Nabeschouwing | Winst bij terugkeer 4-4-2-systeem

Drie punten. Het was een hele tijd geleden, maar Roda JC Kerkrade wist eindelijk weer eens een zege te boeken in de Jupiler League. FC Den Bosch werd in de provinciehoofdstad met 0 – 1 verslagen. Roda JC Live blikt nog één keer terug op de broodnodige zege.

Opstellingstombola
René Trost had voor de verandering maar weer eens flink wat wijzigingen aangebracht in de basisopstelling van de Kerkradenaren. De trainer gaf toe aan het steeds groter wordende geschreeuw om een 4-4-2 opstelling en besloot Frank Demouge en Danny Schreurs het spitsenduo te laten vormen. Daarachter mocht Henk Dijkhuizen op het middenveld plaatsnemen, samen met Hicham Faik, die de geschorste Nathan Rutjes verving. Mitchel Paulissen en Tom van Hyfte overleefden de schifting. Martijn Monteyne stond weer rechtsback en voor de rest bleef het elftal, ondanks geruchten over een keeperswissel, ongewijzigd.

Veel tevredenheid over de opstelling maakte echter al snel plaats voor een flinke dosis ongerustheid. De wedstrijd was namelijk nog geen twintig seconden onderweg toen Dijkhuizen en Monteyne alweer afgetroefd waren aan de rechterkant en Darren Maatsen, ongedekt door Ard van Peppen, de bal op de paal kopte. Dat bleek echter niet een voorbode van een Bossche stormloop naar het Roda-doel. Sterker nog, in het restant van de eerste helft hadden de geel-zwarten helemaal niets meer te duchten van de gastheren.

Foutenfestival
De vraag is echter of dat te danken was aan het goede spel van Roda of aan het uiterst zwakke spel van FC Den Bosch. De wedstrijd ontaardde namelijk in een waar foutenfestival, waarbij goed voetbal in geen velden of wegen te bekennen was. Een tweetal aardige mogelijkheden voor Roda werden om zeep geholpen door Demouge, maar het was Danny Schreurs die het enige doelpunt van de middag zou maken. Dat doelpunt was, zoals de FOX-verslaggever na afloop terecht zei, veel te mooi voor de wedstrijd, die zich grotendeels op het middenveld afspeelde, waar beide ploegen grossierden in foute passes, misverstanden en mislukte acties.

Roda was wel de bovenliggende partij in de eerste helft, maar creëerde, zoals gezegd, veel te weinig kansen. Positief was dat de verdediging opnieuw redelijk solide stond. Op het middenveld vielen met name Dijkhuizen en Paulissen echter flink tegen. Bal na bal leverden zij in, maar het was aan de onkunde van FC Den Bosch te danken dat daar nauwelijks gevaar uit ontstond.

In de tweede helft kwam er geen verandering in dat spelbeeld. Nog steeds gebeurde er bijzonder weinig, al kwam Roda wel op een 2 – 0 voorsprong. Het doelpunt van Biemans, na goed verlengen van Demouge, werd echter onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Het was ook meteen het enige gevaar dat we van Roda zouden zien in de tweede helft, want daarna zakte de club heel ver terug.

Slotoffensiefje
Den Bosch speelde echter nog armoediger en dat zorgde ervoor dat Roda niet noemenswaardig in de problemen kwam. Bijna werd een gigantische fout in de passing van Van Hyfte afgestraft met de gelijkmaker, maar via de attente Verbist ging de bal op de paal. In de laatste tien minuten persten de Bosschenaren er nog een heus slotoffensief uit, maar buiten wat benauwde momenten ontstond er geen concreet gevaar meer voor de Kerkradenaren.

Trost is dus wederom bezweken onder de supportersdruk en weer overgestapt naar een 4-4-2-systeem. Ook in dit systeem werd er echter vrijwel geen kans gecreëerd en dat Roda de nul hield was meer te danken aan de falende afronding van Darren Maatsen. Je kan echter ook niet verwachten dat een nieuw systeem binnen vier dagen is geïntegreerd in de groep en in de eerste helft zag het voetbal er bij enkele aanvallen aardig uit.

Voorbereiden op de play-offs
Het is daarom te hopen dat Trost niet zodanig is geschrokken van het gebrek aan kansen dat er weer veel posities gewisseld gaan worden. Met nog zeven wedstrijden tot de nacompetitie is het immers van het grootste belang dat er in de komende weken een vast systeem ingeslepen zal worden, en de keuze moet nu gemaakt worden. Op basis van de prestaties in de eerste 35 wedstrijden van het seizoen lijkt 4-4-2 de logische optie. Nu is het aan de trainer om er een geslepen geheel van te maken – zeven wedstrijden voorbereiding op de nacompetitie.

De grootste vraag die daarin lijkt te ontstaan is hoe de spitspositie ingevuld moet worden. Waar tegen FC Den Bosch de enige keuze was, staan straks Johan Plat en Anco Jansen aan de deur te trappelen. Ook hier is het aan Trost om een goede balans te vinden in het elftal. Hoe hij dat gaat aanpakken, zullen we in de komende weken zien. Er is twee weken tijd om voor te bereiden op de volgende wedstrijd, dus dan is er hopelijk al enig resultaat te zien.

De cijfers
Verbist – 7,5: met twee à drie uitstekende reddingen wist hij een treffer van FC Den Bosch te voorkomen.

Monteyne – 6: had erg veel moeite met Thomassen, met name in de eerste helft, maar werd niet al te veel overlopen.

Biemans – 6: maakte nauwelijks fouten, maar wist zich ook niet te onderscheiden. Grijze wedstrijd.

Swinkels – 7: rots in de branding, ballen wegroeien naar voren, organisatie neerzetten. Dat beschrijft de wedstrijd van Arjan.

Van Peppen – 7,5: speelde op links wederom een uitstekende pot. Eén dekkingsfout zorgde bijna voor de tegentreffer, maar daarna gaf hij helemaal niets meer weg.

Dijkhuizen – 5: leed erg veel balverlies en was daardoor opbouwend van weinig toegevoegde waarde. We zien hem toch het liefste op rechtsback.

Faik – 6: wist het spel wederom niet zo te verdelen als hij dat kan. Toch zaten er aardig wat nuttige passes tussen.

Van Hyfte – 6: gaf met één foute pass bijna de gelijkmaker weg, maar bleek voor de rest weer erg nuttig in de opbouw.

Paulissen – 5: leed bijzonder veel balverlies en lijkt nog steeds moeite te hebben om het fysiek negentig minuten vol te houden. Er zit wel rek in.

Demouge – 5: baken van onbegrip. Als hij doorkopt, blijven de lopende spelers staan. Als hij terugkopt, lopen de lopende spelers door…

Schreurs – 6,5: matchwinner, voor de rest weinig gezien.

Foto: Roda JC Live