Roda koestert punt in Enschede: 0-0

Roda JC heeft vrijdagavond in Enschede gehaald waar het voor kwam: een resultaat. De Limburgers bezorgden FC Twente een frustrerende avond in eigen huis en hielden knap stand tegen de nummer 5 van de Eredivisie: 0-0. Het is voor het eerst in zeven seizoenen dat de geel-zwarten een punt meenemen uit de Grolsch Veste.

Het strijdplan van de Kerkradenaren werd al snel duidelijk; de linies kort op elkaar houden en bij balverlies van Twente snel eruit proberen te komen. Dat de Tukkers de eerste helft afsloten met een balbezitpercentage van 72% was dan ook weinig verrassend. Uit dat vele balbezit wist de thuisploeg echter rendement te halen, want Benjamin van Leer hoefde slechts twee keer handelend op te treden: hij verwerkte een schot van Klich tot corner, en zette zijn vuisten tegen een harde vrije trap van Yeboah. Verder voorkwamen sterke verdedigende acties van met name Kum, Gullón en Werker écht grote kansen voor de thuisploeg. De grootste mogelijkheid was zelfs voor de ploeg van Yannis Anastasiou: uit een vlijmscherpe counter had Mitchel Paulissen collega David Boysen vrij voor doelman Marsman moeten zetten, maar de pass belandde nét achter de man, waarmee de kans verkeken was. De ruststand was daardoor 0-0.

Direct na de thee en de koekjes liet Eredivisie-topscorer Unal zich voor het eerst zien; eerst pareerde Van Leer zijn schot van dichtbij in de korte hoek, om even later ook een vrije trap van diezelfde Unal onschadelijk te maken.maar van dichtbij had Van Leer in de korte hoek een prima redding in huis. De keeper onderscheidde zich opnieuw na een dik uur spelen, toen hij een katachtige redding in huis had op een harde kopbal van invaller Oosterwijk. Roda, dat verdedigend een geconcentreerde indruk maakte, kon daar twee mogelijkheden via invaller Mytides tegenover zetten, die eerst voorlangs schoot en daarna een voorzet bijna tot doelpunt gepromoveerd zag worden door Twente-verdediger Bijen. Die Roda-goal had zo’n tien minuten voor tijd alsnog kunnen vallen, toen Kum verzuimde te profiteren van mistasten van Marsman bij een hoekschop. Aan de overkant hield Van Leer zijn team nog tweemaal op de been: hij pakte een schot van Yeboah op knappe wijze en zag in de 94e minuut nog Unal voor zijn neus opduiken, van wie hij de kopbal vrij eenvoudig kon pakken.

Door de puntendeling neemt Roda voorlopig afstand van de laatste plaats op de ranglijst. De Kerkradenaren haalden 5 punten uit hun laatste drie Eredivisie-duels en vertonen daarmee tekenen van herstel na een slechte reeks wedstrijden. Volgende week gaan de manschappen van Anastasiou op bezoek bij PEC Zwolle.

Foto: Pro Shots

Comments (28)

Comments are closed.