Roda wil samenwerken voor nieuwe RJO

Roda JC Kerkrade overweegt de naburige Limburgse profclubs te porren voor een hernieuwde Regionale Jeugdopleiding in Limburg. Roda’s directeur, Wim Collard, liet in het L1 Radio-voorzittersdiner weten dat hij nog altijd hoopt op een gezamenlijke jeugdopleiding met MVV Maastricht, Fortuna Sittard en VVV-Venlo: “ik geloof dat het voor het Limburgse voetbaltalent goed is als we allemaal samenwerken. De voormalige DSM Voetbalacademie [in 2010 beëindigd, red.] heeft dat wel bewezen.”

Het is niet de eerste keer dat een gezamenlijk jeugdtraject onderwerp van gesprek is bij de verschillende clubs. Vorig jaar nog zat het viertal om de tafel om plannen tot een gecombineerde jeugdopleiding te bespreken. Net als toen is MVV ook nu sceptisch over de huidige plannen; de Maastrichtenaren zijn tevreden over hun samenwerking met het Belgisch-Limburgse Racing Genk en willen daar graag mee verder. Een stuk noordelijker, in Venlo, klinken positievere geluiden: “we moeten dan goed kijken naar de vorm waarin we dat gieten, maar daar kunnen we zeker over spreken”, zo zegt VVV-voorzitter Hai Berden. Het is volgens Collard de bedoeling dat de hogere jeugdelftallen in de samenwerking worden betrokken. De jongere voetballertjes moeten volgens hem bij de vier respectievelijke clubs blijven spelen.

Het hele L1 Radio-voorzittersdiner was te beluisteren op Eerste Kerstdag (25 december) om 16:00 uur.

Een Regionale Jeugdopleiding, afgekort tot RJO, is een predicaat van de KNVB dat één of meerdere clubs kunnen ontvangen voor het garanderen van een bepaalde mate van professionaliteit in de jeugdopleiding. Een samenwerking tussen verschillende clubs is hierbij geen noodzaak, maar kan in het kader van kostendekking en het inperken van onderlinge concurrentie wel een overweging zijn. Meer over het concept ‘RJO’ volgt in een uitgebreid achtergrondartikel op deze website.

Foto: Roda JC Live.