Nabeschouwing | Overal drie stappen te laat

Zaterdagavond leed Roda JC opnieuw een ruime nederlaag. In het hoge noorden, op bezoek in het land van Foppe de Haan en Abe Lenstra bleek sc Heerenveen veel te sterk: 3-0. Roda JC Live blikt terug op de wedstrijd, waar ook na uitgebreide analyses eigenlijk nauwelijks positiefs over te melden is.

Wedstrijdbeeld
Op basis van de ranglijst en de recente geschiedenis van beide ploegen kon gehoopt worden op een spannende wedstrijd en hopelijk een tevredenstellend resultaat aan Limburgse zijde. De hoop op een punt of meer verdween echter al gauw; Heerenveen zette Roda volledig op slot en domineerde de wedstrijd van begin tot eind. Vooral in de eerste helft kwamen de Limburgers nauwelijks van de eigen speelhelft af en creëerde de thuisploeg een behoorlijke hoeveelheid kansen. De statistiek ‘schoten totaal: 10-0’ bij rust was dan ook veelzeggend over de situatie binnen de kalklijnen. Na de rust veranderde het spelbeeld aanvankelijk niet, maar nam Heerenveen af en toe iets gas terug, wat Roda incidenteel de mogelijkheid gaf om in de buurt van het doel van Erwin Mulder te komen. Paulissen kreeg de grootste kans en had eigenlijk moeten scoren, maar zijn schot ging aan de verkeerde kant langs de doelpaal. De einduitslag van 3-0 was dik verdiend en deed de thuisploeg misschien zelfs wat tekort.

Vijfkoppig blok
Anders dan gebruikelijk stuurde trainer Darije Kalezic ditmaal niet vier, maar vijf verdedigers de weide in om de tegenstander te bestrijden. Daarmee zouden de heren op papier een mannetje overhouden om zo de gevaarlijke voorhoede van de Friezen in toom te kunnen houden, maar dat bleek niet de beste zet van de avond te zijn. Met name Luciano Slagveer was zo’n plaag voor de Limburgse achterhoede dat het vijftal de handen vol had aan het Friese offensieve apparaat. Doordat een extra verdediger betekent dat een andere linie het met een mannetje minder moet doen, kon Roda de spaarzame momenten van balbezit die het kreeg bijna geen enkele keer omzetten in een aanval – of zelfs in een bezoek aan de andere speelhelft.

Krachteloos voorin
Het tekort aan manschappen voorin leidde ertoe dat gaandeweg steeds vaker de lange bal werd gehanteerd, maar daar konden mannen als De Silva en Gyasi weinig mee beginnen. Heerenveen verdedigde consequent en hield de Limburgse formatie zonder al te veel moeite van de eigen goal vandaan. Niet gek, met zo weinig geel-zwarte manschappen voorin. In Fries balbezit werd er waar mogelijk gejaagd op de bal, maar ook hier leidde het numerieke verschil in spelers aan deze kant van het veld ertoe dat dat weinig soelaas bood. Paulissen maakte bijvoorbeeld daarmee de nodige kilometers, maar hield daarmee meer zijn conditie op peil dan dat er iets geforceerd kon worden.

Wissels
De wissels die door de trainer werden ingesteld leidden niet tot een verandering van het spelbeeld. Na een uur voetballen kwam Nathan Rutjes in de weide voor voor Daniel de Silva; laatstgenoemde leek vooral moegestreden van het achter de bal (en de feiten) aan rennen. Blättler, luid toegezongen door de meegereisde supporters uit het zuiden, verving enkele minuten later Gyasi, maar ook dat bracht geen aanvallende ommekeer teweeg. Het inkomen van Van Son voor Van Hyfte kwam pas in blessuretijd, wat uiteraard ruim te laat is om een goed oordeel te kunnen geven over het effect.

Arbitrage
Wanneer een ploeg zoveel is weggespeeld door de tegenstander als Roda zaterdagavond in Heerenveen, behoort het uiteraard in de eerste plaats naar zichzelf te kijken. Toch kunnen we er bij Roda JC Live ook niet omheen dat de Friese tegenstander niet heeft mogen klagen over de genomen beslissingen rondom twee van de drie doelpunten. De eerste goal van Mitchell te Vrede had een luchtje van buitenspel, terwijl de strafschop die tot de derde Friese treffer leidde vanuit het perspectief van uw redacteur ter plaatse niet voortkwam uit een onomstreden overtreding. Haalt men echter die twee situaties weg uit de wedstrijd, blijft er nog steeds een achterstand en een overduidelijk nadelig spelbeeld over. We zullen het optreden van het arbitrale kwartet daarom niet verder negatief belichten.

Beoordelingen
Benjamin van Leer (7): hield Roda met een aantal puike reddingen nog enigszins in de wedstrijd en de schade bleef daardoor aan het einde van de rit redelijk beperkt.
Henk Dijkhuizen (5): liep niet voor het eerst meer achter z’n man aan dan hem lief was, hoewel we ook een aantal belangrijke intercepties van zijn kant zagen.
Bart Biemans (6): zagen we verrassenderwijs weer eens in het basiselftal en leverde van alle verdedigers nog de beste prestatie. Had pech bij de penalty, maar won veel kopduels.
Gibril Sankoh (5): Als een soort inschuivende centrale verdediger zagen we de captain in een totaal andere rol. Kon daarin echter niet overtuigen, zo simpel is het.
Arjan Swinkels (5): heeft sinds zijn blessure nog niet de vorm gevonden waarin we hem eerder wel zagen. Viel niet door de mand, maar oogt te vaak kwetsbaar.
Ard van Peppen (6): had net als zijn collega’s achterin geen grip op het aanvallende geweld van Heerenveen, maar wist her en der een aantal tegenstoten op een goede manier onschadelijk te maken.
Daniel de Silva (5): deed een aardige poging om het aloude TV-programma ‘Ren je rot’ onder de aandacht te brengen, maar had op het gebied van voetbal weinig meerwaarde. Wist aanvallend niets te forceren.
Tom van Hyfte (6): lastig te beoordelen, omdat er door de teruggetrokken veldbezetting geen omschakeling op gang kwam. Normaliter is Tommie daar de initiator van. Verder een tamelijk anoniem duel.
Hicham Faik (4): totaal onzichtbaar. Waar Faik normaliter een sterkhouder is op het middenveld leek het nu meer de zwakke plek. De moeilijke aanspeelbaarheid was een van de aanleidingen tot het gebruik van de lange bal.
Mitchel Paulissen (5): was net als De Silva veel aan het rennen maar kon aanvallend geen verschil maken. Sterker nog, Mitchel hielp twee 100%-kansen om zeep.
Edwin Gyasi (6): op de zeldzame momenten dat Gyasi aan de bal was probeerde hij met een actie verder naar voren te komen. Dat lukte nauwelijks, maar doordat teamgenoten vrijwel onbereikbaar bleven zat er weinig anders op.

Tekst: Jeroen de Regt & Sem Caelen

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.