Nabeschouwing: Roda zakt door het ijs tegen koploper

Roda JC Kerkrade is er zaterdagavond niet in geslaagd om haar eerste overwinning van deze eeuw te boeken in de Amsterdam ArenA. Sterker nog: de Limburgers werden door Ajax op de pijnbank gelegd en verloren met 6-0. Roda JC Live blikt terug op de wedstrijd in de hoofdstad.

Vraagtekens bij opstelling
Onder het motto “never change a losing team” besloot trainer Darije Kalezic dezelfde mannen het veld in te sturen als diegenen die vorige week zaterdag niet het hoofd konden bieden aan Excelsior. De enige wijziging in de basiself was de vervanging van Arjan Swinkels door Daryl Werker. Swinkels staat naar verwachting nog de komende twee à drie weken buitenspel. De keuze om Jens van Son te laten staan kon wederom op kritiek rekenen, maar was tegen Ajax begrijpelijker dan tegen Excelsior; je mag immers verwachten dat tegen de koploper zijn verdedigende kwaliteiten harder nodig zijn dan tegen een mede-degradatiekandidaat.

Wat des te meer opvalt, is het uit de gratie raken van Bart Biemans. De Belg, die de afgelopen jaren grotendeels een vaste kracht was in het elftal van Roda JC, moet nu zelfs zijn plek afstaan aan jongeling Werker. De eigen jeugd een kans geven is natuurlijk altijd goed, maar tegen een grootmacht als Ajax lijkt een ervaren rot in de defensie een logischer keus dan een basis-debutant. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Biemans in de eerste maanden kampte met een blessure, wat wellicht voor Kalezic reden is om hem ook nu buiten het basiselftal te houden.

Defensieve chaos

Viktor Fischer tikt al na drie minuten de 1-0 binnen. (Foto: FCUpdate)
Viktor Fischer tikt al na drie minuten de 1-0 binnen. (Foto: FCUpdate)

Hoe dan ook, het elftal dat Kalezic het veld in stuurde, moest het gaan doen. Ongetwijfeld zijn er plannen gemaakt over de tactiek, maar eigenlijk hadden de spelers na precies 5 minuten en 8 seconden al in de bus naar Limburg kunnen stappen. Toen hadden de Ajacieden namelijk al een voorsprong van 2-0 genomen. Dat de uitslag uiteindelijk 6-0 werd, was bij lange na niet geflatteerd, want vooral verdedigend was het vreselijk om naar Roda te kijken.

We zullen u een overzicht van wie er bij welke goal van Ajax wat fout deed besparen, maar toch moeten er een aantal spelers kortstondig besproken worden. Dan hebben we het voornamelijk over Dijkhuizen en Sankoh, twee spelers die de afgelopen wedstrijden toch al een niet al te sterke indruk maakten. Onze rechtsback heeft de gehele wedstrijd geen enkele vat gekregen op Fischer, die hem continu te snel af was. Bij de 2-0 en de 4-0 kon de rappe Deen geheel vrij opkomen door abominabel dekkingswerk van Dijkhuizen; bij de 3-0 was de vrijheid van Fischer te wijten aan een ongelukkige glijpartij van de rechtsback op het gladde veld in de ArenA.

Ook Sankoh ging tegen FC Utrecht en Excelsior al niet vrijuit bij de tegengoals. Nu was de aanvoerder debet aan de 3-0, 4-0 en 6-0. Sankoh had de taak op zich gekregen om aanvallende middenvelder Davy Klaassen af te stoppen en slaagde daar totaal niet in. Bij de 3-0 en de 6-0 kwam de ervaren verdediger veel te laat en bij de 4-0 moest hij Milik afstoppen in de counter, maar ook daarin faalde hij jammerlijk. Werker, die normaal gesproken Milik moest dekken, slaagde daar ook twee keer niet in, maar valt minder te verwijten; debuteren in de basis tegen een team als Ajax is immers een zware taak voor zo’n onervaren speler.

Spaarzame lichtpuntjes
Was er dan toch nog één lichtpuntje in de verdediging? Jazeker! Ard van Peppen wist de gehele wedstrijd Anwar El Ghazi onschadelijk te maken, terwijl die vooraf als één van de gevaarlijkste spelers van dit Ajax werd ingeschat. Gedurende de wedstrijd nam bij El Ghazi zichtbaar de frustratie toe, ondanks de grote uitslag. Hij kwam in het stuk niet voor en dat was vooral de verdienste van Van Peppen.

