Top/Flop | Willem II – Roda JC Kerkrade

De eerste van een reeks degradatiekrakers heeft voor Roda JC niet het gewenste resultaat opgeleverd. Willem II bleek met 1-0 te sterk. Roda JC Live blikt terug in de Top/Flop.

TOP
Weg met de vijf verdedigers! – Robert Molenaar koos, tot veler verrassing en veler onbegrip, in het thuisduel met FC Utrecht ervoor om vijf verdedigers op te stellen. Dat het geen succes werd, was een understatement. Desondanks verdedigde de trainer het gehanteerde systeem na afloop van de wedstrijd. Gelukkig koos hij ervoor om terug te vallen op het systeem dat in januari succes opleverde. Dus, laten we het zo zeggen: nooit meer vijf verdedigers!

Patrick Banggaard – Vijf verdedigers of niet, in de wedstrijd was er een wanhopige zoektocht naar lichtpuntjes. Het leek eigenlijk nergens op wat Roda JC liet zien, maar Patrick Banggaard hield zich redelijk goed in het centrum van de verdediging. Bij vlagen liet de Deen nuttige intercepties zien, af en toe zelfs een geslaagde aanvallende actie. Na een moeizaam begin heeft Banggaard zijn draai weten te vinden; zo blijkt hij vooralsnog een nuttige versterking.

Snelle revanche – Voor de tranentrekkende vertoning van zondagmiddag kan Roda zich gelukkig rap revancheren. Aanstaande vrijdag al, want dan komt Heracles Almelo op bezoek in Kerkrade. Dat moet een haalbare kaart zijn. Vervolgens staan de degradatiekrakers tegen Sparta en NAC op de rol. Kortom: genoeg mogelijkheden in de komende weken om de smaak van deze wedstrijd ver weg te spoelen.

FLOP
Simon Gustafson – In de media is al vaker aangehaald dat de prestaties van Roda staan of vallen met de vorm van Simon Gustafson. De creatieve Zweed leverde in Tilburg een vrij schandalige prestatie, en prompt werd er verloren. Gustafson kwam ongeïnteresseerd over, leverde de simpelste ballen in en werd ook erg eenvoudig van de bal gezet, bijvoorbeeld bij de 1-0. Uiteindelijk kwamen de frustraties weer boven, maar dit keer lag het echt aan de middenvelder zelf.

De opbouw (van Auassar) – Waar Banggaard nog wel eens een redelijke actie liet zien, was het voor de rest achterin kommer en kwel. Backs Vansteenkiste en Dijkhuizen leverden bal na bal in, maar vooral Adil Auassar was zwaar ondermaats. Hij zou ‘de voetballer’ moeten zijn in de verdediging, degene die de aanval begint. Zondag kwam er echter niets uit, behalve lange ballen die vrijwel allemaal niet aankwamen. De zwakste wedstrijd van het seizoen van de captain, en dat zijn we niet van hem gewend.

Algehele beleving – Spelers kunnen een mindere dag hebben – liever niet natuurlijk, maar het is mogelijk. Echter is het niet mogelijk om in een levensbelangrijk duel een matige instelling aan de dag te leggen. Dat is wel wat gebeurde. Waar Willem II het eerste half uur stormde en met het mes tussen de tanden speelde, leken de meeste Roda-spelers er maar weinig zin in te hebben. Men was niet voorbereid op de benodigde strijd die geleverd moest worden. Dat mag spelers én staf verweten worden.

Beoordelingen
Hidde Jurjus: 6,5 – Hij gooide er niet met de pet naar, maar hield de pet gewoon op. Aardige reddingen.
Henk Dijkhuizen: 5 – Verdedigend redelijk onopvallend, opbouwend dramatisch.
Patrick Banggaard: 7 – Zie ’top’.
Adil Auassar: 3,5 – Zie ‘flop’.
Jannes Vansteenkiste: 4 – Speelde zijn minste wedstrijd sinds zijn komst naar Roda.
Mikhail Rosheuvel: 5 – Bij vlagen wederom gevaarlijk, maar het rendement was ouderwets afwezig.
Simon Gustafson: 4 – Zie ’top’.
Mohamed El Makrini: 5 – Deed zijn best, maar kon geen potten breken op het middenveld.
Livio Milts: 4,5 – Wordt tegenwoordig boven Engels verkozen, maar waarom is onduidelijk.
Jorn Vancamp: 5 – Scoorde dit keer niet en kon ook niet opvallend worden.
Dani Schahin: 5 – Miste één grote kans en kwam voor de rest nauwelijks in het stuk voor.
Maecky Ngombo: 5 – Kon ditmaal niet belangrijk zijn voor Roda als invaller.

Comments (3)

  1. Christopher

    Als Joris opstaat en doet wat noodzakelijk is, dan stapt hij zelf ook op. Selectie is te slecht. Samenstelling klopt niet. Je mist de juiste instelling/ mentaliteit bij de spelers. Daarnaast voetbaltechnisch slecht. Maximaal haalbare is nacompetitie en dan mag je heel blij zijn. Tov vorig jaar flink verzwakt. Joris verantwoordelijk voor de samenstelling. Keeper matig (gehaalde keeper is niet beter) Verdediging: Lewis wordt sterker, Lachman niet stabiel en kan niet opbouwen, Heerkens kan een bal afpakken, verder niets, Tsimikas aanvallend sterk, verdovend zwak. Overige zijn allemaal Jupiler niveau. Middenveld mist kracht, creativiteit en voetballend vermogen. Crowley ook een lichtgewicht, terecht berg. Sol & Ogbeche goed. Sterk in 16, maar krijgen geen bal daar. Vleugels waardeloos: Croux, Coulibaly, El Hankouri allemaal Jupiler niveau. Azzaoui enige die iets kan, maar blessuregevoelig en lang niet gespeeld. Hele elftal mist daarnaast ook snelheid. Bijna iedereen zo traag als een slak. Positie trainer is onhoudbaar. Maar vraag me af wie er in wil stappen en wat hij gaat bereiken. Met dit programma ga je geen punt halen. Helemaal niet zonder inzet en passie. Dat mag je én de trainer aanrekenen, maar ook de spelers zelf. 3 3

  2. kamotsin

    Luc van Dijk, thanks!And thanks for sharing your great posts every week!

  3. Nou nou … Laat dan die 2 heel-erg-open-deur-Tops gewoon weg. Daarmee maak je een duidelijker statement.

    “nok ėlf fīnæles!” en daarna hopelijk nog 4…

Comments are closed.