Roda JC verslaat Jong Ajax bij seizoensouverture: 2-1

Roda JC Kerkrade heeft haar terugkeer in de Eerste Divisie kleur gegeven met een 2-1 overwinning. In het Parkstad Limburg Stadion velde Mario Engels eigenhandig het vonnis over de gasten, Jong Ajax.

In een gelijkopgaande wedstrijd liet Roda het initiatief aanvankelijk aan Jong Ajax, dat als regerend kampioen naar Kerkrade kwam. Het leidde tot één grote kopkans voor Kaj Sierhuis, maar de spits mikte naast. Aan de andere kant was het vervolgens na twintig minuten wel raak, toen Ba-Muaka Simakala met een slimme voetbeweging Mario Engels vrij voor de doelman zette. De Duitser rondde koelbloedig af: 1-0.

Enkele minuten later kreeg Livio Milts een grote kans om de marge te verdubbelen, opnieuw op aangeven van Simakala. Ditmaal wist doelman Dominik Kotarski reddend op te treden. Dat deed hij vlak voor rust nogmaals, toen een vrije trap van Mitchel Paulissen naar de bovenhoek zeilde.

In de tweede helft zochten de beloften van Ajax nadrukkelijker na de gelijkmaker, en die kregen ze uiteindelijk ook. Nadat Teun Bijleveld eerst nog een gigantische kans om zeep hielp, was het na ruim 65 minuten toch raak. Een strakke voorzet vanaf links werd door Jurgen Ekkelenkamp ingekopt; hij versloeg Daryl Werker in het luchtduel.

Nog geen drie minuten later kwamen de Kerkradenaren echter weer op voorsprong. Een steekpass van Noa Lang werd onderschept, waarna Engels opnieuw oog in oog kwam met Kotarski. Die redde weliswaar in eerste instantie, maar was bij de rebound gezien. Het onderscheppen van de steekpass voorkwam tevens een overtalsituatie voor Jong Ajax en hielp dus ook mee aan het voorkomen van een tegendoelpunt.

Dat tweede tegendoelpunt kwam er ook niet, aangezien Tom Muyters in de laatste minuut op zijn post stond en een kopbal van Perr Schuurs klemvast had. In de minuten daarvoor zocht Jong Ajax naar de gelijkmaker, maar liet ook Roda JC zich niet onbetuigd in een zoektocht naar een grotere voorsprong. Tot al te grote kansen leidde dit overigens niet.

Door de overwinning deelt Roda JC Kerkrade logischerwijs de eerste plek in de Eerste Divisie met een aantal ploegen. Aanstaande vrijdag volgt een uitwedstrijd tegen Almere City FC.

Foto: Roda JC Live