Nabeschouwing | Onnodig puntverlies stapelt zich op

Wat is de overeenkomst tussen PEC Zwolle, Heracles Almelo, Ajax, FC Groningen en ADO Den Haag? Het antwoord op deze vraag zou een sleutelrol in de beslissing van Roda JC’s strijd tegen degradatie kunnen gaan betekenen.

Tijdens een bar koude avond in het Cars Jeans Stadion, officieel gevuld met 9.151 toeschouwers, zag Roda JC voor de vijfde keer dit seizoen een voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. In de Amsterdam ArenA hield niemand rekening met een punt en PEC Zwolle blijkt uiteindelijk een stabiele subtopper te zijn dit seizoen. De verloren punten in de andere drie wedstrijden zijn even pijnlijk als cruciaal.

Progressie
In vergelijking met het spel dat in de zesde wedstrijd van het seizoen, op bezoek bij Heracles Almelo (2-1), werd vertoond, is het team van Robert Molenaar er met sprongen op vooruit gegaan. In die zin heeft de oefenmeester er gelijk in dat Roda progressie maakt. Steeds meer krijgt het ook lof van commentatoren en andere critici, die steevast melden dat ‘dit elftal er wel gaat komen’. Feit is echter dat ‘dit elftal’ na 16 wedstrijden in de Eredivisie onderaan bivakkeert met een totaal van slechts elf (11) punten.

Met de drie punten uit de genoemde wedstrijden hadden dit er zo maar 19 kunnen zijn en dan had de ranglijst, en daarmee de voetbalwereld, er flink anders uitgezien. Hoe kan het dat dit elftal schijnbaar niet met een voorsprong kan omgaan? De enige voorsprong die dit jaar met succes verdedigd werd was die bij Sparta (1-2), al ging dat met horten en stoten. Tegen NAC Breda en sc Heerenveen zat Roda pas in de absolute slotfase op rozen.

Weerbaarheid
Een stuk mentale weerbaarheid lijkt dan ook te ontbreken in het elftal. Een elftal, dat bij een voorsprong duidelijk op twee gedachten hinkt. Het betrekkelijk aanvallende voetbal, dat Molenaar predikt, wil een deel van het team wel vasthouden, maar ook denkt men aan het verdedigen van de voorsprong. Wat resulteert is een te groot speelveld, en veel onzekerheid bij controlerende middenvelders Tsiy Ndenge en Mohamed El Makrini. Zij leverden gisteren in de tweede helft vrijwel elke bal in, of zetten verkeerd druk, waardoor de verdediging het flink voor de kiezen kreeg.

In dat kader hielp het ook niet dat Roda voor de dag kwam met het gelegenheidsduo Daryl Werker en Fréderic Ananou centraal achterin; een duo dat in het eerste deel van dit seizoen nog te licht bevonden was, toen er gepredikt werd voor meer rust en ervaring achterin. El Makrini mocht in de verdedigende as van het veld als enige ervaren man acteren, en dat bleek te hoog gegrepen.

De erg gemakkelijk weggegeven 1-1 was een teken aan de wand. Bij de 2-2 mocht Immers vogelvrij uithalen met een droge schuiver, bij de 3-2 was Jurjus kansloos na halfbakken ingrijpen van Ananou. Het zorgde ervoor dat de 35 Roda-supporters die de moeite hadden genomen om naar Den Haag af te reizen met nul op het rekest terug naar huis mochten vertrekken. 35 supporters. Weliswaar op een woensdagavond, maar de treurige opkomst bij de laatste uitwedstrijden is een teken aan de wand.

Dat in de absolute slotfase Henk Dijkhuizen nog in mocht rukken na een oliedomme tweede gele kaart, kon er ook wel bij voor Robert Molenaar. Het levert personele problemen op voor de levensbelangrijke wedstrijd tegen VVV-Venlo van aanstaande zaterdag, de afsluiter van de eerste seizoenshelft. Om de aansluiting met de concurrentie te behouden, zijn drie punten essentieel. Daarvoor heeft Roda twee opties: goed spreken over mentale weerbaarheid, of pas in de laatste tien minuten op voorsprong komen!

Header: Roda JC Live