Ton Caanen: “Men moet verversen in alle geledingen”

Na meer dan een jaar radiostilte laat Ton Caanen van zich horen. De gevallen technisch directeur spreekt zich uit in De Limburger: “Deze club heeft een keiharde baas nodig.”

Caanen werd in april 2017 op straat gezet, omdat hij in het vliegtuig naar Zuid-Amerika stapte. De context: Roda JC vocht een hevige degradatiestrijd, en Caanen was door zijn mede-directeuren verzocht om niet te gaan. “Wim en Nick zeiden: ‘Ton, het is niet wenselijk als de TD er niet is als we zondag verliezen.’ Ik zag dat totaal anders. Die reis was helemaal voorbereid.” De reis naar Colombia, die de technisch directeur de kop kostte, vloeide voort uit de plannen van Aleksei Korotaev en was volledig voorbereid. “Nicolas Anelka zou Brazilië en Argentinië voor zijn rekening nemen, Afrika was voor zijn rechterhand Doug Pingisi”, legt Caanen uit. “Toen ik naar Dubai vloog om de Korotaev-deal rond te maken en later slagvaardig spelers haalde werd ik intern geprezen, maar voor die reis naar Zuid-Amerika werd ik verketterd.”

Caanen plukt nu nog de vruchten van die reis naar Colombia: momenteel werkt hij in opdracht van een Colombiaanse investeerdersgroep in Slowakije, waar hij als coach en ’technisch adviseur’ bij de kleine profclub Senica werkt.

Spelersbeleid
In gesprek met Roel Wiche verdedigt Caanen, geboren in Geleen, bovendien zijn spelersbeleid. “Ik heb dit altijd in overleg gedaan. Het was ook de wens van de staf, en van Toine van Mierlo (hoofdscout, red.) en van Sef Vergoossen. En alle contracten zijn getekend door Wim Collard.” Toch erkent Caanen: “Ik had veel vaker nee moeten zeggen tegen een wens voor een transfer. Toen er nog zes, zeven ton over was (van het geld van Korotaev, red.), drong hij aan: ‘please, spend all the money’.”

In het voorbije jaar was de kritiek op Caanen niet mals. Huub Stevens liet zich meermaals zeer kritisch uit over de voormalig technisch directeur, en in de ogen van veel analytici moest Roda bouwen op de puinhopen, die door Caanen gecreëerd waren. Daar kan hij zich niet in vinden. “Dit is heel gemakkelijk. Mensen roepen iets, op basis van halve waarheden, totdat ze zelf verantwoordelijkheid krijgen: dan zakken ze door hun hoeven. Men luistert liever niet naar de inhoud.”

Afgelopen week stelde Caanen reeds tegen Voetbal International dat hij het verschrikkelijk vindt dat Roda JC is gedegradeerd. “Mijn zoontje is een enorme supporter. Dit is vreselijk.” Ook in De Limburger stelt hij dat. “De degradatie is enorm spijtig. Men kan alleen vooruit als men eindelijk bereid is te verversen, in alle geledingen. Er moet nieuw leiderschap komen. Iedereen zit aan tafel, maar neemt niet altijd de verantwoordelijkheid. Deze club is toe aan een keiharde baas.”

Foto: Roda JC Live