijl je Fortuna juist zo kapot kan spelen tegen het einde.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.