Nabeschouwing | Roda zakt opnieuw ver terug na 2-0

Roda JC Kerkrade zegevierde zaterdagavond in het Offermans Joosten Stadion in Sittard met 0-2. Rivaal Fortuna kreeg met name in de eerste helft geen voet aan de grond in het duel; Roda JC Live blikt samen met u terug op de tweede Limburgse derby.

Rodatrainer Trost wilde graag met dezelfde elf beginnen als in het duel tegen streekgenoot MVV, maar er kwam een kink in de kabel. Marc Höcher heeft last van een griepje, waardoor Plat naar de linkerflank opschoof en Frank Demouge weer in de basis terugkeerde als centrumspits. Deze elf spelers moesten de strijd aangaan met Fortuna Sittard en dat deden ze met name in de eerste helft met verve. De Sittardenaren wisten in die helft namelijk geen enkele kans te creëren en de ruststand van 0-1 was met recht geflatteerd te noemen.

Dat deed men in de eerste helft met name aan de handen van Mitchel Paulissen, Johan Plat en Nayib Lagouireh. Waar Plat zich vooral nuttig maakte met passes in de aanval, wisten Paulissen en Lagouireh meer dan eens hun tegenstander opzij te zetten en daarmee gevaar te stichten voor de Kerkradenaren. Waar Paulissen twee dotten van kansen mistte, mocht Lagouireh met een doelpunt op zak gaan rusten. Al in de tiende minuut wist hij een voorzet van Frank Demouge in tweede instantie binnen te tikken. Demouge was eerder weggestuurd door Plat, die daarmee zijn waarde in deze aanval bewees. Paulissen had daarna een gigantische kans om de voorsprong voor de geel-zwarten te verdubbelen, maar oog in oog met de al op de grond liggende Ferhat Kaya besloot de local toch af te leggen, waarmee hij de bal recht in de handen van Kaya schoot. Het lege doel bleef dus leeg.

De Kerkradenaren leken op dezelfde voet verder te gaan in de tweede helft, want na iets meer dan vijf minuten in de tweede helft wist Plat zijn sterke wedstrijd te bekronen met een doelpunt. Uit schier onmogelijke hoek wist hij de bal alsnog achter Kaya, die bij deze hoekschop er volledig naast zat, te werken. Schijn bleek echter te bedriegen, want na die vroege voorsprong kreeg Roda JC weer last van iets wat we al zo vaak hebben gezien afgelopen seizoen: het bijna onvermijdelijk lijkende inzakken. In de wedstrijden tegen RKC Waalwijk, FC Eindhoven en MVV leek er na de 2-o geen vuiltje aan de lucht voor de Kerkradenaren.

Toch wisten RKC en Eindhoven zich terug te vechten in de wedstrijd, vanwege het daarna verdedigende, afwachtende spel van de Kerkradenaren. MVV wist dan wel niet terug te komen, maar dat was meer te danken aan het missen van legio kansen dan aan het sterke spel van Roda na de 2-0. Zoals Johan Plat het in zijn interview zei, lijkt het wel alsof er geen plan meer is na de 2-0. Sommigen willen gaan verdedigen, anderen willen blijven aanvallen, en daardoor ontstaan er veel te grote ruimtes op het speelveld. Ruimtes die ook in de Jupiler League wel benut worden door de tegenstander. Een zorgelijke en met name onnodige gewoonte in het spel van Roda, want het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om na de 2-0 de voorsprong verder uit te bouwen, en dan is het echt mogelijk om relaxed naar het einde van een wedstrijd toe te werken.

Ook Fortuna Sittard bleek – gelukkig voor Roda – niet in staat om de ruimtes die er vielen te benutten, maar met name Waalkens kreeg twee gigantische kansen om Fortuna terug in de wedstrijd te helpen. Het was dus wederom meer aan de onkunde van de Sittardse aanval dan aan de sterkte van de Kerkraadse verdediging te danken dat er geen aansluitingstreffer kwam. Met name Mitchel Paulissens spel was na rust een stuk slechter dan in de eerste helft en dat toont aan dat hij nog altijd wisselvallig is. Gelukkig stond in de verdediging Bart Biemans op, die de hele wedstrijd uitstekend gepositioneerd stond en zeker in de tweede helft aardig wat Sittards gevaar wist te voorkomen.

Het is nog afwachten met wat voor team Jong Ajax aanstaande zaterdag zal verschijnen in Kerkrade, maar mochten daar eerste elftalspelers bij zitten, dan zal Roda moeten weten dat verslappen na rust absoluut geen optie is. Daar zal nog aandacht aan besteed moeten worden door René Trost komende week. Of dat gaat gebeuren met of zonder Wiljan Pluim is nog onzeker – over zijn blessure is nog niets bekend.

De cijfers:

Verbist – 7: in de eerste helft had Verbist helemaal niets te doen, in de tweede helft weinig. Hij stond er echter als het moest en was een baken van rust in de verdediging.

Rutjes – 6,5: hij moet waarschijnlijk nog één wedstrijd als gelegenheidsrechtsback fungeren en mag daarna terug naar zijn positie op het middenveld. Dat hij daar beter tot zijn recht komt, werd duidelijk doordat zijn beste acties niet de verdedigende waren.

Ramos – 7: onopvallend, maar wel gewoon degelijk.

Biemans – 7,5: smoorde in de tweede helft redelijk veel Sittards gevaar in de kiem, en daar mogen we hem dankbaar voor zijn. Het was grotendeels zijn verdienste dat de aansluitingstreffer er niet kwam.

Van Peppen – 6,5: was niet zo bepalend als de laatste wedstrijden, maar dat kan je niet elke week verwachten. Op fouten was Ard wederom niet te betrappen.

Pluim – 6,5: degelijk, maar niet heel erg opvallend. Viel uit met een blessure waar de ernst niet van duidelijk is.

Van Hyfte – 7: kan heerlijk voetballen, maar moet dat nog meer laten zien bij Roda. Bij vlagen wordt zijn potentie goed duidelijk.

Paulissen – 6,5: verdiende op basis van de eerste helft een 7,5 of een 8, maar zakte heel ver weg in de tweede helft. De wisselvalligheid blijft hem opspelen.

Plat – 7,5: speelde vanaf de linkerflank een uitstekende pot. Hij stond aan de basis van de 0-1 en maakte de 0-2 vanuit een vrijwel onmogelijke hoek.

Demouge – 6,5: weinig gezien, behalve bij de voorzet die de 0-1 opleverde. Speelde wel degelijk.

Lagouireh – 7,5: passeerde vaak zijn directe tegenstander en was zeker in de eerste helft een positieve noot. Goedmaker voor zijn matige pot tegen MVV.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.