Nabeschouwing | Roda geeft slechts één helft thuis in Zwolle

Roda JC Kerkrade heeft vrijdagavond in Zwolle verzuimd om rechtstreekse handhaving zo goed als veilig te stellen. Op basis van de eerste helft was de 3-1 nederlaag volkomen onnodig, maar in de tweede helft waren de Kerkradenaren geen schim meer van zichzelf. Roda JC Live blikt terug op een vervelende avond in 038.

In het IJsseldeltastadion paste Kalezic de nodige wijzigingen toe ten opzichte van de verloren pot tegen sc Heerenveen. Zo verruilde Roda de ruit op het middenveld voor een middenveld dat op één lijn speelde. Zhukov ging volledig rechts spelen, Gullon kwam naast Inceman te staan en op links verving de snelle Peterson de geschorste Van Hyfte. Met zowel Gullon als Inceman koos Kalezic dus voor twee controleurs. Achterin verving Dijkhuizen de zieke Milec.

Eerste helft uit het boekje
Goed, genoeg tactiek, allemaal mooi. De vraag is altijd hoe zoiets uiteindelijk in het veld uitpakt. In de eerste helft mocht men daar kort over zijn: prima. PEC, dat op vrijwel elke positie kwalitatief betere spelers heeft dan Roda, kwam er eigenlijk totaal niet aan te pas. Met het brede middenveld wist Roda zich relatief gemakkelijk onder de Zwolse druk uit te voetballen. Zelfs de lange ballen hadden voor de verandering enig effect. Eén lange bal leverde al snel een gigantische kans op voor Poepon, die voor open doel miste. De spits speelde sowieso niet bepaald zijn gelukkigste wedstrijd in het Roda-shirt.

De Kerkradenaren lieten zich echter niet kisten door deze gemiste mogelijkheid en bleven vol overgave op zoek gaan naar de openingstreffer. Peterson zorgde voor veel dreiging op links, waar de Zwollenaren het moeilijk hadden met zijn grote snelheid. In de spits was het Mike van Duinen die als een paard werkte, flink doorjoeg en voor zichzelf twee aardige kansen wist te creëren. Achterin gaf Roda in de hele eerste helft niets weg. Zwolle kreeg één kans via Menig, en dat was puur omdat Dijkhuizen zichzelf in het duel ongelukkig blesseerde. Een vervelende tegenslag, want de knieblessure bleek ernstig en de rechtsback werd vervangen door Farshad Noor.

In dat eerste bedrijf leek er echter niets te zijn dat de geel-zwarten kon stoppen en vlak voor de rust werd het dan ook volledig terecht 0-1, doordat Gullón goed voor zijn man kwam en de fraaie corner van Buijs binnen kopte. Centrale verdediger Buijs had die corner overigens zelf uit het vuur gesleept door een uitstekende vrije trap. Na het rustsignaal van scheidsrechter Mulder waren de fluitconcerten in de hoofdstad van Overijssel dan ook niet van de lucht en in de catacomben was het chagrijn groot.

Tweede helft aangeschoten wild
Nou, die boze Ron Jans liet zich gelden: twee wissels bij rust, gefocust op creativiteit. De niet-bereikte beer Lars Veldwijk mocht inrukken, samen met de waardeloos spelende Ehizibue. Becker en Nijland mochten het gaan proberen. Je mag dan aannemen dat Roda weet dat er een gebrand Zwolle aan de aftrap verschijnt, maar de Kerkradenaren leken te denken dat ze de 0-1 wel even over de streep zouden gaan trekken. Mooi niet, dus.

Want in het half uur dat volgde liet Roda zich compleet overrompelen door PEC Zwolle. Bij de gelijkmaker liet Buijs Menig wel heel makkelijk lopen, waar nog eens bij kwam dat Van Leer niet overtuigend uit z’n doel kwam. Bij de 2-1 was het diezelfde Buijs die totaal niet inliep op Bouy, maar juist van een afstandje toekeek hoe die de bal in de lange hoek binnenschoof. Bij de 3-1 dook Van Leer bij een corner, zoals zo vaak, volledig onder de bal door. Ook wéér een tegendoelpunt uit een standaardsituatie dus. De zoveelste van dit jaar, en weer te voorkomen door óf zekerder optreden van Van Leer óf een mannetje bij de paal.

