Roda JC Kort | Estoril, trainingskamp en de nieuwjaarsreceptie

In de met enige regelmaat terugkerende rubriek Roda JC Kort bespreken we het kortere nieuws rondom de club. Vandaag de editie van 7 januari, met een korte preview op de oefenwedstrijd van morgen, evenals nieuws over het trainingskamp van volgend jaar, en een interview met Nathan Rutjes.

Morgenmiddag om 14:30 speelt Roda JC Kerkrade haar eerste en enige oefenwedstrijd van het in de Algarve belegde trainingskamp. Die wedstrijd werd pas aan het begin van dit trainingskamp gepland, wat niet in het voordeel spreekt van de kwaliteiten van de clubleiding. Estoril speelt in de hoogste Portugese klasse, de Liga NOS, en is daarmee een meer aansprekende tegenstander dan vorig jaar. Toen namen de Kerkradenaren het nog op tegen een Portugese eerstedivisionist. GD Estoril Praia bezit momenteel de 14e plaats in de Liga NOS, met vier punten voorsprong op de kritieke 17e plek.

Op het moment komt Estoril echter al in actie, tegen nummer 8 Maritimo Funchal. Dit is een gewone competitiewedstrijd en het spreekt dan ook voor zich dat men hier in de sterkste opstelling aantreedt. Morgenmiddag zal Roda het dus opnemen tegen de tweede garnituur van de club, maar toch neemt de club uit Kerkrade het treffen “bijzonder serieus”. Momenteel is de selectie onderweg naar Lissabon, waar de wedstrijd zal worden afgewerkt. Daar zal in een hotel worden overnacht. De wedstrijd is morgen te volgen via ons Twitter-account, @RodaJClive!

Terwijl in Nederland de sneeuw langzaam neerdaalt over het landschap, zitten de Kerkradenaren er in vergelijking dus warmpjes bij. In het zuiden van Portugal is het momenteel een graad of 15, wat zorgt voor een bijzonder aangename temperatuur om in de winter te trainen. Het lijkt er echter op dat het de laatste keer is. In de zomer wordt er al traditiegetrouw een trainingskamp belegd in Wolfheze, en het lijkt erop dat Roda er vanaf volgend jaar ook voor zal kiezen om in de winter in eigen land te blijven. Dat meldt 1Limburg. Het zou gaan om een budgettaire kwestie. Hierbij dient vermeld te worden dat dit seizoen ook al niet meer naar Zuid-Europa afgereisd zou worden wegens financiële redenen, maar dat er uiteindelijk toch een spaarpotje vrijgemaakt wist te worden voor het trainingskamp. Het valt dus te bezien of dat komend seizoen niet alsnog zal gebeuren.

Iets dat ook om financiële redenen niet meer doorging, was de traditionele nieuwjaarsreceptie. Roda JC maakte voor de jaarwisseling bekend rondom de wedstrijd tegen Feyenoord, op 15 januari, te willen toosten op het nieuwe jaar. Veel supportersgroeperingen lieten weten het hier niet mee eens te zijn: “Een slechte beslissing, genomen vanuit een ivoren toren”, werd opgetekend, en tevens werd gezegd dat in een tijd waarin Roda-supporters niet verwend worden door hetgeen op het veld te zien is, een nieuwjaarsreceptie net zorgt voor de zo gewenste touch met de club.

Het Platform Roda JC spreekt op haar Facebook-pagina van een geslaagde nieuwjaarsreceptie. Toch een receptie? Ja, want die werd dus door de verschillende supportersgroeperingen georganiseerd in het supporterscafé De Schacht. “Duidelijk signaal richting de club dat dit niet de gepaste manier is van geld besparen (buiten het feit dat dit sowieso low cost is).” Roda zelf heeft te kennen gegeven dat er gekeken zal worden of er volgend jaar weer een ’traditionele’ receptie kan worden georganiseerd.