Nabeschouwing | Veerkrachtig Roda winnaar van het weekend

Drie punten in eigen huis gehouden, de eerste goal voor Jorn Vancamp, uitgelopen op de hekkensluiter en aansluiting gevonden bij de hoger geplaatste concurrenten: het weekend had slechter kunnen verlopen voor Roda JC. De Kerkradenaren hoeven dankzij de 2-1 zege op Excelsior even niet naar beneden te kijken, maar kunnen de blik naar boven richten.

Vier punten na de winterstop
Want nog voor de aftrap van het duel tegen Kralingers was het duidelijk dat het een do or die-duel zou worden voor het team van Robert Molenaar, 90 minuten die bepalend zouden zijn voor het perspectief dat de ploeg meeneemt naar de bomvolle aankomende weken: zou zich een langdurige tweestrijd om de laatste plaats tussen Roda en Sparta ontvouwen, of zou Roda weten aan te haken bij Twente, NAC en Willem II? Het werd dat laatste. Niet dat het enige garantie biedt voor de eindstand na 34 speelrondes, maar het geeft wel aan dat het elftal meer in haar mars heeft dan het etiket van een gedoemde hekkensluiter dat menigeen in de afgelopen weken en maanden op de geel-zwarten wist te plakken. Wetende dat het schokeffect bij Dick Advocaat’s Sparta is uitgebleven, begint het zonnetje, nog voordat de lente begonnen is, langzaam maar zeker uit te breken in Kerkrade. Waar de vier concurrenten na de winterstop samen in totaal twee punten pakten, schreef Roda JC er in haar eentje al vier bij.

In de kaart(en)
De driepunter tegen Excelsior kwam er echter niet zonder slag of stoot: letterlijk en figuurlijk. De bezoekers kozen voor een agressief strijdplan in de eerste helft en daar waren met name de spelmakers Simon Gustafson en Donis Avdijaj de dupe van. De Kralingers zochten de grens op en gingen daar bij vlagen zelfs overheen, tot frustratie van de Roda-spelers en de 11.000 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion. De tamelijk warrig fluitende Martin Pérez was niet van plan om door middel van kaarten het duel kort te houden en dat speelde Excelsior, jawel, in de kaart. Niet onbelangrijk: ondertussen had de formatie van Mitchel van der Gaag zichzelf op een 0-1 voorsprong gezet toen Massop een vrije trap van ex-Roda-middenvelder Hicham Faik voorbij de kansloze Hidde Jurjus knikte. Roda liep daardoor achter de feiten aan, zonder dat het voetballend de mindere ploeg was. In balbezit vonden de geel-zwarten immers behoorlijk vaak de voetballende oplossing en waren het de vleugelaanvallers, achter de verrassend in de basis startende Jorn Vancamp, die Excelsior de nodige problemen bezorgden.

Spitsengoals
Roda stond immers met maar liefst vier aanvallers aan de aftrap: Mikhail Rosheuvel en Donis Avdijaj bezetten de flanken, terwijl in het centrum Jorn Vancamp en Dani Schahin beurtelings inzakten of de diepte opzochten. Het leverde een dynamische aanvalslinie met veel snelheid en variatie op die daarmee een vervolg gaf aan de dominantie van vorige week tegen FC Twente. Uiteraard lukte niet alles, maar het was wel een feit dat wanneer Roda aanzette, het al snel de weg naar het Excelsior-doel wist te vinden. Na waarschuwingspogingen van Vancamp en Avdijaj, die beide het doel net misten, bracht de Belg Roda op slag van rust terecht op gelijke hoogte met een typisch diagonaal spitsendoelpunt. Roda ging ook na de pauze vrolijk verder met aanvallen en dat leverde nóg een typische spitsengoal op, ditmaal van Vancamp’s partner in crime Dani Schahin. Die dook op in de doelmond om daar een voorzet vanaf de flank feilloos binnen te koppen. Bij beide doelpunten was Mikhail Rosheuvel, in het verleden vaak verguisd, de man van de assist. Net zoals hij ook tegen FC Twente voor de assist zorgde, in een wedstrijd waarin hij Roda in het slotkwartier sowieso al bij de hand nam. Daarmee betaalt hij het door Molenaar geïnvesteerde vertrouwen terug, net zoals Schahin dat in de afgelopen maanden met zijn doelpunten heeft gedaan.

Positieve, aanvallende spelopvatting beloond
Daarmee was het Rotterdamse gevaar echter niet geweken, want die aanvalsdrang bracht ook verdedigende risico’s met zich mee. Excelsior slaagde er echter maar zelden in om die vrije ruimte te bespelen. Daarnaast wist Roda het duel niet op slot te gooien, óf door een derde treffer óf door Excelsior ver van het doel van Jurjus te houden. Het had namelijk zomaar 2-2 kunnen worden, ware het niet dat De Wijs (die wellicht niet meer op het veld had mogen staan) rakelings voorlangs kopte en Elbers voor een zo goed als leeg doel de paal trof. Wat dat betreft had Roda geen reden tot klagen, maar het was tegelijkertijd de ploeg die het meeste aanspraak maakte op de driepunter. Het zag bovendien dat haar positieve, aanvallende spelopvatting beloond werd. Wellicht is dat wel hetgeen dat we het meest moeten koesteren: waar in voorgaande seizoenen de reflex was om in te zetten op een goede defensieve organisatie, kiest het Roda onder Molenaar ervoor om een tegenstander bij de strot te grijpen en zélf druk uit te oefenen.

Alles in het vat
Of dat ook mogelijk is tegen de aanstaande tegenstanders, namelijk AZ (uit), Ajax (thuis) en Heerenveen (uit), is zéér de vraag, maar dat zijn op papier ook niet de affiches waar van dit Roda verwacht mag worden dat er gewonnen wordt. De vier punten die zondag en vorige week werden gepakt hebben in ieder geval lucht verschaft en het vertrouwen in eigen kunnen doen toenemen. Wat dat betreft zit alles nog in het vat, ook aanstaande donderdag, want dat is de eerstvolgende belangrijke pot naast bovenstaand drieluik: de kwartfinale van de KNVB Beker bij Willem II. Gaat Roda daar all-in, of is het wijsheid om de krachten te verdelen? Het is een vraag die niet alleen de Roda-staf, maar ook de Willem II-staf zal bezighouden. De Tilburgers weten immers dat ze een team ontvangen dat de wind in de zeilen heeft.

Foto: Roda JC Live