Nabeschouwing | Zwarte zaterdag eindigt met 3-0 in Grolsch Veste

Op een voor Roda JC zwarte zaterdag werd er met 3-0 verloren op bezoek bij FC Twente. Een bijzaak, gezien het overlijden van Arnold Hendriks, maar in Enschede ging het op die zwarte zaterdag vooral over de man in het zwart.

Clubicoon
Robert Molenaar gaf voorafgaand aan de wedstrijd al aan dat het overlijden van clubicoon, ‘suikeroom’ en erelid Nol Hendriks weinig invloed had binnen zijn spelersgroep. Het is tekenend voor een tijd waarin ‘bonding’ met de club, waar men in Zuid-Limburg juist zo prat op gaat, een steeds schaarser goed wordt. Met name oudgedienden Rick Plum en Ger Senden werden geraakt door het wegvallen van de man, die Roda in de jaren ’90 haar hoogtijdagen bezorgde. Hoogtijdagen, waarin een uitwedstrijd tegen FC Twente niet op voorhand iets was om met angst en beven naartoe te leven.

Hoe zeer verschilt dat met de huidige situatie, waarin Roda JC al tien jaar niet meer wist te winnen op bezoek bij de Tukkers. Op voorhand leek de situatie gemaakt om daar verandering in te brengen: als tegenstander een club die net een trainersontslag heeft verwerkt, tegen degradatie vecht en eigenlijk al een paar jaar in een diep dal verkeert.

Toch zat een overwinning er gedurende de hele wedstrijd nauwelijks een moment in voor de slap acterende Kerkradenaren. Ook al vocht de ploeg ook tegen dubieuze beslissingen van het arbitraal kwartet, kansen werden er zelf nauwelijks gecreëerd. Vlak na de openingstreffer verzuimde Schahin de 1-1 binnen te schuiven na een goede aanval, en in de tweede helft kwam hij nog te laat bij een voorzet van Rosheuvel, maar daarmee was de koek aan Kerkraadse zijde wel grotendeels op.

(Terecht) klagen
Diezelfde Schahin was gedurende de hele wedstrijd vooral bezig met klagen over het optreden van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Dat was bij vlagen terecht, maar koste de temperamentvolle Duitser zijn zoveelste onnodige gele kaart en tevens veel energie, die hij beter in zijn bijzonder matige spel had kunnen stoppen.

Er viel genoeg aan te merken op de leiding van Gözübüyük; zo mocht keeper Brondeel wegkomen met een duidelijke handsbal, was de penalty bij de eerste goal twijfelachtig en werd bij de 2-0 buitenspel niet geconstateerd. Desondanks moet Roda JC niet vergeten om zelfkritisch te blijven, want de situaties van die arbitrale dwalingen kwamen vaak voort uit verkeerde beslissingen van de Kerkradenaren zelf. Waarom zet Chris Kum in de zestien een onnodige tackle in, met het risico op het geven van die penalty? Waarom lijdt Tsiy Ndenge oliedom balverlies op het middenveld, omdat hij een trucje wilt laten zien, waardoor Twente razendsnel kan omschakelen? De beslissingen mogen dan fout zijn geweest, de aanleiding voor die beslissingen moet Roda toch echt bij zichzelf zoeken, en daar ging men vaak kinderlijk de fout in.

Verkeerde keuzes
Roda kon het FC Twente, een aardige ploeg maar absoluut geen sterrenensemble, door dit soort fratsen onvoldoende moeilijk maken. Het veldspel was bij vlagen weer bemoedigend, maar het verschil was dat de Tukkers beter omgingen met de fouten van Roda. Daar wist de thuisploeg steeds een gevaarlijke situatie uit te creëren, terwijl counters van de Kerkradenaren steevast sneuvelden in goede bedoelingen, maar verkeerde keuzes. Zonder het vermogen om deze mogelijkheden goed uit te spelen, zullen alle wedstrijden op bezoek bij lastige tegenstanders een hels karwei worden.

Een speler als Simon Gustafson, die in dit soort wedstrijden met zijn creativiteit en handelingssnelheid dragend zou moeten zijn, weet zich nog te weinig te profileren. Juist bij vlotte counters kan hij het verschil maken, door bijvoorbeeld Mikhail Rosheuvel’s snelheid te benutten met een goede steekpass.

Kortom: de potentie is er wel in de selectie waar Robert Molenaar het mee moet doen. Vastigheden beginnen duidelijk te ontstaan, zo laat het positiespel dat met de week beter wordt zien. De slimmigheden, het gogme, om lastige wedstrijden open te breken door razendsnel te reageren op een fout van de tegenstander, dat ontbreekt nodig. Het is nodig om die vaardigheid snel onder de knie te krijgen, want anders lonkt er wederom een ellenlang seizoen in de Oostelijke Mijnstreek.