Play-off-update | De Graafschap en VVV slaan hun slag

Nu de play-offs om promotie en degradatie gestart zijn, zijn behalve de verrichtingen van Roda JC Kerkrade ook de resultaten van de andere play-off-duels interessant; wie blijven over als mogelijke tegenstander van Roda JC in dit mini-toernooi? En welke ploegen zijn op weg naar een verblijf in de Eredivisie? Daarom brengen wij jullie regelmatig een algemene update. Vandaag aandacht voor de wedstrijden van gisteren: Almere City FC – De Graafschap en FC Oss – VVV-Venlo.

Maandag 11 mei (eerste ronde):
18:30 uur: Almere City FC – De Graafschap
Traditioneel doet De Graafschap het altijd goed tegen Almere City FC en ook gisteravond wisten de Superboeren, die als zesde eindigden in de reguliere competitie, een goed resultaat te boeken op bezoek bij de nummer 10 van de eindrangschikking. De ploeg van Jan Vreman zat op rozen toen Karim Tarfi na een kwartiertje spelen voor de openingstreffer zorgde; hij deed dat middels een fraaie vrije trap van grote afstand. Het duel, dat zich verder niet kenmerkte door een groot aantal kansen, kantelde in de tweede helft enigszins. Almere, dat voor het eerst in haar historie deelneemt aan de nacompetitie, wist in de openingsfase van de tweede helft de stand gelijk te trekken. Doelpuntenmaker was uiteraard Vincent Janssen, de man die dit Jupiler League-seizoen al 19 maal het doel trof. De thuisploeg probeerde vervolgens nog een doelpunt te forceren, maar dat bleek tevergeefs. Het 1-1 gelijkspel geeft De Graafschap een prima uitgangspositie om komende vrijdag op de eigen Vijverberg de klus te klaren.

Almere City – De Graafschap 1-1 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Tarfi (16′), 1-1 Janssen (50′)
Geel: Receveur, Janssen, Quasten (ALM), Tarfi (GRA)
Scheidsrechter: Makkelie | Stadion: Almere City FC Stadion | Toeschouwers: 2.106

20:45 uur: FC Oss – VVV-Venlo
De andere Limburgse deelnemer (naast ons eigen Roda JC) aan de play-offs, VVV-Venlo, mocht aan de bak in het knusse Oss tegen de lokale FC. Dat de Venlonaren de competitie afsloten met een knappe eindsprint en dat de Ossenaren al wekenlang niet meer gewonnen hebben, bleek een goede graadmeter voor het onderling duel van gisteravond. De rappe Randy Wolters opende in de zestiende minuut de score namens de gasten, op aangeven van Melvin Platje. Lang konden zij echter niet van die voorsprong genieten, want dik vijf minuten later verlengde Oss-verdediger Paul Kok een vrije trap op dusdanige wijze dat het de 1-1 opleverde. Diezelfde Kok bleek een tijdje later een stuk minder gelukkig, want zijn overtreding leidde tot een strafschop voor VVV, die door Platje via de binnenkant van de paal benut werd. Ondanks legio kansen voor de thuisploeg in de tweede helft, was met deze 2-1 score nog voor het rustsignaal de eindstand bereikt. Met de return in Venlo, komende vrijdag, nog tegoed, lijken de geel-zwarten zich al met één been in de volgende ronde te vinden. Daarmee blijft een Limburgs onderonsje in de play-off-finale tot de mogelijkheden behoren.

FC Oss – VVV-Venlo 1-2 (1-2)
Doelpunten: 0-1 Wolters (16′), 1-1 Kok (22′), 1-2 Platje (37′, pen.)

Geel: Stuy v.d. Herik, Janssen (OSS), Voorn, Post, Nijholt (VVV)
Rood: Kok (OSS, 90+2′, 2x geel)
Scheidsrechter: Manschot | Stadion: Frans Heesen Stadion | Toeschouwers: 1.985