Nabeschouwing | Wat er gebeurt, als alles meezit

Tussen het – voor het tweede seizoen op rij – buitensporige winterse transfergeweld in Kerkrade, werd er op zaterdagavond ook nog ‘gewoon’ gevoetbald. In het Parkstad Limburg Stadion werd er, na exact 366 dagen, weer eens een overwinning geboekt. Tegen Excelsior werd duidelijk wat er gebeurt, als alles mee zit.

Kerkrade, rond de klok van kwart voor tien op zaterdagavond. Hosanna-stemming op de tribunes, de humba werd voor het eerst in een jaar weer eens uitgevoerd voor de fanatieke Koempel-tribune. Puur geluk, veel toeschouwers wisten niet wat ze overkwam. 28 januari 2016 werd er voor het laatst met een ploeg afgerekend in de voetbaltempel, toen met FC Utrecht. Nu werd Excelsior, dat zich heeft ontpopt tot een fijne tegenstander voor Roda, naar de pijnbank geleid. En dat terwijl het er na een kwartier nog alle schijn van had, dat het wederom een bijzonder moeizame avond ging worden.

Maar in de achttiende en negentiende minuut was het Verdict van Kerkrade eigenlijk al gevallen. Die arme Jurgen Mattheij, met regelmaat een toonbeeld van degelijkheid en niet voor niets aanvoerder van Excelsior, verslikte zich in de rubberen ondergrond. Mitchel Paulissen zag zijn kans om door te breken schoon, maar de uitgegleden Mattheij besloot hem de halt toe te roepen. Een oliedomme actie, die door scheidsrechter Gözübüyük terecht met rood bestraft werd. Toen de vrije trap, via een buitengewoon verrassende variant, snoeihard werd binnengeschoten door Dani Schahin, leek het voor de Kralingers een lastig verhaal te worden. Voor de Duitser is zo in ieder geval de ban gebroken, met een schitterende goal. Schahin speelde sowieso een aardige wedstrijd.

Toch blijkt ook met een 1-0 voorsprong en een man meer, het fundament van Roda nog zwak. Excelsior had het meeste balbezit en mocht het spel maken. Gevaarlijk werd het daar in de eerste helft niet uit, Roda uit de spaarzame aanvallen wel. Mikhail Rosheuvel wist plots drie uitstekende voorzetten uit zijn rechterschoen te toveren. De eerste werd nog gemist door de kale Duitser voorin – had ‘ie maar haar gehad. De tweede werd een afvallende bal, die door Van Peppen net niet benut werd, de derde werd binnen gekopt door Mitchel Paulissen. Het jeugdproduct, kind van de club, werd daardoor de verlosser. Dat, terwijl hij in de eerste helft nog niet eens zo’n bijzondere wedstrijd speelde.

In de tweede helft werd de score verdubbeld. Een aardige voorzet van Abdul Ajagun werd met enig fortuin binnengewerkt door Thanasis Papazoglou. Hij kwam knap voor zijn man, maar als zijn inzet niet van richting was veranderd, was deze ruimschoots voorlangs gegaan. Feit is echter dat de Griek nog geen vijf minuten in het veld stond, en dat ook hij zo van die hatelijke nul af is. Ajagun miste vlak daarvoor overigens een gigantische kans – niet zijn eerste dit seizoen. Maar goed, twee scorende spitsen, een mirakel in Kerkrade. Het is te hopen dat die treffers voor hen bevrijdend werken. Ook de 4-0 kwam tot stand na een bijzonder fijne voorzet van Rosheuvel, en opnieuw stond daar Paulissen. Zijn inzet was prima, al zag doelman Warner Hahn er niet bijzonder overtuigend uit.

Wekenlang werd er om de inzet van Paulissen geschreeuwd. Daar stond hij dan, en prompt scoort hij twee keer. Vol temperament en opluchting zweepte hij het publiek na afloop op. Ook de Kerkradenaar wist natuurlijk dat hij wellicht voor zijn laatste kans vocht, aangezien er een complete chartervlucht aan nieuwe spelers richting het fictieve vliegveld van Kerkrade vliegt deze dagen. In de tweede helft toonde hij, met meer vertrouwen, vaker zijn prima techniek, in de eerste helft was het nog niet zo bijzonder. Met zijn twee treffers heeft hij het Yannis Anastasiou in ieder geval praktisch onmogelijk gemaakt om hem buiten de basis te laten volgende week, wanneer Ajax op bezoek komt.

Dus, een rode kaart, de daarbij horende ruimte op de flanken, en een treffer met een gelukje. Over fortuin heeft Roda JC dus niet te klagen gehad op de zaterdagavond. Zeker in de eerste helft, maar ook na de 4-0, was het vertoonde spel niet best. Roda mocht nog van geluk spreken dat Van Peppen met een compleet onbezonnen actie niet de bal over Van Leer in het doel lobde – net naast. Bovendien was het middenveld, en dan met name Tom van Hyfte, vaak volledig onzichtbaar. Ook Adil Auassar haalde het bloed onder de nagels van vele supporters vandaan, met onnodig getreuzel op het middenveld.

Hoe dan ook, is de druk er weer voor een paar dagen vanaf. Over een week komt Ajax op bezoek en zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden, om resultaat te halen. Met Aleksei Korotaev op de tribune, en een gigantische lading nieuwe spelers in de gelederen.

Foto: Roda JC live