Roda JC overweegt naamswijziging: Juliana niet genderneutraal

De kans is reëel dat Roda JC Kerkrade vanaf volgend jaar onder een andere naam acteert in de vaderlandse voetballerij. ‘Juliana’ zou niet meer acceptabel zijn in een tijd waarin genderneutraliteit hoog in het vaandel staat.

De naam komt voort uit het feit dat Rapid ’54 en SV Juliana in 1954 fuseerden tot Rapid JC. De rest is geschiedenis. Goed ingevoerde bronnen stellen dit tegenover Roda JC Live: “Iedereen zal begrijpen dat er in de jaren ’50 op dit gebied een vrijere cultuur heerste. Toen was het nog sociaal geaccepteerd om vrouwen- of mannennamen aan sportverenigingen te geven. In deze maatschappij moet je over dit soort zaken beter nadenken.”

De bewindvoerders van de club hebben intern overlegd, en de naam Roda WC is waarschijnlijk. “Willy is een naam die voor zowel mannen, vrouwen als transgenders mogelijk is. Uitgebreid onderzoek in de Voornamenbank heeft dit resultaat opgeleverd. Op deze manier kan Roda het voortouw nemen om ook in de Oostelijke Mijnstreek genderneutraliteit normaal te maken.”

Een eventuele naamswijziging in Roda WC zou samenvallen met meerdere plannen van de directie. “Al geruime tijd bestaat het voornemen om genderneutrale WC’s in het Parkstad Limburg Stadion te introduceren. Met de naamswijziging kunnen we zo gemakkelijk één lijn trekken, die voor iedereen te volgen is.”

Of de belangrijke stap van deze naamswijziging ook zou kunnen leiden tot contractverlenging van WC, zoals algemeen directeur Wim Collard door intimi wordt genoemd, is onduidelijk: “Als u mij nu wilt excuseren…”

Foto: Roda JC Live