Dus, drie tegendoelpunten door drie persoonlijke fouten. Kan gebeuren, maar desondanks was het verschil tussen de eerste en de tweede helft véél te groot. Roda leek het vanaf de rust wel te geloven en speelde alsof de overwinning al lang en breed binnen was. Dat had ook zo kunnen zijn, als er beter was afgerond in de eerste helft. Dat valt dus de spitsen, maar uiteindelijk het hele elftal aan te rekenen.

Persoonlijke fouten, maar ook te late wissels
In die zin viel er Darije Kalezic niets te verwijten. In de eerste helft werkte zijn tactiek uitstekend en in de rust zal hij Buijs en Van Leer niet hebben opgedragen om elk twee gigantische persoonlijke fouten te maken. Wat hem wél aan te rekenen valt, is het opnieuw (te) late wisselen. Pas na de 3-1 werden de spitsen Ngombo en Juric gebracht en ging Roda pompen of verzuipen spelen. Minstens éen van hen had ook bij 2-1 wel ingebracht kunnen worden. Daar komt nog bovenop dat de winst van Zwolle er de hele tweede helft aan zat te komen, maar Kalezic geen enkele tactische omzetting wist te doen die voor een ommekeer zorgde. Als het kalf verdronken is, dempt Kalezic de put.

Een volkomen onnodige nederlaag dus, tegen PEC Zwolle, want de eerste helft had wel wat weg van de eerste helft die Roda tegen Heracles Almelo speelde. Zo ontvouwde de tweede helft zich dus absoluut niet en dus volgde er wederom een ellenlange terugreis naar Limburg. Een geluk bij een ongeluk is het verlies van Excelsior en Willem II, waardoor het gat dus zes punten blijft.

Volgende week komt echter landskampioen PSV op bezoek en dan zal Roda uit een heel ander vaatje moeten tappen. De eerste helft biedt daartoe wel hoop. Bovendien hebben de Kerkradenaren er een handje van om tegen topploegen het onderste uit de kan te kunnen halen, dus er is nog wel reden om met vertrouwen naar zaterdag toe te leven.

De cijfers
Van Leer: 4. Hopeloos bij de 1-1 en de 3-1. Voor de rest oogde Benjamin ook niet erg zeker.
Noor: 5,5. Als gelegenheidsrechtsback deed hij niet meer dan je van hem mocht verwachten.
Buijs: 4,5. Hopeloos bij de 1-1 en de 2-1. En ook hij maakte voor de rest niet een zekere indruk. Wel viel uit een mooie bal van hem de openingstreffer.
Swinkels: 6. In tegenstelling tot Buijs was hij wel lekker degelijk.
Van Peppen: 5,5. Het gevaar van Zwolle kwam veelal over links en dus vervulde Ard zijn taak op linksback wel aardig.
Zhukov: 5,5. Keer op keer maakt hij duidelijk een gigantisch potentieel te hebben. Tegen Zwolle kwam dat er echter wat minder uit.
Inceman: 5,5. Duidelijk niet de Inceman van de eerste maanden. Zat niet lekker in z’n spel.
Gullón: 6. Een degelijke pot en een van de beste mensen aan Roda-zijde.
Peterson: 6. Zorgde voor veel dreiging en kwam zowaar een paar keer zijn man voorbij. Hield de rechterkant van PEC lekker bezig.
Van Duinen: 6. Werkte als een paard en was ditmaal wat gelukkiger in z’n acties.
Poepon: 5. Had Roda al snel op voorsprong moeten zetten en ging ook op andere momenten veelvuldig in de fout.

Comments (8)

Comments are closed.