#RODNEC | Trost: “Het is aan ons om de ‘code’ van NEC te kraken”

Het zal u niet zijn ontgaan dat Roda JC en NEC morgenavond in het Parkstad Limburg Stadion hun belangrijkste wedstrijd in het huidige seizoen (tot nu toe) spelen. De coach van de nummer 2 op de ranglijst, René Trost, benadert de confrontatie met de koploper dan ook op deze wijze. “Ik zie de duels met NEC als een soort play-offs waarin je twee keer moet pieken. En als wij nu niet pieken, staan we zes punten achter”, aldus de oefenmeester tegenover ANP.

Sinds de zesde speeldag in de competitie zijn de Kerkradenaren op de tweede plaats op de ranglijst terug te vinden, in de slipstream van haar Nijmeegse mede-degradant. De lijstaanvoerder maakt een stabiele indruk op Trost. “NEC speelt nagenoeg altijd met dezelfde ploeg, het is heel herkenbaar. Wij zijn geswitcht van systeem, voeren wat meer wisselingen door. Het is aan ons om de ‘code’ van NEC te kraken.” De geel-zwarten speelden dit seizoen op papier in diverse formaties. Waar men het seizoen aanving met een klassieke 4-3-3, werd er in september overgeschakeld naar een 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Dat bleek een systeem met wisselend succes. De laatste twee duels, tegen FC Oss en VVV-Venlo, werd er gekozen voor een 4-2-3-1. Het is nog onduidelijk welke veldbezetting de technische staf morgen uit haar hoge hoed tovert.

Dat het treffen met NEC, hoe vroeg het ook moge zijn in de competitie, cruciaal is in de titelrace, wordt nogmaals door Trost benadrukt. Promotie is voor beide clubs een absolute must. “Het is enorm belangrijk dat Roda promoveert, het liefst met een kampioenschap. Dat geldt ook voor NEC. Toch is het niet vanzelfsprekend. Kijk maar naar clubs als Sparta, De Graafschap en RKC.” De coach ziet dat, in tegenstelling tot die 3 ploegen, zijn team momenteel wél een absolute kanshebber is. “Wij steken er nu samen met NEC wel bovenuit. Er kan alleen maar één club rechtstreeks promoveren. Wij moeten zorgen dat we de beste zijn”, luidt zijn logische doch terechte conclusie.

Hoewel de verschillen minimaal zijn, is Roda eigenlijk al maandenlang de ploeg in de achtervolging, niet alleen wat betreft punten, maar ook qua doelsaldo. Daarnaast zijn de Nijmegenaren al in het bezit van een periodetitel, iets wat de Limburgers nog maar moeten zien te bolwerken. Dat zou morgen kunnen; indien de Kerkradenaren zelf winnen van NEC en Almere City punten laat liggen bij Jong PSV, wint het de tweede periode. Het is duidelijk dat de druk bij de thuisploeg ligt. Trost: “We moeten zorgen dat de achterstand in ieder geval niet groter wordt. Het liefst gaan wij de winterstop in als koploper, alhoewel het allemaal niet zoveel zegt. Ik ben ook een keer met zes punten voorsprong de winter ingegaan, maar werd toen geen kampioen. De winnaar deelt weliswaar een tik uit, maar de oorlog is niet voorbij.”

Foto: Roda JC Live archief

Comments are closed.