Ook voorin was er één speler die zijn gebruikelijke niveau wist te halen. Juric kreeg heel weinig ballen, maar wanneer hij ze kreeg, wist hij er vaak iets goeds mee te doen. Hij wist drie gevaarlijke schoten te lossen richting het doel van Cillessen en won vrijwel ieder kopduel. Knap, maar wanneer er totaal geen aansluiting is, blijft het zinloos. Het was voor Juric dweilen met de kraan open. Zijn compagnon Boakye was namelijk meestal in geen velden of wegen te bekennen en wanneer hij wel aan de bal kwam, wist hij er zelden iets nuttigs mee te doen. Zijn verontwaardiging bij zijn wissel was dan ook volkomen onbegrijpelijk en misplaatst.

Ajax viert één van de vele treffers op zaterdagavond. (Foto: AFC Ajax)
Ajax viert één van de vele treffers op zaterdagavond. (Foto: AFC Ajax)

Over het middenveld hoeven we het eigenlijk niet te hebben: daar wist vrijwel niemand gedurende de wedstrijd een fatsoenlijke pass af te leveren. Alleen het inbrengen van Nathan Rutjes bracht nog enige kracht op het middenveld, want voor de rest liepen er lammeren, rijp voor de slacht. Veel te veel onnodige risico’s werd genomen en er sloop geen moment rust in het elftal.

Rust op alle fronten noodzakelijk
En dat is precies wat er nodig is om komende vrijdag ADO Den Haag te kunnen verslaan. Rust. Rust rondom het elftal, dus geen geschreeuw over een crisis, die er niet is. Maar vooral ook rust op het veld. Spelers die elkaar rustig aanspelen, vooral geen onnodige risico’s nemen en niet meteen de lange bal naar voren roeien. Een aanval mag gerust beginnen met drie minuten rondtikken, zolang de bal maar een keer met fatsoenlijke combinaties bij de zestien van de tegenstander komt. Een teruggewonnen bal meteen naar voren roeien, waar dan weer balverlies wordt geleden, is voor niemand nuttig.

Wat wel heel nuttig zou zijn, en eigenlijk noodzakelijk, is winst op ADO. Vrijdag wordt een levensbelangrijke wedstrijd en kan het verschil betekenen tussen de middenmoot of de gevarenzone. Kalezic heeft vier dagen om het elftal daar goed op voor te bereiden en ervoor te zorgen dat dit elftal het vertrouwen van de eerste maand weer terugkrijgt. Misschien zouden één of twee wijzigingen in de basis daar aan bij kunnen dragen, maar het is aan de tacticus wat hij daarmee doet.

Beoordelingen
Van Leer: 5,5. Keepte een prima wedstrijd, maar ging bij de 5-0, voor wat dat nog waard was, flink in de fout.

Dijkhuizen: 4. Was Fischer continu kwijt en daarmee verantwoordelijk voor drie van de zes doelpunten.

Werker: 5. Verdedigde bij vlagen dramatisch, maar debuteren in de basis tegen Ajax is moeilijk; zeker als de mannen om je heen door het ijs zakken.

Sankoh: 3. Leverde elke bal meteen in bij iets rood-wits en was verdedigend Klaassen continu kwijt. Het zal echt stukken beter moeten dan de afgelopen drie wedstrijden.

Van Peppen: 6,5. Zorgde ervoor dat El Ghazi als enige in de Ajax-aanval totaal niet in het stuk voorkwam. Een knappe prestatie.

Griffiths: 5,5. Werd bij vlagen scheel getikt, maar toonde aan dat hij met zijn nooit aflatende vechtlust niet buiten dit elftal hoort te staan.

Van Son: 4. Toonde juist aan dat hij wel buiten dit elftal hoort te staan. Tegen Excelsior was het matig, tegen Ajax dramatisch. De Eredivisie lijkt een niveau te hoog.

Faik: 5. Miste een flinke kans op 2-1 en leverde veel ballen in. Bij vlagen liet hij wel zijn uitstekende techniek zien.

Van Hyfte: 5. Anoniempje.

Juric: 6. Degelijk, was de enige die gevaar stichtte en Cillessen aan het werk zette.

Boakye: 3,5. Kwam wederom totaal niet in het stuk voor en voegde niets toe.

Rutjes: 5,5. Lekker. Vechtlust in het elftal, strijd, continu jagen. Kan tegen Ajax weinig potten breken, maar anders altijd een fijne wissel.

Headerfoto: Ajax Life